Ειδησεογραφικό site

«Σόου» Τραμπ στην ομιλία για το State of the Union -Τον αποθέωσαν οι Δημοκρατικές

2.993

Λίγο αργότερα τον αποδοκίμασαν επειδή απαίτησε να απαγορευθούν οι καθυστερημένες αμβλώσεις – «Το τείχος θα χτιστεί» το μήνυμά του – Επίθεση κατά του Ιράν και της Κίνας – «Εποικοδομητικές συνομιλίες» με τους… Ταλιμπάν και τον Κιμ Γιονγκ Ουν

Σπόντες προς τους Δημοκρατικούς να μην μπλέκονται σε «γελοίες έρευνες» που υπονομεύουν την αμερικανική οικονομία, επιθέσεις κατά του Ιράν και της Κίνας, μια στροφή 180 μοιρών στην κυβερνητική πολιτική για την αντιμετώπιση του HIV και διαβεβαιώσεις ότι «το τείχος θα χτιστεί» και οι παράνομοι μετανάστες δεν θα απειλούν πλέον τις αμερικανικές δουλειές…

Ο Αμερικανός πρόεδρος κατάφερε να «χωρέσει» όλα τα παραπάνω ζητήματα στην ετήσια ομιλία του για την Κατάσταση της Ένωσης (State of the Union), επιφυλάσσοντας ωστόσο και ορισμένες εκπλήξεις για τα μέλη του Κογκρέσου, αλλά και τους εκατομμύρια τηλεθεατές που την παρακολούθησαν ζωντανά.

Μία από αυτές τις εκπλήξεις, που συζητήθηκε εκτενώς, ήταν η αναφορά του Ντόναλντ Τραμπ στην γυναικεία ενδυνάμωση και το γεγονός ότι το Κογκρέσο, για πρώτη φορά στην ιστορία του, έχει τόσο μεγάλο αριθμό γυναικών ανάμεσα στα μέλη του.

Ο Τραμπ επισήμανε στην ομιλία του ότι για πρώτη φορά στο εργατικό δυναμικό των ΗΠΑ αλλά και στο Κογκρέσο η γυναικεία παρουσία είναι τόσο ισχυρή. Αν και αρχικά διστακτικές, οι Δημοκρατικές βουλευτίνες (που είχαν ντυθεί στα λευκά, χρώμα που έχει ταυτιστεί τα τελευταία χρόνια με τα κινήματα για τη γυναικεία χειραφέτηση) τελικά σηκώθηκαν όρθιες και άρχισαν να χειροκροτούν τον Αμερικανό πρόεδρο.

«Κανονικά δεν θα έπρεπε να το κάνετε αυτό» είπε αστειευόμενος ο Αμερικανός πρόεδρος, δεδομένης της αντιπάθειας που τρέφει η πλειοψηφία των γυναικών του Κογκρέσου για το πρόσωπό του, με πολλές μάλιστα να έχουν ζητήσει την αποπομπή του.

Η συγκεκριμένη αναφορά του Ντόναλντ Τραμπ στην αύξηση του αριθμού των γυναικών στο Κογκρέσο προκάλεσε κύμα ενθουσιασμού από όλες τις γυναίκες στην αίθουσα, που άρχισαν να φωνάζουν όλες μαζί ρυθμικά «USA» και να… ανταλλάζουν high five!

Τελικά, ακόμα και η Νάνσι Πελόζι, η Δημοκρατική πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων και σφοδρή πολέμιος του Τραμπ, που παρέμεινε μέχρι εκείνη την ώρα συγκρατημένη, σηκώθηκε και τον χειροκρότησε.

CNBC

@CNBC

«The State of our Union is Strong,» Trump says to members of Congress in his second State of the Union address, as half the room sits in silence and the other half bursts out in chants of «U.S.A.!»

