Ειδησεογραφικό site

Σκληρή κόντρα Μητσοτάκη – Τσίπρα στη Βουλή με φόντο τη διαπλοκή, τη ΔΕΠΑ και την υπόθεση Πετσίτη

144

«Είστε ο αρχιερέας των fake news» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ στον πρωθυπουργό – «Επινοείτε σκάνδαλα» απάντησε ο κ. Τσίπρας, ενώ και οι δύο αναφέρθηκαν σε αναληθή δημοσιεύματα – Ερώτηση ΝΔ σε Παππά για Πετσίτη

Σε σκληρή αντιπαράθεση Τσίπρα – Μητσοτάκη για όλα τα φλέγοντα ζητήματα της επικαιρότητας, με έμφαση στη διαπλοκή, τα «fake news», την υπόθεση Πετσίτη και τη ΔΕΠΑ εξελίχθηκε η συζήτηση στη Βουλή επί του νομοσχεδίου για την ακύρωση της περικοπής των συντάξεων από την Πρωτοχρονιά του 2019.

Ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για «αφωνία», υπογραμμίζοντας: «Περιμένουμε μια κουβέντα για το σκάνδαλο ΔΕΠΑ, όπου κάθε ημέρα προστίθεται ένα όνομα. Οσο για την ερώτηση που κατέθεσε η ΝΔ, την προγραμματίσατε για την 21η Δεκεμβρίου. Το κουβάρι της σκοτεινής υπόθεσης μόλις ξεκίνησε να ξετυλίγεται και θα έχουμε πολλά ακόμα να πούμε. Οι πολίτες παρακολουθούν με ειρωνεία το τελευταίο παραμύθι από το ρεπερτόριο ψεμάτων σας. Για εσάς το ρολόι τρέχει από την ημέρα που δήθεν βγάλατε την χώρα από τα μνημόνια. 1.417 ημέρες σκοτεινές για την Ελλάδα είστε στην εξουσία».

«Είναι πολλές οι υποθέσεις που διερευνά η Δικαιοσύνη και αφορούν τις δικές σας ημέρες. Πρέπει να είναι μεγάλη η απόγνωση Μητσοτάκη, για να έρχεται την ημέρα που απαλλάσουμε συνταξιούχους από δυσβάσταχτα βάρη και να επιχειρεί να αλλάξει ατζέντα» απάντησε ο κ. Τσίπρας.

Και συνέχισε, εγκαλώντας τη ΝΔ και προσωπικά τον κ. Μητσοτάκη για «απέλπιδα προσπάθεια να ανακαλύψετε σκάνδαλα σε υπουργούς της κυβέρνησης. Η πραγματικότητα δεν σας κάνει το χατίρι. Επινοείτε λοιπόν σκάνδαλα με την βοήθεια ΜΜΕ που διαθέτει ο γνωστός φίλος επιχειρηματίας εφοπλιστής, που αρέσκεται να έχει και τον Πειραιά υπο την κατοχή του και δεν βρίσκετε υποψήφιο δήμαρχο, για να μην του χαλάσετε την σούπα και αυτός ο φίλος σας είναι υπόδικος για εμπορία ναρκωτικών, αλλά φαντάζομαι για να δίνει τα ρέστα του με fake δημοσιεύματα, κάτι θα περιμένει από εσάς φαντάζομαι για την εξέλιξη των δικαστικών του υποθέσεων».

«Το λέω αυτό, γιατί έχω πρόχειρη συλλογή από δημοσιεύματα δικών του εφημερίδων. Συνεργάτης Τσακαλώτου δήθεν ζητούσε μίζα. Γραφείο διευθετήσεων με τζίρο 50 .000 ευρώ για κάθε ρουσφέτι από Σπίρτζη – Παππά. Ο Τσίπρας πήρε το σπίτι του από πλειστηριασμό μετά από αυτοκτονία του ιδιοκτήτη του. Προμήθειες Κατρούγκαλου. Αυτά είναι τα fake news, που καταλύουν την πολιτική ζωή του τόπου από δικούς σας φίλους. Να αξιοποιεί τα fake news η αξιωματική αντιπολίτευση για να κάνει αντιπολίτευση, είναι πρωτοφανές» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

