Ειδησεογραφικό site

Σοκ από τον ΟΟΣΑ: Να αυξηθούν κατά 4 χρόνια τα όρια συνταξιοδότησης – Η κυβέρνηση πανηγυρίζει

82

Εμβάθυνση και όχι “ξήλωμα” των μεταρρυθμίσεων ήταν το πολιτικό μήνυμα που στέλνει η 188 σελίδων Ερευνα του ΟΟΣΑ για την Ελληνική Οικονομία, την οποία παρέδωσε στο κύριο Ευκλείδη Τσακαλώτο ο γενικού γραμματέας του διεθνούς οργανισμού, Άνχελ Γκουρία. “Μεταρρυθμίσεις και πάλι μεταρρυθμίσεις” είπε εμφατικά άλλωστε και στις δηλώσεις του, μετά την συνάντηση Γκουρία με τον πρωθυπουργό.

Στην έκθεση του ο ΟΟΣΑ περιγράφει τους τομείς που θέλει συνεχείς και μεγαλύτερες παρεμβάσεις, για τα μετά τα Μνημόνια: στην φορολογία αλλά και -πάλι- στο Ασφαλιστικό.

Στην φορολογία, ο ΟΟΣΑ επισημαίνει ότι ενώ οι φορολογικοί συντελεστές είναι υψηλοί, ενώ η απόδοση των φόρων και τα φορολογικά έσοδα είναι χαμηλά, ειδικά στο πεδίο του ΦΠΑ: η Ελλάδα κατατάσσεται στην τρίτη θέση από το τέλος σε εισπραξιμότητα, μετά το Μεξικό και την Ιταλία.

Για το λόγο αυτό προτείνει:

– κατάργηση εκπτώσεων στον ΦΠΑ, στα καύσιμα (πχ στο diesel θέρμανσης) . Ο ΟΟΣΑ βλέπει δηλαδή πεδίο για έξτρα έσοδα αυξάνοντας στο 24% είδη που φορολογούνται με 6 ή 13% ΦΠΑ. Και αυτό παρά την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά.

– απλοποίηση του φορολογικού συστήματος, επειδή είναι περίπλοκο, ενθαρρύνει την παραοικονομία και μειώνει τα κρατικά έσοδα. Ανοίγει παράθυρο έτσι και για μείωση κλιμακίων και συντελεστών φορολόγησης

– κατάργηση φοροαπαλλαγών, κυρίως στον ΦΠΑ αλλά και άλλων φορολογικών εκπτώσεων-απαλλαγών. Και αυτό, πέραν των μειώσεων που έχουν ήδη αποφασιστεί και περιλαμβάνονται στο “βασικό σενάριο” για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Το “ενισχυμένο σενάριο” με προτάσεις μέτρων που εκπόνησε ο ΟΟΣΑ περιλαμβάνει ακόμα:

– αλλαγές για να αυξηθεί η πραγματική ηλικία συνταξιοδότησης κατά 4 έτη έως το 2030

– νέες μεταρρυθμίσεις στην αγορά προϊόντων

– περαιτέρω ενοποίηση των διαφόρων προγραμμάτων κοινωνικής ασφάλισης και επιδομάτων

– αναδιάρθρωση του δημοσίου τομέα για να αυξηθεί η αποδοτικότητα των δημοσίων δαπανών με συνεχόμενες επισκοπήσεις

– την ενίσχυση των πολιτικών απασχόλησης, αλλά και παρεμβάσεις στο εκπαιδευτικό σύστημα.

Σε ειδικό πίνακα ο ΟΟΣΑ ποσοτικοποιεί και τα οφέλη από τα μέτρα προτείνει.Πχ αν υπάρξουν πρόσθετες μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο, τότε η επιτάχυνση του ΑΕΠ θα είναι της τάξης του 25%.

Πολύ μεγάλη θα είναι η ενίσχυση του ΑΕΠ και σε σχέση με το συνταξιοδοτικό. Αν επιτευχθεί η αύξηση του πραγματικού ορίου συνταξιοδότησης κατά 3 έτη (το οποίο δρομολογείται από τις μεταρρυθμίσεις που ήδη έχουν αποφασιστεί) θα προσφέρει 7,5% επιπλέον μονάδες ΑΕΠ.

