Ειδησεογραφικό site

Σπάει η ομερτά για τον Σήφη Βαλυράκη

75

ον νόμο της σιωπής που κρατάει μέχρι σήμερα κλειστά τα στόματα για τις συνθήκες θανάτου του Σήφη Βαλυράκη προσπαθούν να σπάσουν οι Αρχές τρεις μήνες μετά το άδικο τέλος του πρώην υπουργού.

Οι αντιπαραθέσεις, πάντως, μεταξύ επαγγελματιών και ερασιτεχνών ψαράδων είναι συχνό φαινόμενο στην περιοχή, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες , το Λιμενικό της Ερέτριας προσπαθεί να επιβάλει τάξη με πενιχρά μέσα, αφού δεν διαθέτει ούτε δικό του σκάφος. Το αποτέλεσμα είναι, όποτε χρειάζεται να προχωρήσουν οι λιμενικοί του τοπικού τμήματος σε έλεγχο εν πλω, να… δανείζονται αλιευτικά σκάφη από τους ψαράδες, τους οποίους, επίσης, είναι υποχρεωμένοι να ελέγχουν.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, με αυτόν τον τρόπο το Λιμενικό είχε ελέγξει στο παρελθόν και τον ίδιο τον Σήφη Βαλυράκη, που είχε βγει με φίλο του για ψάρεμα πριν από αρκετά χρόνια. Οι δύο άνδρες είδαν απορημένοι να τους προσεγγίζει ένα αλιευτικό σκάφος μέχρι που εμφανίστηκαν μέσα σε αυτό οι λιμενικοί και τους ζήτησαν τα χαρτιά τους.

«Οι επαγγελματίες ψαράδες θεωρούν τους ερασιτέχνες παρείσακτους στη θάλασσα και τους δύτες ακόμα πιο ενοχλητικούς, γι’ αυτό οι καταγγελίες είναι συνεχείς. Επειδή το Λιμενικό δεν έχει δικό του σκάφος, χρησιμοποιεί τα αλιευτικά όταν χρειάζεται. Ακόμα και την ημέρα που δηλώθηκε η εξαφάνιση του Σήφη Βαλυράκη το Λιμενικό κινητοποίησε τους ψαράδες για τον εντοπισμό του και, τελικά, ένας ψαράς ήταν αυτός που είδε πρώτος τη βάρκα του», λέει στον «Ε.Τ.» της Κυριακής κάτοικος της περιοχής.

Διαπληκτισμός

Κοινά χαρακτηριστικά ανάμεσα στις καταθέσεις του πρώτου αυτόπτη μάρτυρα, που παρουσιάστηκε αμέσως στο Λιμενικό, και του δεύτερου, που μίλησε πριν από λίγες ημέρες στην εκπομπή «Φως στο τούνελ», αναζητούν την ίδια ώρα οι Αρχές. Ο πρώτος έχει καταθέσει ότι πρόσεξε το μοιραίο μεσημέρι ένα μεγαλύτερο σκάφος να γυρίζει γύρω από ένα μικρότερο και επειδή ευνοούσε ο άνεμος άκουσε διαπληκτισμό. Εμφανίστηκε τα ξημερώματα της επόμενης ημέρας στο Λιμεναρχείο, είπε όσα είχαν εκτυλιχθεί μπροστά του σε σχετικά κοντινή απόσταση και έδωσε κατάθεση το απόγευμα της ίδιας ημέρας. Κατά την κατάθεσή του είπε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι δεν είδε τα χαρακτηριστικά των επιβαινόντων στο μεγάλο σκάφος, παρά μόνο τον τύπο του αλιευτικού, αλλά αυτή η πληροφορία δεν αποδείχθηκε αρκετή για να προχωρήσουν οι έρευνες. Ο δεύτερος μάρτυρας, ωστόσο, που εμφανίστηκε με μεγάλη καθυστέρηση και ζήτησε να μην καταθέσει στο Λιμεναρχείο Ερέτριας αλλά σε άλλη Αρχή, έκανε ευθέως λόγο για εγκληματική ενέργεια, υποστηρίζοντας, μάλιστα, ότι αναγνώρισε τους δύο επιβαίνοντες στο αλιευτικό, οι οποίοι -σύμφωνα πάντα με τα λεγόμενά του- χτύπησαν με κοντάρι τον πρώην υπουργό, αφού πρώτα του επιτέθηκαν φραστικά και τον έβρισαν. Η μαρτυρία αυτή είναι πιο κοντά στα αποτελέσματα της ιατροδικαστικής διερεύνησης που διενήργησε η ιατροδικαστής Χαρά Σπηλιοπούλου και αποφάνθηκε ότι ο Σήφης Βαλυράκης δεν χτυπήθηκε μόνο από την προπέλα του δικού του σκάφους.

Τραύματα

Συγκεκριμένα, φέρεται να εντόπισε ένα τραύμα στο πρόσωπο από την προπέλα αλλά και άλλα χτυπήματα, επίσης στο πρόσωπο, που έχουν προκληθεί από άλλο αντικείμενο, όπως και ένα τραύμα στο αριστερό χέρι, που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί αμυντικό, να σήκωσε δηλαδή ο πρώην υπουργός το χέρι του για να εμποδίσει το χτύπημα. Η έμπειρη ιατροδικαστής έχει επιφυλαχθεί να επανέλθει με νέο πόρισμα, αν χρειαστεί, προκειμένου να ταυτοποιήσει κάποιο ύποπτο αντικείμενο με το οποίο θα ήταν πιθανό να έχουν προκληθεί τα τραύματα.

Αρση απορρήτου

Για τους ανθρώπους που βρίσκονται κοντά στην έρευνα και παρακολουθούν προσεκτικά τις εξελίξεις κρίσιμη θα είναι η άρση του απορρήτου των επικοινωνιών από την οποία, όπως λένε με νόημα στον «Ε.Τ.» της Κυριακής, «μπορεί να προκύψουν εκπλήξεις» σχετικά με το ποιοι μίλησαν με ποιους τις κρίσιμες ώρες. Μέχρι σήμερα, ωστόσο, δεν έχει γίνει κανένα βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση, αφού για να αρθεί το απόρρητο θα πρέπει να ασκηθεί ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος

Τα σχόλια είναι κλειστά.