Embedded video

CNBC

@CNBC

«You weren’t supposed to do that,» Trump said Democratic members of Congress when they rose — and began chanting «U.S.A.» — in response to his comments on women in the U.S. economy. https://cnb.cx/2DWjocs  pic.twitter.com/cGCxhK4UUx

Embedded video

47 people are talking about this

«Να απαγορευτούν οι καθυστερημένες αμβλώσεις» ζητά ο Τραμπ

H συμπάθεια των Δημοκρατικών γυναικών στην αίθουσα δεν διήρκεσε πολύ, αφού ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αξίωσε από τα μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου να εγκρίνουν σχέδιο νόμου με το οποίο θα απαγορευθούν οι «καθυστερημένες αμβλώσεις», δηλαδή ο τερματισμός της κύησης έπειτα από ένα ορισμένο στάδιο της εγκυμοσύνης.

Το παραπάνω αίτημα είναι βέβαιο ότι θα ξεσηκώσει κατακραυγή από μέρους όσων τάσσονται υπέρ του δικαιώματος των γυναικών να έχουν την επιλογή.

«Για την υπεράσπιση της αξιοπρέπειας κάθε ανθρώπινου όντος, ζητώ από το Κογκρέσο να εγκρίνει νομοθεσία που θα απαγορεύει την καθυστερημένη άμβλωση παιδιών που μπορεί να αισθάνονται πόνο μέσα στη μήτρα της μητέρας», είπε ο Τραμπ, επευφημούμενος ζωηρά από Ρεπουμπλικάνους, ενώ οι περισσότεροι Δημοκρατικοί παρέμειναν καθιστοί σε μια προφανή ένδειξη της αποδοκιμασίας τους.

Η άμβλωση παραμένει ζήτημα πολιτικά και κοινωνικά τοξικό επί δεκαετίες στη χώρα. Το 1973, το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι οι απαγορεύσεις της άμβλωσης είναι αντισυνταγματικές. Όμως ορισμένες Πολιτείες έχουν θεσπίσει όριο ως προς το στάδιο της κύησης μέχρι το οποίο επιτρέπονται επεμβάσεις τερματισμού της.

Η Πολιτεία της Νέας Υόρκης πρόσφατα χαλάρωσε τους περιορισμούς για τους «καθυστερημένους» τερματισμούς της κύησης.

Ο όρος γενικά αναφέρεται στις αμβλώσεις κατά το τελευταίο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.

Embedded video

ABC News Politics

@ABCPolitics

President Trump: «To defend the dignity of every person, I am asking Congress to pass legislation to prohibit the late-term abortion of children who can feel pain in the mother’s womb» http://abcn.ws/2DVDd3O 

633 people are talking about this

Τέλος στην επιδημία του AIDS μέσα σε 10 χρόνια

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του για την Κατάσταση της Ένωσης ενώπιον του αμερικανικού Κογκρέσου ότι θέλει να δοθεί τέλος στην επιδημία του HIV/AIDS στη χώρα του μέσα στην επόμενη δεκαετία.

«Ο προϋπολογισμός μου θα απαιτήσει από τους Δημοκρατικούς και από τους Ρεπουμπλικάνους να διαθέσουν τα απαραίτητα μέσα ώστε να εξαλειφθεί η επιδημία του HIV στις ΗΠΑ σε 10 χρόνια. Μαζί, θα νικήσουμε το AIDS στην Αμερική και πέραν αυτής», είπε.

Περίπου 38.000 άνθρωποι μολύνθηκαν από τον ιό που προκαλεί το σύνδρομο επίκτητης ανοσολογικής ανεπάρκειας στις ΗΠΑ το 2017, σύμφωνα με κυβερνητικές στατιστικές.

Ο αριθμός έχει μειωθεί στην πορεία των ετών, αλλά αυτό δεν μοιάζει να ισχύει για ορισμένες ομάδες του πληθυσμού, ειδικά τους Αφροαμερικανούς, τους ισπανόφωνους και τους ομοφυλόφιλους.

Η κυβέρνηση του Τραμπ πρότεινε την περασμένη χρονιά να μειωθεί ο προϋπολογισμός για την καταπολέμηση του AIDS στις ΗΠΑ και ακόμη περισσότερο σε διεθνές επίπεδο, κάτι που απέρριψε το αμερικανικό Κογκρέσο.

