Ειδησεογραφικό site

Στα 2,6 δισ. τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Κράτους τον Σεπτέμβριο προς τους ιδιώτες

148

Το Δημόσιο είχε δεσμευτεί να έχει εξοφλήσει ολοσχερώς τα χρέη του ως τον Αύγουστο – Αντί αυτού πλήρωσε 411 εκατ. ευρώ – Μόνο η ΑΑΔΕ επιστρέφει φόρους: «Πλήρωσε» 363 εκατ. ευρώ σε ένα μήνα!

«Μαγική εικόνα» φαντάζει η μείωση στα ληξιπρόθεσμα χρέη του Κράτους σε ιδιώτες, από τα 3,023 δισ. ευρώ που είχαν φτάσει τον Αύγουστο, στα 2,612 δισ. ευρώ τον μήνα Σεπτέμβριο.

Στην πραγματικότητα, αν και το Δημόσιο είχε δεσμευτεί να έχει εξοφλήσει ολοσχερώς τα χρέη του ως τον Αύγουστο, με τους ρυθμούς που μειώνει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές (411 εκατ. ευρώ το μήνα) ούτε τον Δεκέμβριο θα τα έχει αποπληρώσει.

Ακόμα χειρότερα, ο ευρύτερος δημόσιος Τομέας δεν πληρώνει σχεδόν τίποτε ή, αντιθέτως, αυξάνει τις οφειλές του. Η μείωση τον Σεπτέμβριο προέρχεται κατά 90% από τις επιστροφές φόρων της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, που είναι και ο μόνος φορέας του δημοσίου που «πληρώνει». Αλλά, όπως διαφαίνεται, και αυτή αποπληρώνει ως τώρα κυρίως με συμψηφισμούς των επιστροφών με χρέη που έχουν φορτωθεί οι πολίτες, παρά με «ζεστό χρήμα» (αφού τα «δεκαχίλιαρα» θα αρχίσουν να έρχονται από αυτόν τον Νοέμβριο).

Συγκεκριμένα τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους δείχνουν ότι:

– Οι φορείς του δημοσίου (πλην των εκκρεμών επιστροφών φόρων από την ΑΑΔΕ) χρωστούσαν ως τον Αύγουστο 1,961 δισ. ευρώ. Τον Σεπτέμβριο οι οφειλές τους μειώθηκαν ανεπαίσθητα, κατά μόλις 48 εκατομμύρια ευρώ (-2,5%). Το πρόγραμμα αποπληρωμής ληξιπροθέσμων χρεών έχει κολλήσει, αφού τον μήνα Σεπτέμβριο πληρώθηκαν μόλις 43 εκατ. ευρώ για εκκρεμή εφάπαξ και συντάξεις (οι οφειλές των Ταμείων αυτές μειώθηκαν από 876 εκατ. ευρώ τον Αύγουστο σε 833 εκατ. ευρώ τον Σεπτέμβριο), ενώ ο ΕΟΠΥΥ αποπλήρωσε μόλις 10 εκατ. ευρώ και οι οφειλές «έπεσαν» από τα 262 εκ. ευρώ στα 252 εκ. ευρώ. Μόλις 24 εκατομμύρια ευρώ όλα κι όλα αποπλήρωσαν συνολικά όλα τα υπουργεία, τον συγκεκριμένο μήνα.

– Αντιθέτως αυξήθηκαν κατά 13 εκατ . ευρώ τα χρέη των νοσοκομείων (από τα 396 στα 409 εκατ. ευρώ) και κατά 9 εκατ. ευρώ τα χρέη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (από 255 εκ. ευρώ σε 264 εκατ. σε ένα μήνα).

– Την ίδια ώρα όμως οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων μειώθηκαν κατά 363 εκατ. ευρώ, από τα 1,062 δισ. τον Αύγουστο σε 699 εκατ. ευρώ τον Σεπτέμβριο. Αυτό σημαίνει θεωρητικά ότι «έβρεξε» άφθονο χρήμα στους δικαιούχους επιστροφής φόρων.

– Ωστόσο η μείωση αφορά μόνον στις απαιτήσεις για επιστροφή άμεσων φόρων: Από 858 εκατ. ευρώ που είχαν φτάσει τον Αύγουστο (μετά την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων) μειώθηκαν κατά 369 εκατ. ευρώ (!) σε ένα μήνα και υποχώρησαν έτσι στα 489 εκατ. ευρώ. Αντιθέτως οι εκκρεμείς επιστροφές έμμεσων φόρων αυξήθηκαν στα 73 εκατ. ευρώ, έναντι 63 εκ. ευρώ τον Αύγουστο (+10 εκατ. ευρώ σε ένα μήνα).

Η εξέλιξη αυτή μαρτυρά ενδεχομένως ότι μεγάλο μέρος των επιστροφών άμεσων φόρων συμψηφίστηκε «αυτομάτως» με οφειλές πολιτών και επιχειρήσεων από ΕΝΦΙΑ και φόρους εισοδήματος, και όχι με «ζεστό χρήμα».

Άλλωστε για φέτος, μετά την εκκαθάριση των δηλώσεων, η ΑΑΔΕ υπολογίζεται ότι θα πρέπει να επιστρέψει τελικά 5,289 δισ. ευρώ από φόρους που είχε βεβαιώσεις και (προ-) εισπράξει, αντί για 3,648 δισ. ευρώ που υπολόγιζε πριν ένα χρόνο στον Κρατικό Προϋπολογισμό η κυβέρνηση! Μάλιστα, έως τον Σεπτέμβριο η ΑΑΔΕ είχε αποπληρώσει ή συμψηφίσει συνολικά ήδη 3 δισ. ευρώ, πριν προλάβουν ακόμα να έχουν βγει «ληξιπρόθεσμες» οι επιστροφές φόρων.

Έτσι, αντί να αποπληρωθούν τα παλαιά χρέη προ του 2017, η κυβέρνηση εμφανίζει σαν αποπληρωμή «ληξιπροθέσμων» χρεών τις απαιτήσεις επιστροφών φόρων που «γεννήθηκαν» από τον Ιούλιο του 2018 και μετά. Και για να το καταφέρει, «ποντάρει πολλά» στα χρέη των 182 δισ. ευρώ που οφείλουν οι ιδιώτες (μαζί με τις προσαυξήσεις) προς το δημόσιο, από βάρη και φόρους που φορτώθηκαν στα τελευταία χρόνια.

Τα σχόλια είναι κλειστά.