Ωστόσο εκτιμά και ότι αν με πρόσθετες μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό, το πραγματικό όριο αυξηθεί κατά 4 έτη, τότε το επιπρόσθετο ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 4%…

Με τα σημερινά δεδομένα πάντως ο ΟΟΣΑ προβλέπει ρυθμο ανάπτυξης 2% για το 2018 και 2,3% για το 2019 για την Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, για φέτος ο Οργανισμός προβλέπει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα φτάσει στο 4% (σ.σ ο Οργανισμός μετράει με βάση τη μεθοδολογία της Eurostat και όχι με βάση τον μνημονιακό ορισμό) ενώ για το 2019 κατεβάζει τον πήχη στο 3,6%, σε κάθε περίπτωση πάνω από τον στόχο του μνημονίου.

Ως πιθανούς κινδύνους για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, ο ΟΟΣΑ εστιάζει στο μεταναστευτικό, σε μια οπισθοχώρηση της κυβέρνησης όσον αφορά στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων αλλά και σε μια συστημική κρίση η οποία μπορεί να οδηγήσει στην ανάγκη για νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Ο ΟΟΣΑ επισημαίνει ότι ενώ οι φορολογικοί συντελεστές είναι υψηλοί, η απόδοση των φόρων και τα φορολογικά έσοδα είναι χαμηλά, ειδικά στο πεδίο του ΦΠΑ: η Ελλάδα κατατάσσεται στην τρίτη θέση από το τέλος σε εισπραξιμότητα, μετά το Μεξικό και την Ιταλία. Κάνει λόγο για ένα φορολογικό σύστημα το οποίο είναι περίπλοκο και αποθαρρύνει την προσαρμογή, ενθαρρύνει τον άτυπο τομέα της οικονομίας και μειώνει τα έσοδα.

Συστήνει επίσης να αυξηθεί η αποδοτικότητα των δημοσίων δαπανών με συνεχόμενες επισκοπήσεις αλλά και να υπάρξει αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα, ενώ καταγράφει το δημοσιονομικό όφελος μιας σειράς από μεταρρυθμίσεις τις οποίες και προτείνει.

Σε αυτές περιλαμβάνονται η κατάργηση διαφόρων εξαιρέσεων στον ΦΠΑ αλλά και σε άλλα πεδία φορολογικών εκπτώσεων/απαλλαγών. Προτείνει και την ενοποίηση των διαφορών προγραμμάτων κοινωνικής ασφάλισης και επιδομάτων, την ενίσχυση των έργων πολιτικών απασχόλησης, αλλά και παρεμβάσεις στο εκπαιδευτικό σύστημα.

Ο ΟΟΣΑ τονίζει επίσης την ανάγκη να υπάρξει νέα αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους και να μειωθεί το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων τραπεζικών δανείων. «Τα υψηλά επίπεδα δημόσιου χρέους και μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) καθιστούν τις οικονομικές προοπτικές της Ελλάδας πολύ ευαίσθητες σε ενδεχόμενη αποτυχία επίτευξης στόχων της πολιτικής. Μία μικρότερη από την αναμενόμενη πρόοδο στην αντιμετώπιση των NPLs θα μείωνε την εμπιστοσύνη και τις επενδύσεις.

Ένα εξωγενές σοκ στο κόστος εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους μετά τη λήξη του προγράμματος στήριξης του ESM, που ολοκληρώνεται το 2018, θα μπορούσε να πιέσει τα δημόσια οικονομικά και την εμπιστοσύνη και να οδηγήσει σε σύρσιμο της ανάπτυξης. Μία βραδύτερη ανάπτυξη των εμπορικών εταίρων της ή ένα μη συντεταγμένο Brexit θα μπορούσε να μειώσει την εμπιστοσύνη και να οδηγήσει σε χαμηλότερες εξαγωγές».

Περαιτέρω αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους θα μείωνε τις αδυναμίες και θα επιτάχυνε τα κέρδη όσον αφορά τη χρηματοδότηση της Ελλάδας από τις αγορές και την οικονομική δραστηριότητα, αναφέρει η έκθεση.

Το δημόσιο χρέος θα μειωθεί μέσω της υψηλότερης ανάπτυξης, της συνετής δημοσιονομικής πολιτικής και της αναδιάρθρωσης του χρέους, τονίζει ο ΟΟΣΑ.