Embedded video

CNN Breaking News

@cnnbrk

President Trump: “We must keep America first in our hearts. We must keep freedom alive in our souls. And we must always keep faith in America’s destiny: that one nation, under God, must be the hope and the promise and the light and the glory among all the nations of the world.”

737 people are talking about this

Νέα επίθεση κατά του Ιράν – «Εποικοδομητικές συνομιλίες» με τους Ταλιμπάν

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ καταφέρθηκε εκ νέου με δριμύτητα εναντίον του «ριζοσπαστικού καθεστώτος στο Ιράν» κι επανέλαβε ότι δεν θα επιτρέψει στην Τεχεράνη να αποκτήσει ποτέ πυρηνικά όπλα.

«Κάνουν άσχημα, άσχημα πράγματα», είπε ο Τραμπ, προσάπτοντας αντισημιτισμό στην πολιτική ηγεσία της Ισλαμικής Δημοκρατίας κατά τη διάρκεια της ομιλίας του για την Κατάσταση της Ένωσης.

Ο Τραμπ απέσυρε πέρυσι τη χώρα του από τη διεθνή συμφωνία για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας του Ιράν κι επανέφερε σε ισχύ μια σειρά οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της χώρας, τις οποίες χαιρέτισε, χαρακτηρίζοντάς τις «τις σκληρότερες που έχουν επιβληθεί ποτέ σε οποιαδήποτε χώρα».

Νωρίτερα στην ομιλία του ενώπιον των μελών του Κογκρέσου, ο αμερικανός πρόεδρος είχε αναφερθεί στις «εποικοδομητικές» συνομιλίες με τους Ταλιμπάν ώστε να τερματιστεί ο πόλεμος στο Αφγανιστάν, από όπου ο ένοικος του Λευκού Οίκου θέλει να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα, 17 χρόνια αφότου οι ΗΠΑ ενεπλάκησαν στον πιο μακρόχρονο πόλεμο στην ιστορία τους.

«Η κυβέρνησή μου διεξάγει εποικοδομητικές συνομιλίες στο Αφγανιστάν με έναν αριθμό αφγανικών οργανώσεων, συμπεριλαμβανομένων των Ταλιμπάν», είπε ο Ρεπουμπλικάνος. «Στον βαθμό που οι διαπραγματεύσεις προοδεύουν, θα είμαστε σε θέση να μειώσουμε την παρουσία των στρατευμάτων μας και να επικεντρωθούμε στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Δεν ξέρουμε εάν θα καταλήξουμε σε μια συμφωνία ή όχι, ξέρουμε όμως ότι έπειτα από δύο δεκαετίες πολέμου, έχει έρθει η ώρα να προσπαθήσουμε τουλάχιστον να εξασφαλίσουμε την ειρήνη».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ τόνισε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του για την Κατάσταση της Ένωσης ενώπιον των αμερικανών κοινοβουλευτικών πως θεωρεί ότι υπάρχει πιθανότητα να συναφθεί νέα συμφωνία, παρόμοια με εκείνη που η χώρα του είχε συνάψει με την ΕΣΣΔ το 1987, για τα πυρηνικά όπλα μέσου βεληνεκούς, μερικές ημέρες μετά την υλοποίηση της απόφασης της Ουάσινγκτον να αποχωρήσει από την INF, κατηγορώντας τη Μόσχα ότι την παραβίαζε.

«Ίσως να μπορέσουμε να διαπραγματευθούμε μια διαφορετική συμφωνία, προσθέτοντας (ως μέρη) την Κίνα και άλλους· ή ίσως και να μην μπορέσουμε», ανέφερε ο ένοικος του Λευκού Οίκου.

