Ειδησεογραφικό site

Σκληρή κόντρα Ρώμης – Βρυξελλών για τους μετανάστες από Αφρική

127

Ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης Λουίτζι Ντι Μάιο δήλωσε σήμερα πως η Ιταλία θα ακολουθήσει «σκληρή γραμμή» με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε συνάντηση στις Βρυξέλλες όσον αφορά την κατανομή των μεταναστών που παραμένουν σε σκάφος της ιταλικής ακτοφυλακής στη Σικελία, και επανέλαβε την απειλή να αναστείλει τη χρηματοδότηση προς την ΕΕ εξαιτίας της υπόθεσης αυτής.

«Η ήπια γραμμή δεν λειτουργεί, η σκληρή γραμμή θα είναι να αναστείλουμε τη χρηματοδότηση αν δεν μας ακούσουν», δήλωσε στην ιταλική δημόσια τηλεόραση. Όπως είπε, η ετήσια συμβολή της Ιταλίας στην Ένωση είναι 20 εκατ. ευρω.

Λίγη ώρα αργότερα ήρθε η απάντηση της Κομισιόν στην τακτική ενημέρωση από τον εκπρόσωπο Αλεξάντερ Βίντερσταϊν. «Στην Ευρώπη, οι απειλές δεν εξυπηρετούν σε τίποτα και δεν οδηγούν πουθενά […] Τα μη εποικοδομητικά σχόλια δεν βοηθούν και μας απομακρύνουν από μια λύση» δήλωσε.

Ο εκπρόσωπος αρνήθηκε πάντως να σχολιάσει άμεσα τις απειλές του ντι Μάιο, προτιμώντας «γενικής φύσεως» παρατηρήσεις.

«Όπως έχουμε εξηγήσει τις τελευταίες ημέρες, η Επιτροπή εργάστηκε και συνεχίζει να εργάζεται εντατικά για την επίλυση της κατάστασης», πρόσθεσε. «Άρα η εξεύρεση μιας λύσης για τα άτομα που βρίσκονται πάνω στο σκάφος είναι η πρώτη προτεραιότητά μας, εκεί επικεντρωνόμαστε και νομίζουμε επίσης πως είναι εκεί που πρέπει να επικεντρωθούν όλοι».

Εκπρόσωποι περίπου 12 χωρών μελών, μεταξύ των οποίων της Ιταλίας, της Μάλτας, της Ελλάδας, της Ισπανίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Αυστρίας, συναντώνται σήμερα προκειμένου να συζητήσουν την αποβίβαση των μεταναστών από το σκάφος.

Ο κ. Ντι Μάιο προχώρησε για πρώτη φορά σε απειλή περί αναστολής της χρηματοδότησης χθες.

Περίπου 150 ενήλικες μετανάστες παραμένουν στο πλοίο της ιταλικής ακτοφυλακής Diciotti που έφθασε στο λιμάνι της Κατάνης τη Δευτέρα. Η Ιταλία επιμένει πως άλλες χώρες της ΕΕ πρέπει να μοιραστούν μεταξύ τους τούς μετανάστες.

Τα σχόλια είναι κλειστά.