Ειδησεογραφικό site

Spiegel: Συγκρατημένη αισιοδοξία για την Ελλάδα

33

«Συγκρατημένη αισιοδοξία» προβλέπει για την Ελλάδα το περιοδικό Der Spiegel σε άρθρο του για την οικονομία της Ευρωζώνης μετά την ανακοίνωση των τελευταίων στοιχείων της Eurostat.

«Δεν είναι μία καλή μέρα για την οικονομία της Ευρώπης. (…) Ο μεγαλύτερος οικονομικός χώρος του κόσμου δεν αναπτύσσεται. Στο 0% κινήθηκε η ανάπτυξη μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο» επισημαίνει το γερμανικό περιοδικό στην ανάλυσή του ότι η εξέλιξη της οικονομικής δραστηριότητας στην ευρωζώνη δίνει αφορμή για προβληματισμό. Όπως υπογραμμίζει, «πριν από μερικούς μήνες γινόταν λόγος για προσεχές τέλος της ευρωκρίσης. Η Ισπανία και η Πορτογαλία βγήκαν από το μηχανισμό στήριξης. Η Ιρλανδία υποσχόταν να περιστείλει το χρέος της ταχύτερα από ό,τι είχε προγραμματιστεί. Και τώρα αυτό: 0,0% ανάπτυξη. Και επιπλέον υψηλή ανεργία σε πολλά κράτη της ΕΕ.»

Το δημοσίευμα εστιάζει και στον ευρωπαϊκό Νότο και σημειώνει: «Στις χώρες της κρίσης, όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία, η οικονομία σημειώνει πάλι ελαφρά ανάκαμψη χάρη στα επώδυνα προγράμματα λιτότητας και μεταρρυθμίσεων. Ωστόσο ο κίνδυνος της υποτροπής παραμένει μεγάλος.» Εστιάζοντας περισσότερο στην περίπτωση της Ελλάδας, το γερμανικό περιοδικό σχολιάζει ότι τα τελευταία οικονομικά στοιχεία, που δείχνουν ελαφρά ύφεση (-0,2%) σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, επιτρέπουν «συγκρατημένη αισιοδοξία» και παρατηρεί: «Η ελληνική κυβέρνηση αντλεί ελπίδα από τη νέα τουριστική άνθηση και την αυξανόμενη εσωτερική ζήτηση». Αντίθετα, «ανησυχία εμπνέει το ρωσικό εμπάργκο για τα ευρωπαϊκά αγροτικά προϊόντα. Η Ρωσία είναι ένας από τους σημαντικότερους εμπορικούς εταίρους των Ελλήνων. Σε περίπτωση που οξυνθούν οι εντάσεις μεταξύ Μόσχας και ΕΕ, η ελληνική οικονομία απειλείται με νέα κατάρρευση.»

Πηγή: Deutsche Welle

Τα σχόλια είναι κλειστά.