Ειδησεογραφικό site

SOS των ξενοδόχων: Καμία λογική στην αύξηση του ΦΠΑ – Η επιστολή των δημάρχων στον Σαμαρά

54

«Ο ξενοδοχειακός κλάδος, όπως και ολόκληρος ο τουριστικός κόσμος, εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά του, αλλά και τη βαθιά ανησυχία του για την ενδεχόμενη αύξηση από το 6,5% στο 13% του συντελεστή ΦΠΑ για τις υπηρεσίες διαμονής. Το σκεπτικό και η σκοπιμότητα αυτού του μέτρου δεν αντέχει σε καμία κοινά αποδεκτά λογική.

Όπως δείχνουν οι εκτιμήσεις του Ινστιτούτου του τουριστικού τομέα, οι επιπτώσεις σε βάθος 12 και 24 μηνών θα είναι καταστροφικές, όχι μόνον για τα ξενοδοχεία, τα καταλύματα και τον ελληνικό τουρισμό, αλλά και για την εθνική οικονομία και για όλους τους κλάδους και τα επαγγέλματα που επηρεάζονται από την τουριστική δραστηριότητα», σημειώνει σε σημερινή ανακοίνωση του ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γιάννης Α. Ρέτσος.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, η αύξηση του ΦΠΑ θα επιβαρύνει αιφνίδια το μέσο πακέτο για την Ελλάδα κατά 5%, την περίοδο ακριβώς που ξεκινά ο κύριος όγκος κρατήσεων και ενώ οι τιμές με τους tour operators έχουν συμφωνηθεί με συμβόλαια από το καλοκαίρι. Προκαλείται, όπως τονίζεται, ένα βαρύ πλήγμα στην ανταγωνιστικότητα του τουρισμού, στην πιο κρίσιμη περίοδο, ενώ ακυρώνονται και οι ελπίδες ανάκαμψης του εσωτερικού τουρισμού, που είχαν αναπτερωθεί εφέτος.

Παύλος Βογιατζής: Δεν ψηφίζω αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά

«Μέχρι αυτήν τη στιγμή δεν τίθεται κανένα θέμα περί αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά. Ωστόσο, από τη δική μου πλευρά θα ήθελα να ξεκαθαρίσω και να δηλώσω κατηγορηματικά πως εάν όντως προκύψει τέτοιο ζήτημα, εγώ δεν πρόκειται να ψηφίσω καμία τέτοια ρύθμιση», δήλωσε ο βουλευτής Λέσβου της ΝΔ Παύλος Βογιατζής.

«Οι λόγοι είναι αυτονόητοι, εφόσον κάτι τέτοιο θα σήμαινε αυτομάτως και την άμεση οικονομική κατάρρευση των νησιών μας. Οι οικονομίες μας στηρίζονται στον τουρισμό και τον πρωτογενή τομέα, ενώ έχουμε καθημερινά να αντιμετωπίσουμε πέρα από τις ιδιαιτερότητες του νησιωτικού χώρου εν γένει, επιπλέον προβλήματα και ελλείψεις στις μεταφορές, τα έργα υποδομών, τις παροχές στην υγεία και την παιδεία», υπογραμμίζει σε γραπτή του δήλωση ο βουλευτής και προσθέτει:

«Με την αύξηση του ΦΠΑ συνεπώς καταργείται τόσο το αντισταθμιστικό μέτρο ως προς το αυξημένο κόστος μεταφοράς των αγαθών, όσο και η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, ιδιαίτερα στα νησιά εκείνα, όπως αυτά της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, που συνορεύουν με την Τουρκία. Το πιο σημαντικό όμως, είναι ότι παύει να ισχύει ο στόχος της ουσιαστικής κοινωνικής και οικονομικής συνοχής των νησιών μας με την υπόλοιπη χώρα, αλλά και οι κεντρικοί άξονες προάσπισης της στρατηγικής για μία ενιαία νησιωτική πολιτική σε ολόκληρη την ΕΕ. Ας μην ξεχνάμε ότι η ενιαία αυτή νησιωτική πολιτική υπήρξε από τους βασικούς στόχους της ευρωπαϊκής πολιτικής στρατηγικής των τελευταίων χρόνων».

Η επιστολή των δημάρχων στον Σαμαρά για τον ΦΠΑ

Κείμενο – επιστολή προς τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, με το οποίο ζητείται από την κυβέρνηση να απορρίψει κάθε ενδεχόμενη πρόταση για αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ, συνυπέγραψαν 29 παραγωγικοί και αυτοδιοικητικοί φορείς του Βορείου Αιγαίου, έπειτα από πρωτοβουλία της περιφερειάρχη Χριστιάνας Καλογήρου και με αφορμή το ενδεχόμενο αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά.

Οι συνυπογράφοντες εκφράζουν την αγωνία τους και υπενθυμίζουν ότι: «Το ειδικό φορολογικό καθεστώς για τα νησιά του Αιγαίου υιοθετήθηκε, προκειμένου να αντισταθμιστούν οι αρνητικές συνέπειες της “νησιωτικότητας” και ιδιαίτερα το αυξημένο κόστος διαβίωσης και δραστηριοποίησης στις νησιωτικές περιοχές. Συνεπώς, κάθε μέτρο που έρχεται να εξισορροπήσει αντικειμενικές δυσκολίες, δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως “ευνοϊκή φορολογική ρύθμιση” και ασφαλώς δεν μπορεί, ανάλογα με τις συγκυρίες, να τίθεται σε αμφισβήτηση».