«Να σας θυμίσω και τι λέγανε για τις συντάξεις» τόνισε, για να προσθέσει: «Αυτή είναι η αξιοπιστία των ΜΜΕ που σας στηρίζουν. Βέβαια, για πολλά από αυτά τα δημοσιεύματα υπήρξαν διαψεύσεις. Αλλά τι να το κάνεις; Όταν τα πρωτοσέλιδα μιας έγκριτης παλιά εφημερίδας και σήμερα κίτρινος Τύπου, τι να το κάνεις. Αφού τα fake news για την πολιτική δεν πιάνουν, αρχίσατε να σκανάρετε συγγενείς πρώτου και δεύτερου βαθμού και αφού δεν βρήκατε offshore καταπιάνεστε με φίλους και συμμαθητές. Καλά το πάτε. Στην απελπισία σας δεν αποκλείεται να βγάλετε κάτι, αλλά στην απελπισία σας γίνεστε καταγέλαστος».

«Είστε ο αρχιερέας των fake news»!

Σε υψηλούς τόνους επέμεινε απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την κριτική του προς τον πρωθυπουργό για τα «fake news».

«Αναφερθήκατε σε μια συνέντευξη,  που έδωσα δήθεν στο Politico και μάλιστα είπατε ότι επειδή τα είπα στα αγγλικά, εσείς τα μεταφράσατε, διότι δεν υπήρχε η δήλωσή μου στα ελληνικά, αλλά υπήρχε στα αγγλικά» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ. Και συνέχισε: «Λοιπόν, θα σας δείξω ακριβώς τι κατέθεσε ο κ. Τσίπρας στα πρακτικά, για να δείτε τον άθλιο μηχανισμό, με τον οποίο εσείς παράγετε fake news στο ελληνικό Κοινοβούλιο».

«Λοιπόν, για να δούμε τι είναι αυτό που καταθέσατε -γιατί δεν θέλατε να το καταθέσετε. Είναι συνέντευξη στο Politico; Λοιπόν, στο έγγραφο που καταθέσατε, υπάρχει μια αγγλική φράση “there is fear of regional unrest…”. Είναι ένα δημοσίευμα από το μπλογκ “thefaq.gr”. Υπάρχει λοιπόν εκεί μια φράση μου στα αγγλικά σε εισαγωγικά, και μετά τι λέει; Φέρεται να έκανε ο Κυρ. Μητσοτάκης στο Politico. Δεν ντρέπεστε λίγο; Δεν ντρέπεστε λίγο για την αθλιότητα εντός του Κοινοβουλίου να αναπαράγετε ψεύτικα δημοσιεύματα εσείς εδώ; Είστε ο αρχιερέας των fake news, κ. Τσίπρα, ντροπή σας, ντροπή σας, ντροπή σας! Λοιπόν: φέρεται, φέρεται να έκανε. Ξέρω πολύ καλά τι εχω πει και τι δεν έχω πει, κ. Τσίπρα. Δεν το είπα ποτέ αυτό και φτάνει ο πρωθυπουργός στο ελληνικό Κοινοβούλιο να επικαλείται τα δημοσιεύματα των πληρωμένων ιστοσελίδων σας, ως δήθεν δήλωση δικιά μου» τόνισε.

