Ειδησεογραφικό site

Σκόπια: Αναμένεται η έναρξη της συνεδρίασης της Βουλής για τις συνταγματικές τροπολογίες

2.968

Νέα καθυστέρηση στην έναρξη της συνεδρίασης, καθώς ο Ζόραν Ζάεφ έχει συνάντηση με το αλβανικό κόμμα BESA – ΜΜΕ των Σκοπίων μεταδίδουν ότι ο Ζάεφ έχει βρει συμβιβαστική φόρμουλα και εξασφαλίζει την πλειοψηφία

Σε αναμονή για την έναρξη της συνεδρίασης της Ολομέλειας της Βουλής της πΓΔΜ βρίσκονται οι βουλευτές των Σκοπίων, κι ενώ ορισμένα ΜΜΕ της χώρας μεταδίδουν ότι ο Ζόραν Ζάεφ, μετά από εντατικές διαβουλεύσεις, εξασφάλισε τους απαιτούμενους 80 βουλευτές.

Η συνεδρίαση ήταν προγραμματισμένη να ξεκινήσει στις 13.00 ώρα Ελλάδας, όμως καθυστερεί εκ νέου. Πληροφορίες θέλουν ως αιτία της καθυστέρησης το γεγονός ότι ο Ζόραν Ζάεφ συναντάται με τον αρχηγό του αλβανικού κόμματος BESA, Μπιλιάλ Κασάμι, για να καταλήξουν στη λύση που θα άρει την εμπλοκή στη διαδικασία.  Χθες, η συνεδρίαση αναβλήθηκε, καθώς ο Ζόραν Ζάεφ δεν είχε εξασφαλίσει πλειοψηφία δύο τρίτων στη Βουλή (80 στους 120 βουλευτές), που είναι απαραίτητη για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Όπως ανέφεραν οι πληροφορίες, του υπολειπόταν ένας βουλευτής για να εξασφαλίσει την πλειοψηφία.

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες θέλουν τον Ζάεφ να έχει εξασφαλίσει την πλειοψηφία, ακόμη και χωρίς τη στήριξη των δύο βουλευτών του BESA.

Διαβουλεύσεις με το αλβανικό κόμμα BESA 

Ο Ζόραν Ζάεφ επιδόθηκε σε εντατικές διαβουλεύσεις με το αλβανικό κόμμα BESA, που έχει δύο βουλευτές, για την εξεύρεση μίας τεχνικής διατύπωσης σε ό,τι αφορά τo άρθρο του εφαρμοστικού Νόμου του Συντάγματος για την υπηκοότητα, η οποία θα επιτρέψει την στήριξη των συνταγματικών τροπολογιών από το «BESA» και την επίτευξη της απαιτούμενης πλειοψηφίας δύο τρίτων.

«Αυτό που ζητά το «BESA» είναι μέσα από τη διατύπωση για την υπηκοότητα, «μακεδονική/πολίτες της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας», να μην δημιουργείται η εντύπωση πως οι Αλβανοί, οι Τούρκοι, οι Σέρβοι, οι Βλάχοι, οι Ρομά και οι άλλοι στη χώρα θα γίνουν Μακεδόνες. Αυτή είναι η ουσία. Εξετάζονται οι τεχνικές πτυχές για την εξεύρεση λύσης», ανέφερε χθες ο Ζόραν Ζάεφ.

ΜΜΕ μεταδίδουν ότι υπήρξε συμβιβαστική φόρμουλα

Η πρόταση της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ όσον αφορά την υπηκοότητα είναι να αποδίδεται αυτή ως «μακεδονική / πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας». Το BESA κατέθεσε πρόταση σύμφωνα με την οποία «για τους πολίτες αλβανικής εθνοτικής καταγωγής, στις κανονιστικές αποφάσεις και τις άλλες πράξεις των κρατικών οργάνων, η υπηκοότητα στην μακεδονική γλώσσα θα αναφέρεται ως «μακεδονική/πολίτες της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας», στην αλβανική γλώσσα θα αναφέρεται ως «της Μακεδονίας / πολίτες της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας» και στα αγγλικά ως «Macedonian / citizen of the Republic of North Macedonia».

Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν ορισμένα ΜΜΕ των Σκοπίων, φαίνεται πως έχει βρεθεί μία συμβιβαστική φόρμουλα για το θέμα αυτό και η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ εξασφαλίζει την απαιτούμενη πλειοψηφία των δύο τρίτων στη Βουλή, σχετικά με την τροποποίηση του Συντάγματος της χώρας.

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση αναζητά και άλλους δύο «πρόθυμους» βουλευτές της αντιπολίτευσης, που θα στηρίξουν τη συνταγματική τροποποίηση, σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις με το BESA καταλήξουν σε ναυάγιο.

Η κυβέρνηση ζητά την ψήφο βουλευτή του VMRO-DPMNE

Την ίδια ώρα, ερώτημα παραμένει η στάση του Πάντσο Μίνοφ, του GRMO, που έχει εκλεγεί με τα ψηφοδέλτια του VMRO-DPMNE. Ο Μίνοφ δεν ήταν στους «αντάρτες» βουλευτές της αντιπολίτευσης που στήριξαν την πρώτη ψηφοφορία.

Ωστόσο, στη συνέχεια είχε μετάσχει στη διαδικασία, καταθέτοντας προτάσεις για τη βελτίωση των συνταγματικών τροπολογιών, γεγονός έκανε τον Ζάεφ να εκτιμήσει ότι θα μπορούσε να ψηφίσει θετικά στην τελική ψηφοφορία.

Πάντως, από πλευράς VMRO-DPMNE, διαμηνύουν ότι δεν θα υπάρξουν άλλες διαρροές βουλευτών, προς την κατεύθυνση της στήριξης της συνταγματικής τροποποίησης.

Αισιόδοξος ο Οσμάνι για την έκβαση της ψηφοφορίας

Την ίδια ώρα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Μπούγιαρ Οσμάνι, μιλώντας σε δημοσιογράφους, εμφανίστηκε αισιόδοξος για την επίτευξη της απαραίτητης πλειοψηφίας των 2/3. «Είμαι αισιόδοξος ότι σήμερα και τις επόμενες ημέρες αυτή η διαδικασία θα ολοκληρωθεί. Ελπίζω ότι θα συμβεί σήμερα», σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων των Σκοπίων «ΜΙΑ».

Τα σχόλια είναι κλειστά.