Ειδησεογραφικό site

Χάθηκαν 20 δισ. ευρώ στον πόλεμο των εξ-αγορών

41

Του Νίκου Σαμοΐλη

Οι πολιτικές συγκρούσεις που προήλθαν από τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης για δωροδοκία βουλευτών, το ενδεχόμενο προσφυγής στις κάλπες το επόμενο τετράμηνο, αλλά και η πρόθεση της κυβέρνησης να φύγει η χώρα από το μνημόνιο προκάλεσαν τις τελευταίες ημέρες κατάρρευση του χρηματιστηρίου αλλά και άνοδο των spreads στα επίπεδα του 2010. Το αποτέλεσμα ήταν η Ελλάδα να βρεθεί πάλι στη δίνη μιας νέας πολιτικοοικονομικής κρίσης με απρόσμενες συνέπειες, ενώ έκδηλη είναι η ανησυχία από την απόφαση των επενδυτών να αποσύρουν πολλά δις από το χρηματιστήριο.
Μια συντονισμένη προσπάθεια περιορισμού της όποιας ζημιάς προκάλεσε η αψυχολόγητη και χωρίς συγκεκριμένο σχέδιο πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να απεμπλακεί από τα «δεσμά» του ΔΝΤ βρίσκεται σε εξέλιξη από την περασμένη Πέμπτη. Και αυτό, γιατί τόσο η ελληνική πλευρά όσο και οι Ευρωπαίοι δανειστές μας κατανόησαν ότι το πρόβλημα που προέκυψε για τις μετοχές και τα ομόλογα δεν είναι μόνο ελληνικό, αλλά ευρωπαϊκό και για κάποιους παγκόσμιο. Δυστυχώς, μετά από χρόνια, η αβεβαιότητα επιστρέφει και πάλι σε ό,τι αφορά την επόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας, καθώς οι διεθνείς αγορές δεν συμμερίζονται τη «σπουδή» της κυβέρνησης να βγει από την εποχή των μνημονίων. Έλληνες και ξένοι αξιωματούχοι παρακολουθούν «εμβρόντητοι» τις εξελίξεις, αφού η μέχρι τώρα επίπονη προσπάθεια που έχει καταβληθεί κινδυνεύει να καταρρεύσει σαν χάρτινος πύργος, με σημαντικό κόστος για την ελληνική κοινωνία. Δεν είναι τυχαίο ότι μετά την ημι-επιτυχημένη έξοδο της Ισπανίας στις αγορές με την έκδοση 10ετών και 15ετών ομολόγων την περασμένη Πέμπτη είχαμε μπαράζ ανακοινώσεων και αποφάσεων, με στόχο να επανέλθει η εμπιστοσύνη στις ελληνικές αγορές χρήματος, αφού φάνηκε ότι είναι πολύ πιθανόν, με αφορμή την Ελλάδα, ο ευρωπαϊκός Νότος να βρεθεί και πάλι στο επίκεντρο των «κερδοσκόπων» με άγνωστες συνέπειες, την ώρα που διαφαίνεται ότι η επιβράδυνση των οικονομιών παγκοσμίως βρίσκεται προ των πυλών, κάτι που θα πληρώσουν ακριβότερα οι αδύναμες οικονομίες.

