Ειδησεογραφικό site

Σκοπιανό: Τσίπρας-Ζάεφ έτοιμοι να καταλήξουν στο «Βόρεια Μακεδονία»

1.189

Το παρασκήνιο πίσω από την τελική(;) επιλογή για το όνομα – Μια ανάσα πριν από την οριστική συμφωνία – Τα βήματα που θα ακολουθήσουν

Διπλωματικό 100άρι καλούνται να διανύσουν Αθήνα και τα Σκόπια μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στις 28 Ιουνίου. Και ενώ η συμφωνία καθαρογράφεται και διπλοτσεκάρεται, η ηγεσία του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών δεν μπορεί να συγκρατήσει την χαρά της, με τις δηλώσεις του Νίκου Κοτζιά να διακατέχονται από εορταστική διάθεση. Αντιθέτως, το Μέγαρο Μαξίμου εμφανίζεται συγκρατημένο, συνιστώντας ψυχραιμία και υπομονή. Η πραγματικότητα είναι ότι βρισκόμαστε μία ανάσα πριν τη σύναψη της συμφωνίας. Η μπάλα, όμως, είναι στο γήπεδο του Ζόραν Ζάεφ και αυτό όπως χαρακτηριστικά λέει κυβερνητικό στέλεχος «έχει και τα ρίσκα του».

Αρμόδιες πηγές της κυβέρνησης επιμένουν ότι ακόμα το όνομα βρίσκεται στον αέρα, αν και αξιόπιστες πληροφορίες κάνουν λόγο για επικράτηση του Βόρεια Μακεδονία. Υπενθυμίζουμε πως το Σκόπια-Μακεδονία είχε απορριφθεί ήδη από το Νταβός και τον Έλληνα πρωθυπουργό. Επομένως βγήκε εξ αρχής από την λίστα Νίμιτς. Το Βαρντάρσκα Μακεντόνιγια “κάηκε” στην πορεία μπροστά στην απροθυμία της σκοπιανής πλευράς. Το Νόβα Μακεντόνιγια το εγκρίνουν μόνο οι αλβανικής καταγωγής στην ΠΓΔΜ. Απομένουν μόνο το Γκόρνα Μακεντόνιγια και το Σεβέρνα Μακεντόνιγια (Βόρεια Μακεδονία) που δείχνει να προηγείται. Γεγονός, όμως, παραμένει ότι η Αθήνα δεν αποκλείει ότι ακόμα και την τελευταία στιγμή τα Σκόπια θα θέσουν στο τραπέζι της συζήτησης κάποιο άλλο όνομα, όπως για παράδειγμα το “Κρούσοφσκα Μακεντόνιγια” που είναι μία άλλη εκδοχή του ‘Ίλιντεν”. Κυβερνητικές πηγές εμφανίζονται κάθετα αντίθετες απέναντι σ’ ένα τέτοιο σενάριο, υποστηρίζοντας ότι μία τέτοια κίνηση ενδέχεται να τα διαλύσει όλα.

Από τη στιγμή, όμως, που δεν υπάρξει ανατροπή και οι δύο Πρωθυπουργοί συμφωνήσουν οριστικά, τότε θα πρέπει να αναμένεται μια συμβολική συνάντησή τους για την επισημοποίηση της εξεύρεσης λύσης. Αμέσως μετά, το έγγραφο της συμφωνίας αυτής αναμένεται να κυρωθεί από τη σκοπιανή Βουλή, ενώ παράλληλα θα κατατεθεί στα Ηνωμένα Έθνη ως παράρτημα της έκθεσης του προσωπικού απεσταλμένου του γενικού γραμματέα Μάθιου Νίμιτς προς το Συμβούλιο Ασφαλείας. Απ’ ότι φαίνεται το δημοψήφισμα θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί στις 8 Σεπτεμβρίου, ανήμερα της επετείου της κήρυξης της ανεξαρτησίας της χώρας από την πρώην ενωμένη Γιουγκοσλαβία. Εφόσον η κυβέρνηση Ζάεφ κερδίσει το δημοψήφισμα επί της συμφωνίας, τότε η ελληνική Βουλή θα κυρώσει με τη σειρά της το πλαίσιο λύσης.

Προς το παρόν, όμως, βρισκόμαστε εν αναμονή της τηλεφωνικής επικοινωνίας που θα έχουν το πιθανότερο σήμερα οι δυο πρωθυπουργοί στην διάρκεια της οποίας θα κλείσουν και οι τελευταίες λεπτομέρειες. Αυτό επιθυμεί διακαώς και ο διεθνής παράγοντας που θέλει και αναζητεί μια «θετική είδηση», ενώ παρεμβαίνει όπου και όταν μπλοκάρει η μακρά αυτή διαδικασία. Η ανακοίνωση της σημερινής συνέντευξης Τύπου του Ζόραν Ζάεφ στο μνημείο των Απελευθερωτών των Σκοπίων σηματοδοτεί, ίσως, και το τέλος αυτής, αν και όλα παραμένουν ακόμα ανοιχτά.

Τα σχόλια είναι κλειστά.