Ειδησεογραφικό site

Στα 3,358 δισ. τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Κράτους σε ιδιώτες

182

 

Με «ρυθμούς χελώνας» συνεχίζεται η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων χρεών του Κράτους, παρόλο που αποτελεί προαπαιτούμενο να εξοφληθούν όλα μέχρι τον Αύγουστο. Με βάση στοιχεία που αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του υπουργείου Οικονομικών αλλά στην συνέχεια εξαφανίστηκαν (λόγω τεχνικού προβλήματος και ενώ για ώρες φαίνονται μόνον εδώ) το ελληνικό Δημόσιο συνεχίζει να αφήνει απλήρωτα τα χρέη του στο εσωτερικό της χώρας.

Αυτό καθιστά ενδεχομένως αμφίβολη την εκταμίευση και της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ προς την χώρα μας, καθώς η Αθήνα πρέπει να προσκομίσει στοιχεία για ικανοποιητική μείωση των ληξιπροθέσμων έως τις 15 Ιουνίου, αλλιώς το 1 δισ. επιστρέφει στον ESM και χάνεται για την χώρα μας. Κυρίως όμως στέλνει ένα αρνητικό μήνυμα για το ελληνικό δημόσιο στο εξωτερικό –λίγο πριν την «καθαρή έξοδο»- καθώς εμφανίζεται πως δεν καταφέρνει να εξοφλήσει τις υποχρεώσεις του όπως έχει δεσμευθεί και παρότι έχει πάρει και επιπλέον δάνειο αποκλειστικά για να εξοφλήσει τα χρέη του αυτά.

Συγκεκριμένα:

– τα συνολικά ληξιπρόθεσμα χρέη του Κράτους μειώθηκαν 66 εκατομμύρια ευρώ σε ένα μήνα, από τα 3,424 δισ. τον Μάρτιο σε 3,358 δισ. ευρώ. Σε αυτά δεν περιλαμβάνονται πάντως χρέη των Τελωνείων και οι εκκρεμείς συντάξεις που δεν έχουν εκδοθεί εδώ.

– οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις των κρατικών φορέων σε ιδιώτες μειώθηκαν από 2,749 δισ. ευρώ σε 2,617 δισ. ευρώ σε έναν μήνα, δηλαδή κατά 132 εκατομμύρια ευρώ μόλις.

– Οι εκκρεμείς επιστροφές φόρου αυξήθηκαν από τα 675 εκατ. ευρώ τον Μάρτιο, στα 741 εκατ. ευρώ τον Απρίλιο (+56 εκατ. ευρώ).

– Τα χρέη των οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης περιορίστηκαν από 1,308 δισ. ευρώ τον Μάρτιο στα 1,186 δισ. ευρώ τον Απρίλιο

Τα σχόλια είναι κλειστά.