Ειδησεογραφικό site

Σκοπιανό: Το παρασκήνιο λίγο πριν κλείσει το «Βόρεια Μακεδονία»

3.187

Σε υψηλό επίπεδο έχουν περάσει οι παρασκηνιακές επαφές Αθήνας-ΠΓΔΜ για το ονοματολογικό και η ώρα για το επίσημο τηλεφώνημα των δύο πρωθυπουργών πλησιάζει.

Το «ναι» του Σκοπιανού πρωθυπουργού σε μία συμφωνία που θα περιλαμβάνει το erga omnes (χρήση σύνθετης ονομασίας για το εσωτερικό και το εξωτερικό της χώρας) και τη Συνταγματική αναθεώρηση, θα «ανάψει» το… πράσινο φως για λύση. Πηγές με καλή γνώση των διαπραγματεύσεων έλεγαν πως «εξακολουθούν να εξετάζονται συγκεκριμένα σημεία κομβικής σημασίας» και για τις δύο πλευρές. Η κατάληξη πάνω σ’ αυτά φαίνεται πως θα ανοίξει το δρόμο για το επόμενο βήμα. Ωστόσο, στην κορύφωση της διαπραγμάτευσης οι κυβερνητικοί εμφανίζονται συγκρατημένοι να προσδιορίσουν με ακρίβεια πότε θα χτυπήσει το τηλέφωνο. Με δεδομένο, πάντως, ότι τα διπλωματικά γραφεία των δύο πρωθυπουργών είναι σε «ανοικτή γραμμή» και έχουν κάνει προπαρασκευαστική δουλειά, όλα δείχνουν ότι δεν απέχουμε πολύ.

Σε ανοικτή γραμμή και το ΥΠΕΞ με Νίμιτς

Διπλωματικά στελέχη, επιβεβαιώνουν ότι ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ «ενθαρρύνει και τις δυο πλευρές να τα βρουν» και σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του iefimerida «υπάρχει μια σταθερή επαφή του υπουργείου Εξωτερικών».

Υπενθυμίζεται, ότι στη συζήτηση για το όνομα εξετάζονται μόνο οι προτάσεις από το λεγόμενο «πακέτο» Νίμιτς, με το SevernaΜακεdonja (Βόρεια Μακεδονία), όπως όλα δείχνουν, να «κλειδώνει».

Υπογράφουν στις Πρέσπες

Υπό την προυπόθεση ότι θα κυλήσουν όλα ομαλά και δεν θα υπάρξει σκηνικό ανάλογο με αυτό της περασμένης Παρασκευής, το Σαββατοκύριακο προμηνύεται μεστό εξελίξεων. Πράγμα που σημαίνει ότι η πολιτική σφραγίδα θα μπει στις Πρέσπες, παρουσία των πρωθυπουργών και των υπουργών εξωτερικών Νίκου Κοτζιά και Νικολά Ντιμιτρόφ οι οποίοι θα είναι και αυτοί που –εκτός απροόπτου- θα υπογράψουν τη συμφωνία.

«Εγιναν επικοινωνιακές αστοχίες», λένε οι βουλευτές

Η άποψη κάποιων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, είναι ότι τώρα που το ζήτημα άνοιξε, πρέπει να κλείσει και να μην σέρνεται. Ενώ επισημαίνουν ότι έγιναν επικοινωνιακές αστοχίες. «Πάμε με τεχνικά στοιχεία.  Στη Βόρεια Ελλάδα δεν έχουμε εξηγήσει. Δεν έχουμε κάνει καμία εκδήλωση» σχολιάζει βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος, ο οποίος προτάσσει το επιχείρημα ότι πρέπει να μιλάς στον κόσμο για τα πράγματα που μπορείς να κερδίσεις.

Πώς είδε το Μαξίμου τα συλλαλητήρια

«Όλοι έχουν το δικαίωμα να εκφράζουν τις αντιρρήσεις τους και να διαδηλώνουν. Η κυβέρνηση διαπραγματεύεται με βάση την εθνική γραμμή» έλεγε σε χαμηλούς κυβερνητική πηγή με φόντο τις συγκεντρώσεις που έγιναν σε μικρότερες πόλεις , αφήνοντας να εννοηθεί ότι στην παρούσα φάση η κυβέρνηση δεν πρόκειται να ανοίξει μέτωπο με την κοινωνία.

Οξύνεται η πολιτική αντιπαράθεση

«Κόκκινο» , τέλος, χτυπάει η πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης. Από το Μαξίμου κατηγορούν τη Νέα Δημοκρατία ότι παίζει το χαρτί της πατριδοκαπηλίας και προσπαθεί να διχάσει τους Έλληνες επειδή- όπως λένε- δεν μπορεί να πάρει σαφή και υπεύθυνη θέση εξαιτίας των εσωτερικών διαφορών.Σφυροκόπημα υπήρξε και από τον υπουργό των Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, ο οποίος επιτέθηκε στη Νέα Δημοκρατία από τον προσωπικό του λογαριασμό στο twitterγια την γλώσσα της ΠΓΔΜ, σημειώνοντας ότι «δεν τους φταίει η αβλεψία τους αλλά η αποκάλυψή της».

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.