«Σε κάθε περίπτωση, θα δαπανούμε περισσότερα από όλους τους άλλους και θα εφαρμόζουμε περισσότερη καινοτομία (σ.σ. στο πεδίο των στρατιωτικών εξοπλισμών) από όλους τους άλλους», συμπλήρωσε ο Ρεπουμπλικάνος, που έχει διατρανώσει επανειλημμένα πως έχει σκοπό να εκσυγχρονιστεί το αμερικανικό πυρηνικό οπλοστάσιο.

Νέα συνάντηση με τον Κιμ Γιονγκ Ουν

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του για την Κατάσταση της Ένωσης ότι θα συναντηθεί εκ νέου με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας, τον Κιμ Γιονγκ Ουν, στο Βιετνάμ την 27η και την 28η Φεβρουαρίου, για να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις των δύο χωρών που έχουν σκοπό τον πυρηνικό αφοπλισμό της Πιονγκγιάνγκ.

«Στο πλαίσιο της τολμηρής μας διπλωματίας, θα συνεχίσουμε την ιστορική μας προσπάθεια για να υπάρξει ειρήνη στην κορεατική χερσόνησο», είπε ο ένοικος του Λευκού Οίκου ενώπιον των αμερικανών κοινοβουλευτικών, επισημοποιώντας την ημερομηνία και τον τόπο αυτής της δεύτερης συνάντησης, μετά την ιστορική σύνοδο κορυφής της 12ης Ιουνίου 2018 στη Σιγκαπούρη.

Κατά τον Τραμπ, εάν δεν είχε εκλεγεί ο ίδιος πρόεδρος, οι ΗΠΑ θα είχαν εμπλακεί «τώρα σε έναν μεγάλο πόλεμο με τη Βόρεια Κορέα». «Οι όμηροι επέστρεψαν στο σπίτι, οι πυρηνικές δοκιμές σταμάτησαν και δεν έχουν εκτοξευθεί πύραυλοι (από τη Βόρεια Κορέα) εδώ και 15 μήνες», επέμεινε.

«Μένει πολλή δουλειά να γίνει, αλλά η σχέση μου με τον Κιμ Γιονγκ Ουν είναι καλή», πρόσθεσε.

NBC News

@NBCNews

President Trump departs the White House to deliver his address. http://nbcnews.to/SOTU 

📷: Mary F. Calvert / Reuters

View image on Twitter

NBC News

@NBCNews

First Lady Melania Trump arrives in House chamber for President Trump’s . https://nbcnews.to/SOTU  pic.twitter.com/dlIqg45HRI

Embedded video

89 people are talking about this

«Το τείχος θα χτιστεί»

Ο Αμερικανός πρόεδρος υποσχέθηκε για ακόμη μια φορά ότι το τείχος το οποίο θέλει να υψωθεί στα σύνορα με το Μεξικό, σχέδιο που καταγγέλλουν οι Δημοκρατικοί και έγινε αφορμή για το πιο παρατεταμένο shutdown του ομοσπονδιακού κράτους στην αμερικανική ιστορία, θα οικοδομηθεί τελικά.

«Θα φροντίσω να οικοδομηθεί», είπε ο Ρεπουμπλικάνος. «Τα τείχη δουλεύουν και σώζουν ζωές», πρόσθεσε ο ένοικος του Λευκού Οίκου κατά τη διάρκεια της ομιλίας του για την Κατάσταση της Ένωσης στο Κογκρέσο.

Κάλεσε τους κοινοβουλευτικούς να «κλείσουν μια συμφωνία» και επέμεινε πως όπου έχει ήδη ανεγερθεί, οι παράνομες διελεύσεις των συνόρων από μετανάστες χωρίς χαρτιά έχουν μειωθεί.

Η Κίνα δεν μπορεί πλέον να «κλέβει τις δουλειές και τον πλούτο των Αμερικανών»

Ο αμερικανός πρόεδρος προειδοποίησε την Κίνα ότι δεν μπορεί πλέον να «κλέβει τις δουλειές και τον πλούτο των Αμερικανών» και απαίτησε «διαρθρωτικές αλλαγές» από το Πεκίνο για να τερματιστούν οι «άδικες» κινεζικές εμπορικές πρακτικές στην ομιλία του για την Κατάσταση της Ένωσης ενώπιον των κοινοβουλευτικών.