«Το ποιος συνεχίζει τις χειρότερες εκφάνσεις της παλιάς λογικής με ρουσφέτια, ταξίματα και ψέματα, όλα αυτά ενσαρκώνονται στο δικό σας πρόσωπο. Σας είδα ανήσυχο για τα ζητήματα της σκανδαλολογίας, αν και αφιέρωσα τρεις προτάσεις. Αναρωτιέμαι γιατί αναγκαστήκατε σήμερα σε τόσο έντονη κατάσταση φόρτισης να απολογηθείτε σε κάτι που δεν ανέφερα. Μιας και το αναφέρατε, σας κάνω ερώτηση: ασκήθηκε δίωξη κατά του Κιτσάκου, που ήταν στέλεχός σας; Αυξήθηκαν τα χρέη της εταιρείας επί ημερών σας; Ισχύει ή όχι ότι ο Κιτσάκος κατήγγειλε επτά υπουργούς σας ότι του έλεγαν «άσε τα χρέη και εμείς σε καλύπτουμε»;» επέμεινε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ρωτώντας τον πρωθυπουργό ειδικά για την υπόθεση της ΔΕΠΑ, για την οποία έχει ασκηθεί δίωξη εις βάρος του στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ, Θεόδωρου Κιτσάκου, εις βάρος του οποίου έχει ασκηθεί κακουργηματική δίωξη για το αδίκημα της απιστίας και αφορά στα χρέη της εταιρείας «Ελληνικά Χημικά Λιπάσματα» (ELFE, συμφερόντων Λαυρεντιάδη), κατά τη θητεία του στη διοίκηση της ΔΕΠΑ και καταγγελόμενη ζημία άνω των 115 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Τσίπρας απάντησε: «Δεν είναι μόνο αυτή η περίπτωση, όπου εκεί που μας χρωστάγατε, ζητάτε και το βόδι. Τα χρέη δημιουργήθηκαν επι δικών σας κυβερνήσεων. Ο Κιτσάκος ελέγχεται. Τα χρέη ήταν 90 εκατ. ευρώ όταν αναλάβαμε και πήγαν στα 110 εκατ. ευρώ. Και σε αυτή την περίπτωση, όπως και στου Μαρινόπουλου, εμείς λειτουργήσαμε με ένα γνώμονα: τις θέσεις εργασίας. Να σωθεί η επιχείρηση και όχι ο επιχειρηματίας, που τότε μας εκβίαζε. Εγώ ήμουν αυτός που συνάντησε τους εργαζόμενους και επαναπροσλήφθηκαν στις δουλειές τους, γιατί καταφέραμε να κρατήσουμε το εργοστάσιο σε λειτουργία. Θα διαψευστείτε».

«Αναφερθήκατε σε μένα και η οικογενειακή ιστορία του καθενός είναι γνωστή. Και η δική μου και η δική σας οικογενειακή ιστορία είναι γνωστή. Ας μην επεκταθούμε. Δεν κληρονόμησα την ηγεσία της ΝΔ. Με ψήφισαν εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας. Εσείς πήρατε το δαχτυλίδι από τον Αλαβάνο. Να είστε πιο προσεκτικός» επανήλθε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Ερώτηση ΝΔ για Πετσίτη

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, εξηγήσεις από την κυβέρνηση για την υπόθεση Πετσίτη – ΔΕΠΑ ζητούν 21 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, με ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή. Η ερώτηση απευθύνεται στον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκο Παππά, ο οποίος καλείται να απαντήσει ποια είναι η σχέση του με το συγκεκριμένο πρόσωπο, που βρέθηκε να αμείβεται με εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ από επιχειρηματίες, μεταξύ των οποίων και ο κ. Λαυρεντιάδης, και μάλιστα στο ίδιο διάστημα των ετών 2016 και 2017, κατά το οποίο είχαν εκτιναχθεί τα χρέη της εταιρείας ELFE, συμφερόντων Λαυρεντιάδη, προς τη Δημόσια Επιχείρηση Αερίου (ΔΕΠΑ).

Οι βουλευτές καλούν τον κ. Παππά να εξηγήσει στη Βουλή:

– Ποια είναι ακριβώς η σχέση του με τον κ. Πετσίτη, και με ποια ιδιότητα επισκεπτόταν συχνότατα το Μαξίμου όσο ο κ. Παππάς ήταν Υπουργός Επικρατείας.

– Για ποιες ακριβώς υπηρεσίες ο κ. Πετσίτης αμειβόταν από τον κ. Λαυρεντιάδη με υπέρογκα ποσά, και μάλιστα ενόσω η εταιρεία του κ. Λαυρεντιάδη αύξανε διαρκώς το χρέος της στο Δημόσιο με την ανοχή της κυβέρνησης;

– Ποια είναι η σχέση του κ. Πετσίτη με τον κ. Αρτεμίου και ποιος ακριβώς ήταν ο σκοπός της επίσκεψης του τελευταίου στο Μέγαρο Μαξίμου το 2016.

Οι βουλευτές επίσης καλούν με την ερώτησή τους τον κ. Παππά να αποκαλύψει εάν γνωρίζει και άλλες ανεξήγητες αμοιβές του κ. Πετσίτη από άλλους επιχειρηματίες ιδιοκτητών Μέσων Ενημέρωσης και, αν ναι, να διευκρινίσει πώς τις εξηγεί, ως αρμόδιος υπουργός.

Η ερώτηση έχει ως εξής:

Προς: τον Υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης κ. Νίκο Παππά

Θέμα: Ποια η σχέση σας με τον κ. Μανώλη Πετσίτη;

Εδώ και τρεις εβδομάδες το Μέγαρο Μαξίμου σιωπά προκλητικά για τις αποκαλύψεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας και αφορούν το πρωτοφανές σκάνδαλο ΔΕΠΑ – Λαυρεντιάδη.