Όπως αναφέρει, το χρέος κινείται στο 180% του ΑΕΠ και εξακολουθεί να είναι μεταξύ των υψηλότερων στον κόσμο, τονίζοντας ότι κάτω από διαφορετικές υποθέσεις θα παραμείνει υψηλό, καθιστώντας αναγκαία μία περαιτέρω αναδιάρθρωσή του.

Το βασικό σενάριο, που λαμβάνει υπόψη το αποτέλεσμα μεταρρυθμίσεων που έκανε η Ελλάδα, τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους από τον ESM, ένα πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022 και 2,2% από το 2025, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ θα μειωθεί σταδιακά στο περίπου 120% του ΑΕΠ στα μέσα της δεκαετίας του 2030 για να αυξηθεί και πάλι στη συνέχεια, καθώς τα δάνεια που έχουν δοθεί με χαμηλό επιτόκιο θα αναχρηματοδοτηθούν με τα επιτόκια της αγορές. Ο ΟΟΣΑ θεωρεί ως καλύτερη λύση ένα «κλείδωμα» των χαμηλών επιτοκίων που έχει λάβει η Ελλάδα με δάνεια από την Ευρωζώνη, καθώς θα οδηγούσε, με βάση το σενάριο διευρυμένων μεταρρυθμίσεων, σε μία συνεχή μείωση του χρέους και κάτω από το 80% του ΑΕΠ το 2060.

Η επιμήκυνση των λήξεων των δανείων από τους Ευρωπαίους εταίρους και τον ESM έως το 2031 θα συμβάλει στη μείωση του λόγου του χρέους προς το ΑΕΠ, αλλά μόνο οριακά, αναφέρει η έκθεση.

Αναλυτικά οι προβλέψεις του ΟΟΣΑ για την ελληνική οικονομία:

1. Ο ρυθμός ανάπτυξης εκτιμάται στο 2% για το 2018 (από 1,3% που βλέπει ο ΟΟΣΑ για το 2017 τη στιγμή που η ΕΛΣΤΑΤ έχει ανακοινώσει 1,4%) και στο 2,3% για το 2019

2. Η ιδιωτική κατανάλωση εκτιμάται ότι θα είναι οριακά θετική για το 2018 στο 0,4% ενώ για το 2019 προβλέπεται αύξηση με ρυθμό 1,5%

3. Οι επενδύσεις, όπως αποτυπώνονται στον ακαθάριστο σχηματισμό κεφαλαίου προβλέπεται να αυξηθούν με ρυθμό 7,9% για το 2018 και 8,1% για το 2019. Αρνητικός αναμένεται να είναι για φέτος ο ρυθμός των επενδύσεων στην κατοικία (-2,1%) ενώ ανάκαμψη προβλέπεται για το 2019 (+1%).

4. Οι εξαγωγές προβλέπεται ότι θα αυξηθούν με ρυθμό 5,9% για το 2018 και 4,4% για το 2019. Από την άλλη οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών θα αυξηθούν με ρυθμό 4,1% για το 2018 και 4,6% για το 2019.

5. Η ανεργία προβλέπεται να μειωθεί στο 20,4% για το 2018 και στο 19,4% για το 2019 από 21,5% που είναι η εκτίμηση του ΟΟΣΑ για το 2017.

6. Ο πληθωρισμός, θα τρέξει με ρυθμό 0,7% το 2018 (έναντι 1,1% το 2017) και 1,1% για το 2019.

7. Το πρωτογενές πλεόνασμα σε επίπεδο γενικής κυβέρνησης εκτιμάται στο 4% για το 2018 και στο 3,6% για το 2019 κάτι που σημαίνει ότι ο προϋπολογισμός θα είναι πλεονασματικός και το 2018 (κατά 0,5%) αλλά και για το 2019 (κατά 0,4%).

8. Το χρέος αναμένεται να διαμορφωθεί στο 172,5% του ΑΕΠ για το 2018 και να μειωθεί περαιτέρω στο 168,3% για

 

Γκουρία σε Τσίπρα: Είναι σημαντικό να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις

Η παρουσία του Γκούρια στην Ελλάδα βρίσκει τη χώρα σε εξαιρετικά σημαντική καμπή, καθώς βρισκόμαστε στο τέλος μιας μεγάλης περιπέτειας, τόνισε ο πρωθυπουργός μετά τη συνάντηση με τον επικεφαλής του ΟΟΣΑ.