«Έχω μεγάλο σεβασμό για τον πρόεδρο (της Κίνας) Σι (Τζινπίνγκ) και εργαζόμαστε για μια νέα εμπορική συμφωνία με την Κίνα, αλλά αυτή πρέπει να συμπεριλάβει αληθινές διαρθρωτικές αλλαγές για να τερματιστούν οι άδικες εμπορικές πρακτικές, να μειωθεί το χρόνιο έλλειμμά μας (στο ισοζύγιο των τρεχουσών εμπορικών συναλλαγών) και να προστατευθούν οι αμερικανικές θέσεις εργασίας», είπε ο Ρεπουμπλικάνος, που κήρυξε εμπορικό πόλεμο στο Πεκίνο για να το αναγκάσει να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Embedded video

ABC News

@ABC

«If there is going to be peace and legislation, there cannot be war and investigation.»

Seven memorable lines from Pres. Trump’s second State of the Union address: https://abcn.ws/2DaOxaD 

119 people are talking about this

Το μήνυμα στους Δημοκρατικούς: Μην εμπλέκεστε σε γελοίες έρευνες που βλάπτουν την οικονομία

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απηύθυνε στην ομιλία του για την Κατάσταση της Ένωσης ενώπιον των κοινοβουλευτικών έκκληση να επιλέξουν το «μεγαλείο» και να απορρίψουν την απόλυτη «ακινησία».

«Πρέπει να απορρίψουμε τις πολιτικές του ρεβανσισμού, της αντίστασης και των αντιποίνων, να αγκαλιάσουμε τις απεριόριστες δυνατότητες που μας προσφέρει η συνεργασία και ο συμβιβασμός για το κοινό καλό», είπε ο Ρεπουμπλικάνος.

«Μαζί μπορούμε να βάλουμε τέλος στο πολιτικό αδιέξοδο δεκαετιών», πρόσθεσε.

Ο Ντόναλντ Τραμπ κάλεσε τους Ρεπουμπλικάνους και τους Δημοκρατικούς να επιδιώξουν έναν «συμβιβασμό».

Σύμφωνα με τον ένοικο του Λευκού Οίκου, η ισχύς της αμερικανικής οικονομίας μπορεί να απειληθεί μόνο από «ανόητους πολέμους», τις «πολιτικές σκοπιμότητες», ή «γελοίες μικροκομματικές έρευνες».

Ακόμη, στην ομιλία του ως τώρα, ο Τραμπ στηλίτευσε το ότι η Γερουσία δεν έχει εγκρίνει όπως είπε «τριακόσιους διορισμούς» που έχει κάνει, κάτι το οποίο χαρακτήρισε «άδικο» τόσο για τα πρόσωπα που διόρισε, όσο «και για τη χώρα μας».

Ο Τραμπ προειδοποίησε τους Δημοκρατικούς εναντίον της εμπλοκής τους σε «γελοίες έρευνες με μικροκομματικές σκοπιμότητες», που κατ’ αυτόν θα συμβάλλουν στην αποδυνάμωση της οικονομίας των ΗΠΑ.

«Ένα οικονομικό θαύμα εκτυλίσσεται στις ΗΠΑ και το μόνο πράγμα που μπορεί να το σταματήσει είναι οι βλακώδεις πόλεμοι, οι πολιτικές σκοπιμότητες ή οι γελοίες μικροκομματικές έρευνες», ανέφερε.

Το σχόλιό αυτό προφανώς αναφερόταν στο ότι οι Δημοκρατικοί, που πλέον ελέγχουν τη Βουλή των Αντιπροσώπων, σχεδιάζουν να αρχίσουν έρευνες για την κυβέρνησή του, αλλά και στην έρευνα του ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Μάλερ για τη φερόμενη ανάμιξη της Ρωσίας στην εκστρατεία ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2016, την οποία κέρδισε ο μεγιστάνας.

Τα σχόλια είναι κλειστά.