Είναι γνωστό ότι για την εν λόγω υπόθεση έχει ασκηθεί ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για απιστία σε βάρος του κομματικού στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ κ. Θεόδωρου Κιτσάκου που διορίστηκε από την κυβέρνηση του κ. Τσίπρα στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΠΑ.

Σύμφωνα με τις εισαγγελικές αρχές που άσκησαν τη δίωξη, ο κ. Κιτσάκος ζημίωσε τη ΔΕΠΑ καθώς του αποδίδεται ότι δικές του ενέργειες ή παραλείψεις προκάλεσαν τη διόγκωση του χρέους της εταιρίας Elfe, συμφερόντων Λαυρεντιάδη, ενώ αποπειράθηκε με παράνομο τρόπο να ανταλλάξει ακίνητα των Elfe έναντι του δυσθεώρητου χρέους της προς τη ΔΕΠΑ.

Σημειώνεται μάλιστα ότι ενώ πριν από λίγα χρόνια τα ακίνητα αυτά είχαν αποτιμηθεί σε 8,9 εκατομμύρια ευρώ, ο κ. Κιτσάκος τα «κοστολόγησε» αυθαίρετα σε 90 εκ. ευρώ, παραβλέποντας επιπλέον ότι δεν μπορούσαν ούτως ή άλλως να μεταβιβαστούν καθώς έφεραν σειρά βαρών και είχαν δεσμευθεί από την Αρχή Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες ήδη από το 2014.

Όλες αυτές τις ενέργειες ο κ. Κιτσάκος έχει δημόσια πλέον παραδεχθεί ότι τις γνώριζαν 7 υπουργοί της Κυβέρνησης.

Τις τελευταίες ημέρες βλέπουν το φως της δημοσιότητας και νέα στοιχεία που εμφανίζουν άνθρωπο του στενού περιβάλλοντός σας να αμείβεται με εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ από επιχειρηματίες. Μεταξύ αυτών και από τον κ. Λαυρεντιάδη, στο ίδιο διάστημα των ετών 2016 και 2017 που εξελισσόταν το σκάνδαλο της ΔΕΠΑ.

Δημοσιεύματα μάλιστα αναφέρουν ότι ο κ. Πετσίτης επισκεπτόταν συχνότατα τον κ. Κιτσάκο στο γραφείο του στη ΔΕΠΑ, την ίδια περίοδο που ελάμβανε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ από την εταιρία Elfe συμφερόντων του κ. Λαυρεντιάδη. Άλλα δημοσιεύματα υποστηρίζουν επίσης ότι ο ίδιος στενός σας συνεργάτης επισκεπτόταν συχνότατα και πολλούς άλλους επιχειρηματίες ως απεσταλμένος σας.

Αναφέρουν, συγκεκριμένα, ότι ο κ. Πετσίτης έχει στενές σχέσεις με τον Κύπριο δικηγόρο κ. Αρτέμη Αρτεμίου, ειδικό στις Off Shore που το όνομα του υπάρχει και στα Panama Papers, ο οποίος ως γνωστόν υπήρξε και συνταξιδιώτης σας στο περιβόητο ταξίδι σας στη Βενεζουέλα το καλοκαίρι του 2013. 

Κατόπιν όλων αυτών, ερωτάται ο κ. Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης κ. Νίκος Παππάς,

– Δεδομένου ότι πολλά γράφονται για τις σχέσεις σας με τον κ. Πετσίτη καλείστε να εξηγήσετε στη βουλή ποια είναι ακριβώς η σχέση σας, -πέραν του γεγονότος ότι υπήρξατε συμμαθητές- και με ποια ιδιότητα επισκεπτόταν συχνότατα το Μαξίμου όταν ήσασταν υπουργός Επικρατείας.

