Ειδησεογραφικό site

Στα άκρα η τουρκική προκλητικότητα: 64 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου

176

 

Στο… «κόκκινο» οδηγεί το θερμόμετρο της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις η Άγκυρα καθώς η τουρκική πολεμική αεροπορία κλιμακώνει τις προκλήσεις της πάνω από το Αρχιπέλαγος.

Σήμερα Παρασκευή, η τουρκική πολεμική αεροπορία προχώρησε σε 64 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου (!) ενώ σε δύο περιπτώσεις τα τουρκικά αεροσκάφη ενεπλάκησαν σε δύο εικονικές αερομαχίες με τα ελληνικά που επιχείρησαν να τα αναχαιτίσουν.

Συνολικά πάνω από το Αρχιπέλαγος πέταξαν σήμερα 13 τουρκικά αεροσκάφη (έξι F- 16, δύο Phantom F-4, δύο CN-235 και τρία ελικόπτερα) στο Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο. Δύο τουρκικά αεροσκάφη ήταν οπλισμένα.

Τρεις εκ των ανωτέρω παραβιάσεων ήταν οι υπερπτήσεις που πραγματοποίησε σχηματισμός 4 αεροσκαφών (2 F-16 & 2 F-4) ως ακολούθως:

α. Το ζεύγος των F-4 στις 14:56 πάνω από τη νησίδα Ανθρωποφάγοι στα 20.000 πόδια.

β. Το ζεύγος των F-16 στις 15:00 πάνω από τους Φούρνους και τη νησίδα Ανθρωποφάγοι στα 8.700 πόδια.

Τα τουρκικά αεροσκάφη προέβησαν επίσης σε δέκα παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών ενώ όπως αναφέρει το ΓΕΕΘΑ σε όλες τις περιπτώσεις τα ανωτέρω α/φ αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική.

Τα σχόλια είναι κλειστά.