Ειδησεογραφικό site

Σοκ στον ΣΥΡΙΖΑ: «Ρήγμα» στους προεδρικούς – Κοτσακάς, Σκορίνης και άλλοι 800 με την τάση… ΡΕΝΕ

335

Ένα ρήγμα που υπέβοσκε εδώ και αρκετό καιρό έκανε την εμφάνισή του σήμερα στους «προεδρικούς» του ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκεκριμένα, κορυφαία στελέχη της τάσης των προεδρικών, όπως ο Αντώνης Κοτσακάς, ο Πάνος Ρήγας και ο Νίκος Σκορίνης, ηγούνται της «Ριζοσπαστικής Εναλλακτικής Ενότητας», ενός ρεύματος ιδεών που, αν και προέρχεται από την ομάδα κοντά στον Αλέξη Τσίπρα, φαίνεται να αποστασιοποιείται από επιλογές και πράξεις πρωτοκλασάτων πρώην υπουργών και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.
Η συγκεκριμένη ομάδα βρίσκεται εδώ και καιρό σε διάσταση από το βασικό κομμάτι των προεδρικών (Παππάς, Σπίρτζης, Πολάκης κ.λπ.), καθώς εμφανίζεται ενοχλημένη για μια σειρά επιλογών και συμπεριφορών -κυρίως της κυβερνητικής περιόδου- που, όπως λένε, «δεν θυμίζουν ούτε κατά διάνοια» την Αριστερά

Σημειώνεται ότι, με εξαίρεση τον Πάνο Ρήγα, τα στελέχη της «Ριζοσπαστικής Εναλλακτικής Ενότητας» δεν συμμετείχαν σε κυβερνητικές θέσεις. Παράλληλα, χωρίς να λέγεται ανοικτά, φαίνεται ότι υπάρχει έντονη ενόχληση για πρακτικές στελεχών του κόμματος που πλήγωσαν το «ηθικό πλεονέκτημα», όπως για παράδειγμα η υπόθεση Μιωνή και Παπαδημούλη.

Η νέα τάση δίνει βάρος σε τέσσερις συγκεκριμένους άξονες: Πρώτον, στην άμεση ανάγκη συγκρότησης προγραμματικού λόγου. Δεύτερον, υπογραμμίζεται η ανάγκη να πέσει το πολιτικό βάρος στο κόμμα και όχι στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. Παράλληλα, στο κείμενο γίνεται σαφές ότι η πυραμιδική δομή του κόμματος δεν μπορεί να ανταποκριθεί, πλέον, στις σύγχρονες ανάγκες και υπογραμμίζεται η ανάγκη ανοίγματος της συγκεκριμένης συζήτησης. Τέλος, η νέα τάση τάσσεται σαφώς υπέρ της ανάγκης διεύρυνσης του κόμματος.

Σημειώνεται ότι τα στελέχη που συνυπογράφουν το κείμενο υπογραμμίζουν την πεποίθηση ότι ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούν οι τάσεις είναι ξεπερασμένος. Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες, η «ΡΕΝΕ» δεν πρόκειται να κατέβει ως οργανωμένη τάση σε εκλογικές διαδικασίες εντός Νομαρχιακών Επιτροπών του ΣΥΡΙΖΑ.

Εκτός από τους Αντώνη Κοτσακά, Νίκο Σκορίνη και Πάνο Ρήγα, στο νέο ρεύμα ιδεών συμμετέχουν περίπου 800 άτομα, κυρίως νεότερης ηλικίας, ενώ το επόμενο διάστημα έχει προγραμματιστεί πανελλαδική τηλεδιάσκεψη, στη βάση της ιδρυτικής διακήρυξης που δημοσιεύτηκε σήμερα στην «Αυγή»

Τα σχόλια είναι κλειστά.