Ο Αλέξης Τσίπρας θύμισε την πρώτη επίσκεψη του κου Γκούρια τον Φεβρουάριο του 2015 και όπως είπε υπήρξε από τους ανθρώπους που πίστεψαν στην προσπάθεια να πετύχει η Ελλάδα ανάπτυξης που όμως θα είναι δίκαια.

«Η χώρα μας πέρα από την εκπληκτική δημοσιονομική προσαρμογή με πλεονάσματα που αποτελούν «διαβατήριο» για καθαρή έξοδο από το πρόγραμμα έγινε πρωταθλήτρια χώρα του ΟΟΣΑ σε μεταρρυθμίσεις. Κομβικές, μεταρρυθμίσεις, δύσκολες αλλά αναγκαίες γιατί ανοίγουν προοπτικές. Συγκρουστήκαμε με βασικές παθογένειες της οικονομίας και καταφέραμε να φτάσουμε στο σημείο να δεχόμαστε από τον ΟΟΣΑ τα στατιστικά μεγέθη που αποδεικνύουν πως βρεθήκαμε σε εξαιρετικά θετικό σημείο».

«Η ελληνική οικονομία δεν έχει πλέον ανάγκη από επιπλέον μέτρα επιβάρυνσης αλλά ελάφρυνση σε ότι αφορά τα μέτρα της λιτότητας και ένα σχεδιασμένο πλάνο συνέχισης των μεταρρυθμίσεων και ελάφρυνσης της οικονομίας από περιττά βάρη», συμπλήρωσε.

«Ο ΟΟΣΑ μας παρουσίασε τα μεγέθη εκείνα που μας επιτρέπουν να ατενίσουμε με μεγαλύτερη αισιοδοξία το μέλλον», είπε και συμπλήρωσε: «Η Ελλάδα αυτά τα τρία χρόνια έγινε πρωταθλήτρια χώρα σε μεταρρυθμίσεις. Κάναμε δομικές, δύσκολες, αλλά αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, καθώς ανοίγουν μια σημαντική προοπτική για την ανάκαμψη της οικονομίας, την εγκαθίδρυση μιας πιο δίκαιης προοπτικής για τον λαό»

«Αυτή η εξαιρετικά εργώδης προσπάθεια δίνει τη δυνατότητα σήμερα στην ελλάδα να μπορεί να ισχυριστεί ότι οι μεταρρυθμίσεις σε συνδυασμό με την υπερκάλυψη των στόχων είναι το διαβατήριο για την έξοδο από τα προγράμματα στήριξης αλλά και το ότι η ελληνική οικονομία έχει ανάγκη από ελέφρυσνση όσο αφορά τα μέτρα της λιτότητας, ένα πλάνο για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων ώστε να δημιουργηθεί χώρος για περισσότερη ανάπτυξη».

«Για την επόμενη μέρα έχουμε δικό μας ολοκληρωμένο σχέδιο. Χρειαζόμαστε ένα νέο εξωστρεφές πρότυπο. Επενδύουμε στην παραγωγικότητα της εργασίας και στηρίζουμε ένα παραγωγικό μοντέλο που θέλει τον άνθρωπο να έχει τον βασικό ρόλο. Η λιτότητα δεν είναι μονόδρομος για την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας. Στην Ελλάδα κάθε φορά που μιλάμε για ανάπτυξη εμείς βάζουμε μπροστά τον όρο «δίκαιη». Διεθνώς, χρησιμοποιείται το «inclusive»».

«Θέλω να σας ευχαριστήσω για την εξαιρετική συνεισφορά σας

Θέλω να σας καλέσω στην αναζήτηση των κατάλληλων μεταρρυθμίσεων όχι για την Ελλάδα της κρίσης αλλά για την Ελλάδα της ανάπτυξης και της δημιουργίας» ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

Γκουρία: Να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις

Με τη σειρά του ο κ. Γκουρία δήλωσε χαρούμενος που επέστρεψε και ότι όλοι πρέπει να συνειδητοποιήσουν τις προσπάθειες που κατέβαλε ο ελληνικός λαός.  «Επιτρέψτε μου να συγχαρώ την προσπάθεια του ελληνικού λαού. Πρόκειται για ένα από τα πιο φιλόδοξα πακέτα μεταρρυθμίσεων που έχουν υπάρξει. Οι προσπάθειες άρχισαν να καρποφορούν. Προβλέπεται ανάπτυξη για φέτος. Αυξάνεται σταδιακά η απασχόληση», είπε.

