Ειδησεογραφικό site

Σωτήρης Ζώτος: Το βλέμμα πρέπει να είναι εστιασμένο στο 2030 και όχι στο 2004

161

Στο λυκαυγές της νέας δεκαετίας, με τις Δημόσιες κατά κεφαλήν δαπάνες στο 45% του μέσου όρου των Χωρών της Ε.Ε, μπορεί να άντεξε το ΕΣΥ αλλά η Υγειονομική Κατάρρευση, αν δεν υπάρξει Στρατηγική και Συγκεκριμένο Σχέδιο Αναγέννησης και Ανασυγκρότησης των Δημοσίων Υπηρεσιών Υγείας, βρίσκεται προ των πυλών.
Η Ισπανία και η Πορτογαλία, έχουν επιστρέψει ως προς τις δαπάνες υγείας, σε προ κρίσης επίπεδα, ενώ στην Ελλάδα, που βίωσε μία από τις μεγαλύτερες μειώσεις, οι κατά κεφαλήν δαπάνες υγείας, υπολείπονται κατά 30% των δαπανών του 2009.
Με τις ΗΠΑ ως βάση αξιολόγησης στο 100 ( σε αξία και όγκο κατανάλωσης υπηρεσιών) και τις προηγμένες χώρες, να κινούνται από 55 έως 67, στην Ελλάδα σύμφωνα με την πιο πρόσφατη μελέτη του ΟΟΣΑ ο όγκος των υπηρεσιών υγείας, που παρέχονται στους Έλληνες, αντιστοιχούν στο 1/2 -1/3 των ευρωπαίων πολιτών.
Ο κ. Τσίπρας που υποσχέθηκε μείωση της συμμετοχής των πολιτών:
 Παρέλαβε την Κρατική Χρηματοδότηση στον ΕΟΠΥΥ
στα 774 εκ.€ και την παρέδωσε στα 100 εκ.€ το 2019
 Αφαίρεσε 3,2 δις € από τους συνταξιούχους (μια σύνταξη το χρόνο) με την αύξηση των εισφορών υγείας
 Οι ασφαλισμένοι και οι συνταξιούχοι, πληρώνουν ετησίως 1,7 δις € από τη τσέπη τους για Φάρμακα.
«Η επιβάρυνση των πολιτών, εξακολουθεί να είναι μεγάλη, με αποτέλεσμα την εγκατάλειψη της υγείας τους» εκτιμούσε πριν τις εκλογές ο ΠΙΣ και ζητούσε ανάταξη της Δημόσιας Περίθαλψης.
Με τα δεδομένα του προϋπολογισμού να παραμένουν ίδια και για το 2020, είναι προφανές ότι η επιστροφή σε ιδεοληψίες του παρελθόντος, δεν είναι ο καλύτερος τρόπος για να επιλυθούν τα οξυμένα προβλήματα.
Σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση του ΟΟΣΑ, «τα ισχυρά συστήματα πρωτοβάθμιας φροντίδας κρατούν τους ανθρώπους καλά και εξαλείφουν την πίεση στα νοσοκομεία»
Το οξύμωρο σήμερα είναι ότι ενώ το 90% των Ελλήνων, ακάλυπτο από Οικογενειακό Ιατρό, στενάζει στα Εξωτερικά Ιατρεία, η Κυβέρνηση της Ν.Δ, αδιαφορεί για την Πρωτοβάθμια Υγεία.

Η διάλυση του ΕΣΥ από τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. τη βολεύει απολύτως, γιατί εξυπηρετεί τα σχέδιά της για αύξηση της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα και των ασφαλιστικών εταιρειών.
✔️Για την ιστορία το ΠΑΣΟΚ το 1981, παρέλαβε τα 33 μεγαλύτερα νοσοκομεία της χώρας ως καταχρεωμένα ΝΠΙΔ.
Είναι προφανές λοιπόν, ότι ούτε νέα είναι, ούτε συνιστά πρόταση η παγιοποίηση της υψηλότερης στον κόσμο άμεσης ιδιωτικής δαπάνης και μαζί των ανισοτήτων που δημιουργεί, προβάλλοντας μάλιστα ως λύση την κατάργηση του δημοσίου χαρακτήρα των Νοσοκομείων.
Το ερώτημα είναι, σε τι και ποιους, θα ωφελήσει μετά τη διάλυση της Π.Φ. Υ και η διάλυση της Διοικητικής Δομής των Νοσοκομείων και αν αυτή μπορεί να είναι η προτεραιότητα για την βελτίωση της Υγείας των Πολιτών;
Σήμερα απαιτούνται λύσεις συμβατές με τα διεθνή πρότυπα και μακριά από τα αίτια που οδήγησαν την χώρα στην χρεοκοπία.
✔️Το βλέμμα πρέπει να είναι εστιασμένο στο 2030 και όχι στο 2004
Σήμερα αυτό που προέχει είναι η συνεννόηση και το σχέδιο, για ένα ισχυρό και ενιαίο Εθνικό Δίκτυο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με ολοκληρωμένες υπηρεσίες υγείας.
Το κυριότερο απαιτείται στελέχωση με άξιους και ικανούς και όχι με τους αρεστούς.
Η Υγεία χρειάζεται διακομματική συνεννόηση για Ποιοτική Υγεία για Όλους.

Σωτήρης Ζώτος Αν Γραμματέας Τομέα Υγείας Κινήματος Αλλαγής μέλος Κ.Π.Ε.

Τα σχόλια είναι κλειστά.