Στο κείμενο γίνεται λόγος για «δραματικές ελλείψεις στον ζωτικής σημασίας τομέα της υγείας» για «αριθμό γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού συρρικνωμένο σε σύγκριση με την ηπειρωτική Ελλάδα» και για «ανάλογες ελλείψεις στους τομείς της κοινωνικής πρόνοιας και της παιδείας».

Επιπλέον επισημαίνεται ο προβληματικός τομέας των μεταφορών, οι οποίες «έχουν υποστεί ισχυρό πλήγμα, μέσω των δραστικών περιορισμών των κονδυλίων για την επιδότηση των ακτοπλοϊκών συνδέσεων στις άγονες γραμμές, με αποτέλεσμα τον περιορισμό των ακτοπλοϊκών δρομολογίων».

«Τα νησιά του Αιγαίου, πύλη και σύνορο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καλούνται να σηκώσουν το δυσανάλογο βάρος της παράτυπης εισόδου μεταναστών και προσφύγων. Στα νησιά του Αιγαίου, λόγω εικονικού υπολογισμού εισοδημάτων, έχει επέλθει δραματική περικοπή των ευρωπαϊκών πόρων για βασικά έργα υποδομής. Στα νησιά του Αιγαίου αυτή την ώρα υλοποιείται το μεγαλύτερο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων στη χώρα, μέσω του ΤΑΙΠΕΔ» σημειώνουν οι συνυπογράφοντες και προσθέτουν:

«Οι χαμηλοί συντελεστές ΦΠΑ που εφαρμόζονται στα νησιά δεν αποτελούν προνόμιο, αλλά εντάσσονται στην προσπάθεια αποκατάστασης ανισοτήτων, δεν παραβιάζουν αλλά, αντίθετα, αποκαθιστούν ένα αίσθημα δικαιοσύνης.

Αδυνατούμε να αντιληφθούμε πώς μπορεί να εξετάζεται ένα μέτρο περιορισμένου δημοσιονομικού οφέλους, όταν κάτι τέτοιο θα επιφέρει καίρια βλάβη στην οικονομία των νησιών και κατά συνέπεια στη χώρα».

 

Οι φορείς, που υπογράφουν την επιστολή είναι:

Χριστιάνα Καλογήρου, περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου

Σπύρος Γαληνός, δήμαρχος Λέσβου και πρόεδρος Π.Ε.Δ.

Μανώλης Βουρνούς, δήμαρχος Χίου

Μιχάλης Αγγελόπουλος, δήμαρχος Σάμου

Δημήτρης Μαρινάκης, δήμαρχος Λήμνου

Στυλιανός Σταμούλος, δήμαρχος Ικαρίας

Κωνσταντίνος Βρατσάνος, δήμαρχος Ψαρών

Ιωάννης Μαρούσης, δήμαρχος Φούρνων

Κακαλή Μαρία, δήμαρχος Αγίου Ευστρατίου

Στέφανος Βογιατζής, δήμαρχος Οινουσσών

Θρασύβουλος Καλογρίδης, πρόεδρος Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών & πρόεδρος Επιμελητηρίου Βορείου Αιγαίου

Νίκος Χρυσάφης, πρόεδρος Νομαρχιακού Τμήματος Λέσβου της ΑΔΕΔΥ

Γεώργιος Γεωργούλης, πρόεδρος Επιμελητηρίου Χίου

Γεώργιος Κυριαζής, πρόεδρος Επιμελητηρίου Σάμου

Δημήτρης Καλλίας, πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Λέσβου

Παναγιώτης Μπαρούτης, πρόεδρος Οικονομικού Επιμελητηρίου Αν. Αιγαίου

Παναγιώτης Παπαρίσβας, πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης

Ιωάννης Τσακίρης, πρόεδρος Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Παράρτημα Αιγαίου

Απόστολος Βαλτάς, πρόεδρος Φαρμακευτικού Συλλόγου Λέσβου

Δημήτρης Κασμιρλής, πρόεδρος Συλλόγου Πρακτόρων Τουριστικών Γραφείων Σάμου

Ευστράτιος Μανωλακέλλης, πρόεδρος Τεχνικού Επιμελητηρίου Βορείου Αιγαίου

Παναγιώτης Τατάκης, πρόεδρος Ε.Φ.Ε.Ε.Ν. Λέσβου

Περικλής Αντωνίου, πρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων Λέσβου & μέλος Δ.Σ. Ξενοδοχειακού Ελλάδος

Ιωάννης Σαμιώτης, πρόεδρος Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων Λέσβου

Φωκίων Θεοδώρου, πρόεδρος Συλλόγου Επιχειρήσεων Τουριστικής Ανάπτυξης Καλλονής

Νικόλαος Μόλβαλης, πρόεδρος Σωματείου Εστιατόρων & Συναφών Επαγγελμάτων Μήθυμνας & πρόεδρος Φορέα Τουρισμού Μολύβου

Ευάγγελος Σκάρος, πρόεδρος Εστίασης & Ψυχαγωγίας Σάμου

Δημήτρης Λαζάνης, πρόεδρος Συλλόγου Ξενοδόχων Ικαρίας & μέλος της Ένωσης Ξενοδόχων Ικαρίας – Σάμου

Κωνσταντίνος Κυριαζής, πρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων Σάμου.

Τα σχόλια είναι κλειστά.