Ειδησεογραφικό site

Σκοπιανό: Στην Βουλή τον Ιανουάριο η Συμφωνία των Πρεσπών

179

Διπλωματικές πηγές επισημαίνουν ότι η συμφωνία αναμένεται να τεθεί προς κύρωση μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου – Μετρούν τα «κουκιά» για τους 151 βουλευτές  στο Μαξίμου

Εισηγήσεις για την έναρξη των διαδικασιών για την κύρωση της  Συμφωνίας  των Πρεσπών μέσα στον Ιανουάριο φέρεται ότι  έχει δεχθεί ο πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών Αλέξης Τσίπρας, με διπλωματικές πηγές  να επισημαίνουν ότι  η συμφωνία θα έρθει στην ελληνική βουλή αμέσως μετά την κύρωσή της από την Βουλή της ΠΓΔΜ.

Όπως τονίζουν οι πηγές  συμφωνία αναμένεται να τεθεί προς κύρωση μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου.

Προσφάτως, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος,  είχε ανακοινώσει ότι η Συμφωνία των Πρεσπών θα έρθει προς κύρωση στη Βουλή αμέσως μετά τις 15 Ιανουαρίου.

Την ημέρα εκείνη στο κοινοβούλιο της FYROM ολοκληρώνεται η συνταγματική αναθεώρηση και έρχεται η σειρά της Ελλάδας να υλοποιήσει τα προβλεπόμενα από τη συμφωνία. «Με την ολοκλήρωση των τροποποιήσεων στο σύνταγμα της FYROM η Ελλάδα θα κυρώσει το πρωτόκολλο για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Η εν λόγω κυρωτική διαδικασία θα ολοκληρωθεί μαζί με τη διαδικασία κύρωσης της παρούσας συμφωνίας», αναφέρεται στο άρθρο 2 παρ. 4 της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Μετρούν τα «κουκιά» για τους 151 βουλευτές

Πάντως στην Ηρώδου Αττικού, εδώ και καιρό, μετρούν τα “κουκιά” για τους 151 που χρειάζεται η κύρωση της Συμφωνίας, αποφεύγοντας να ρισκάρουν μία κοινοβουλευτική ήττα για το Σκοπιανό. Στο στρατηγείο του Μαξίμου διενεργούνται παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, όπου το επόμενο διάστημα θα είναι έντονες.

Οι αριθμοί δείχνουν πως το Ποτάμι κρατά την τύχη της κυβέρνησης, με κυβερνητικά στελέχη να ελπίζουν ότι θα ψηφίσουν υπέρ και πως ο Σταύρος Θεοδωράκης θα τηρήσει όσα έχει δηλώσει δημοσίως.

Μέχρι στιγμής, υπολογίζουν στις ψήφους της Κατερίνας Παπακώστα, του Θανάση Παπαχριστόπουλου και του Σπύρου Δανέλλη. Καταγράφουν δε θετικά πως ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος είναι σε διαφορετική γραμμή με το ΚΙΝΑΛ, αλλά οι ψήφοι είναι κολλημένοι στους 148 – 149, καθότι η κ. Έλενα Κουντουρά δεν αποκαλύψει τα σχέδια της.

Είναι δεδομένο πως η άφιξη της Συμφωνίας των Πρεσπών στη Βουλή αμέσως μετά τις 15 Ιανουαρίου θα προκαλέσει αναταραχή στη συγκυβέρνηση και θα ξεκινήσει η πολιτική αντιπαράθεση εντός και εκτός του συνασπισμού.

Οι κλυδωνισμοί μέχρι να “περάσει” τα στάδια της κοινοβουλευτικής διαδικασίας και να οριστεί η ημερομηνία της “κρίσης” θα είναι ιδιαιτέρως έντονοι και οι ζυμώσεις για του “151” θα πάρουν φωτιά. Ακόμα και αν ξεπεραστεί αυτό το στάδιο, ακόμα και αν ο ΣΥΡΙΖΑ καταφέρει να περάσει τη συμφωνία, είναι δεδομένες οι αναταράξεις από την προαναγγελθείσα αποχώρηση του Πάνου Καμμένου και των του βουλευτών από την κυβέρνηση, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές.

Στο σενάριο αυτό, η νέα κυβέρνηση θα έχει το δύσκολο έργο να κυρώσει το πρωτόκολλο ένταξης της «Βόρειας Μακεδονίας» στο ΝΑΤΟ περί τον Μάρτιο, όταν θα έχουν ολοκληρωθεί οι εσωτερικές διαδικασίες στη Συμμαχία.

Τα σχόλια είναι κλειστά.