Ο κ. Γκουρία είπε ότι αυτές οι προσπάθειες δεν τελειώνουν ποτέ και τόνισε ότι «το πιο σημαντικό είναι να δώσουμε ένα σήμα για το τι μέλλει γενέσθαι και ότι τώρα ήρθε η ώρα ώστε οι προσπάθειες να ευοδωθούν και αναμένουμε μια καλύτερη ανάπτυξη στο εγγύς μέλλον. Πρέπει να επικεντρωθούμε σε αυτό», πρόσθεσε.

«Παλαιότερα εδώ γίνονταν συζητήσεις για το Grexit, τώρα γίνονται για το Exit. Συγχαρητήρια λοιπόν κ. πρωθυπουργέ για το Exit». «Το exit είναι καλύτερο από το Grexit», τόνισε. «Εσείς φέρατε τη χώρα πίσω από το χείλος του γκρεμού», είπε ο κ. Γκουρία.

Παρ’ όλα αυτά, τόνισε: «Εκείνο που έχει σημασία είναι πως οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να συνεχιστούν». Επίσης απηύθηνε κάλεσμα στα ΜΜΕ: «Αγαπητοί φίλοι από τα μμε βοηθείστε να διαδοθεί ότι στην ελλάδα υλοποιήθηκε ένα από τα πιο φιλόδοξα σχέδια μεταρρυθμίσεων».

Η Ελλάδα αναπτύσσεται, βελτιώνεται η απασχόληση ενώ οι εξαγωγές είναι πλέον ο κυριότερος μοχλός ανάπτυξης.

Διαπιστώνουμε μια προσπάθεια σταθεροποίησης χωρίς προηγούμενο. Το θέμα δεν είναι μόνο εξυγίανση και σταθεροποίηση αλλά και πως θα συνδυαστεί με την ανάπτυξη.

Ο Α. Γκούρια στάθηκε θετικά στην απόφαση της κυβέρνησης να διανείμει πέρυσι «κοινωνικό μέρισμα», ενώ σημείωσε ότι οι αγορές συνειδητοποιούν την προσπάθεια που έγινε και αυτό φαίνεται στη μείωση του spread των ελληνικών ομολόγων.

Μίλησε για την ανάγκη δημιουργίας θέσεων απασχόλησης, αλλά και το ότι έχουν μειωθεί οι επενδύσεις. «Το θέμα είναι να αυξηθούν. Πρέπει να βελτιωθεί το γενικότερο επιχειρηματικό κλίμα. Όπως και οι διαρθρωτικές αλλαγές. Πρέπει να αντιστραφεί η κατάσταση να υπάρξουν αποτελέσματα και να τεθεί και το θέμα του χρέους». Στη συνέχεια έθεσε και το θέμα των κόκκινων δανείων, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι: «Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε».

Ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ μίλησε για τις προκλήσεις που υπάρχουν μπροστά. Το χρέος είπε πρέπει να εξεταστεί από τους πιστωτές, τόνισε. Χάθηκε η ευκαιρία όταν επρόκειτο μόνο για ιδιωτικό χρέος και τώρα πρέπει να λάβουν υπόψη ότι η Ελλάδα έκανε όλες τις μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες.

Σημείωσε ότι με την κρίση οι επενδύσεις μειώθηκαν κατά 50% και πρέπει να ανακάμψουν, ενώ η ανεργία αν και μειώθηκε είναι υψηλή, ενώ αρκετές θέσεις εργασίας είναι μερικής απασχόλησης.

Αναφερόμενος στο αναπτυξιακό σχέδιο που καταρτίζει η κυβέρνηση τόνισε ότι είναι κάτι το οποίο αφορά στην εξισορρόπηση της δίκαιης ανάπτυξης και ο ΟΟΣΑ θα συνεργαστεί με μεγάλη χαρά για να στηριχθεί αυτή η στρατηγική.

Εκτίμησε ότι με μεγαλύτερη ανάπτυξη η χώρα θα πετύχει ακόμα υψηλότερα πλεονάσματα και έτσι μακροπρόθεσμα το χρέος θα μπορεί να είναι περισσότερο βιώσιμο.

«Είστε σε πλατφόρμα απογείωσης, σε πολύ καλύτερη κατάσταση, έτοιμοι να εκτοξευτείτε», υποστήριξε.

Τα σχόλια είναι κλειστά.