Η ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ
Όσοι διάβασαν την απόφαση του προέδρου της ΕΚΤ να παραχωρήσει επιπλέον ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες, όσοι διάβασαν τις δηλώσεις του επιτρόπου Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κατάινεν για αδιάλειπτη παροχή ρευστότητας στην ελληνική οικονομία για όσο χρειαστεί, αλλά και όσοι διάβασαν τις δηλώσεις Ρέγκλινγκ περί βιώσιμου χρέους, κατανοούν ότι οι Ευρωπαίοι δεν θέλουν σε καμία περίπτωση να διαταραχθεί το κλίμα με αφορμή τα τεκταινόμενα στη χώρα μας. Ειδικότερα, η συμφωνία στην οποία κατέληξαν Ντράγκι-Στουρνάρας για την παροχή επιπλέον ρευστότητας 12-15 δις στην ελληνική οικονομία μέσω των τραπεζών, αλλά και η δήλωση Κατάινεν ότι η Ευρώπη θα συνεχίσει να βοηθά την Ελλάδα με οποιονδήποτε αναγκαίο τρόπο για να διασφαλίσει λογικές συνθήκες χρηματοδότησης για το Ελληνικό Δημόσιο και να διευκολύνει την πλήρη και βιώσιμη πρόοδο στην αγορά, φαίνεται να μετριάζουν τις επιπτώσεις που έχει δημιουργήσει η αύξηση των spreads. Και αυτό, γιατί η μείωση του «κούρεματος» του 60% που επέβαλε η ΕΚΤ στην αξία των τίτλων που κατατίθενται στο σύστημα από τις ελληνικές τράπεζες, στο πλαίσιο της άντλησης ρευστότητας, σημαίνει ότι θα λαμβάνουν πολύ μεγαλύτερα ποσά για να καλύπτουν τις ανάγκες τους, την ώρα που η ρευστότητα για τη χώρα μας είναι εξασφαλισμένη από τους εταίρους μας όσο και αν ανέβουν οι αποδόσεις των ομολόγων. Και όλα αυτά έρχονται μετά και τις διαβεβαιώσεις που έλαβαν οι Ευρωπαίοι από τον Α. Σαμαρά ότι θα συνεχίσει να εφαρμόζει τη δημοσιονομική πολιτική που έχει συμφωνηθεί

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ
Περίπου έξι χρόνια είχε να δει ο γενικός δείκτης του ΧΑΑ απώλειες που να ξεπερνούν το 10%, έστω και ενδοσυνεδριακά. Το ελληνικό χρηματιστήριο απώλεσε μέσα σε λίγες ημέρες πολλά δισεκατομμύρια κεφαλαιοποίησης, με τις τράπεζες να βρίσκονται στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων. Ο Γενικός Δείκτης έχασε γύρω στο 15% σε μόλις 3 συνεδριάσεις. Αυτό που προκάλεσε μεγαλύτερη ανησυχία και από την ονομαστική πτώση ήταν η «βιαιότητα» των πωλήσεων και οι μεγάλοι τζίροι που, σύμφωνα με πολλούς, είναι «προάγγελος» αποχώρησης. Στο ίδιο κλίμα και η αγορά ομολόγων, με τις αποδόσεις του 10ετούς να διαμορφώνονται κοντά στο 9%, δηλαδή 810 μονάδες υψηλότερα από το αντίστοιχο γερμανικό, όταν πριν από λίγες εβδομάδες το επιτόκιο κινούνταν γύρω στο 5%.

ΟΙ ΛΟΓΟΙ ΤΗΣ ΠΤΩΣΗΣ
Η αβεβαιότητα των επενδυτών για το πλαίσιο μιας ενδεχόμενης εξόδου της χώρας μας από το πρόγραμμα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, οι εγχώριες πολιτικές εξελίξεις και οι αυξανόμενες ανησυχίες για τις προοπτικές της οικονομίας της ευρωζώνης αποτελούν τους κυριότερους λόγους της αρνητικής εικόνας που παρουσιάζουν τις τελευταίες ημέρες οι ελληνικές αγορές μετοχών και ομολόγων. Οι αγορές από τη φύση τους απεχθάνονται την αβεβαιότητα και, ως εκ τούτου, αντιδρούν αρνητικά στην «έλλειψη ορατότητας» για τη διάδοχη κατάσταση μιας ενδεχόμενης εξόδου της χώρας μας από το πρόγραμμα του ΔΝΤ και καλό θα είναι το συντομότερο να υπάρξει άρση αυτής της αβεβαιότητας. Το αρνητικό κλίμα προκαλεί και για άλλο ένα λόγο έντονη ανησυχία στους τραπεζίτες, διότι έχουν μπροστά τους –στις 26 Οκτωβρίου– τις ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων για τα stress tests. Και ενδεχομένως θα πρέπει στη συνέχεια να προχωρήσουν σε κάποιες κινήσεις –μικρές ή μεγαλύτερες– ενίσχυσης των κεφαλαίων τους, είτε μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου είτε μέσω πώλησης θυγατρικών. Κάναμε έναν αγώνα δρόμου από τις αρχές του χρόνου για να δείξουμε στις αγορές ότι η ελληνική οικονομία –και το τραπεζικό σύστημα– επανέρχεται σε θετική τροχιά. Τώρα η αβεβαιότητα μπορεί να μας πάει και πάλι «πολύ πίσω».

Από το fpress.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.