– Για ποιες ακριβώς υπηρεσίες ο κ. Πετσίτης αμειβόταν από τον κ. Λαυρεντιάδη με υπέρογκα ποσά και μάλιστα ενόσω η εταιρεία του κ. Λαυρεντιάδη αύξανε διαρκώς το χρέος της στο Δημόσιο με την ανοχή της κυβέρνησης;

– Γνωρίζετε αν υπάρχουν και άλλες ανεξήγητες αμοιβές του κ. Πετσίτη από άλλους επιχειρηματίες και μάλιστα ιδιοκτητών Μέσων Ενημέρωσης και αν ναι πώς τις εξηγείτε ως αρμόδιος υπουργός;

– Τέλος ποια είναι η σχέση του κ. Πετσίτη με τον κ. Αρτεμίου και ποιος ακριβώς ήταν ο σκοπός της επίσκεψης του τελευταίου στο Μέγαρο Μαξίμου το 2016;

Αθήνα, 11.12.2018

ΟΙ ΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ:

1.ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΑΝΝΑ –ΜΙΣΕΛ

2.ΒΛΑΣΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

3.ΣΑΛΜΑΣ ΜΑΡΙΟΣ

4.ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ ΛΕΥΤΕΡΗΣ

5.ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΣ

6.ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΜΑΡΙΑ

7.ΑΝΔΡΙΑΝΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

8.ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

9.ΚΥΡΙΑΖΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

10.ΕΩΡΓΙΑΔΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ – ΑΔΩΝΙΣ

11.ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ ΣΙΜΟΣ

12.ΒΟΡΙΔΗΣ ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ( ΜΑΚΗΣ)

13.ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

14.ΚΟΝΣΟΛΑΣ ΜΑΝΟΣ

15.ΒΛΑΧΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

16.ΔΗΜΟΣΧΑΚΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ

17.ΣΚΡΕΚΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

18.ΒΡΟΥΤΣΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

19.ΚΟΝΤΟΓΕΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

20.ΤΣΙΑΡΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

21.ΚΑΤΣΑΝΙΩΤΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ

Νέες αποκαλύψεις για Πετσίτη

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με σημερινό ρεπορτάζ της εφημερίδας «Τα ΝΕΑ», υπάρχει σύνδεση του Πετσίτη και με έναν άλλο φίλο του Νίκου Παππά: τον δικηγόρο των offshore, Αρτέμιο Αρτεμίου. Είναι αυτός, με τον οποίο ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, πριν ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλθει στην εξουσία, είχε πάει… ταξιδάκι-μυστήριο στην Καραϊβική.

Οπως αποκαλύπτει η εφημερίδα, ο κ. Πετσίτης ήταν ο άνθρωπος που ανέλαβε για λογαριασμό Κύπριου δικηγόρου να προβεί σε συγκεκριμένη συναλλαγή στην Ελλάδα. Ο συγκεκριμένος δικηγόρος ήταν επί σειρά ετών συνεργάτης στο ίδιο δικηγορικό γραφείο με τον Αρτέμη Αρτεμίου, ειδικό στη σύσταση offshore εταιρειών.

Ο κ. Πετσίτης φαίνεται πως είχε στενές σχέσεις με Κύπριους δικηγόρους που συνεργάζονταν με τον Αρτεμίου. Για παράδειγμα, λίγο καιρό μετά τον θόρυβο για την παρουσία Αρτεμίου στο Μαξίμου, ο Πετσίτης νοίκιασε σπίτι στο Χαλάνδρι για λογαριασμό συνεταίρου του.

Ο Μανώλης Πετσίτης εμφανίζεται να συνεργάζεται και με άλλον εταίρο της ίδιας κυπριακής δικηγορικής εταιρείας. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των κυπριακών αρχών, ο τελευταίος είναι διευθυντής του νομικού γραφείου. Είναι αξιοσημείωτο ότι οι δύο Κύπριοι δικηγόροι που φέρεται ότι συνεργάζονται με τον Μανώλη Πετσίτη, εμφανίζονται να συμμετέχουν διαδοχικά με μερίδιο 50% σε διαφημιστική εταιρεία στην Ελλάδα, η οποία, στα τρία χρόνια της λειτουργίας της στην Αθήνα, κατάφερε να αποσπάσει επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ δουλειές από πολλές ΔΕΚΟ.

Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, ότι «Τα ΝΕΑ» παρουσίασαν χθες μία φωτογραφία, που δείχνει τον κ. Πετσίτη σε ρόλο… Τσίπρα μέσα στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ το όνομά του φιγουράριζε στη φωτογραφία με τις προβλέψεις των στενών συνεργατών του πρωθυπουργού για το εκλογικό αποτέλεσμα, το 2015.

Τα σχόλια είναι κλειστά.