Ειδησεογραφικό site

Σκάνδαλο με βρετανικές τράπεζες που συμμετέχουν σε ξέπλυμα ρωσικού χρήματος

23

Δεκαεπτά βρετανικές τράπεζες ανακύκλωσαν περίπου 740 εκατομμύρια δολάρια από τη Ρωσία που είχαν ξεπλυθεί στο πλαίσιο μιας απάτης ύψους σχεδόν 21 δισεκατομμυρίων δολαρίων, έγραψε χθες βράδυ η βρετανική εφημερίδα The Guardian.

Σύμφωνα με έγγραφα του Organized Crime and Corruption Reporting Project, στο οποίο συμμετέχουν διάφορά μέσα ενημέρωσης, τουλάχιστον 20,8 δισεκατομμύρια δολάρια βγήκαν από τη Ρωσία μεταξύ του 2010 και του 2014, στο πλαίσιο μιας τεράστια εγκληματικής επιχείρησης στην οποία έχει δοθεί το προσωνύμιο «το παγκόσμιο πλυντήριο».

Κατά το κονσόρτσιουμ στο οποίο συμμετέχουν διάφορα ΜΜΕ διεθνώς, σε αυτή την επιχείρηση εμπλέκονται πάνω από 500 πρόσωπα, ανάμεσά τους ολιγάρχες, στελέχη συμμοριών του οργανωμένου εγκλήματος και πράκτορες ή φιγούρες που διατηρούν σχέσεις με την FSB, την ομοσπονδιακή υπηρεσία πληροφοριών της Ρωσίας.

Την περίοδο αυτή μεγάλες βρετανικές τράπεζες, ανάμεσά τους οι HSBC, RBS, Barclays και Coutts εκτέλεσαν πάνω από 1.900 συναλλαγές –επί συνόλου 70.000– ύψους 740 εκατομμυρίων δολαρίων. Άλλες 373 συναλλαγές έγιναν μέσω αμερικανικών τραπεζών και η συνολική τους αξία ανερχόταν σε 63 εκατομμύρια δολάρια.

«Η Μπάρκλεϊς συμμορφώνεται προς όλους τους νόμους και τους κανονισμούς σε όλες τις χώρες όπου είναι παρούσα και διαθέτει συστήματα και μηχανισμούς ελέγχου για να μειώνεται ο κίνδυνος χρησιμοποίησης της τράπεζας για οικονομικά αδικήματα», ήταν η αντίδραση ενός εκπροσώπου του πιστωτικού ιδρύματος.

Η HSBC απάντησε στην καταγγελία υπογραμμίζοντας ότι «η τράπεζα διαθέτει συστήματα και διαδικασίες για την αναγνώριση ύποπτων δραστηριοτήτων και την ειδοποίηση των αρμόδιων κυβερνητικών αρχών». «Αυτή η υπόθεση υπογραμμίζει ότι είναι απαραίτητο να υπάρχει μεγαλύτερη ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, καθώς ο ένας διαθέτει σημαντικές πληροφορίες που δεν έχει ο άλλος», κατά την ίδια πηγή.

Η RBS από την πλευρά της διαβεβαίωσε ότι έχει «δεσμευθεί να καταπολεμήσει τα οικονομικά αδικήματα και τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα βάσει των κανονισμών μας και έχει θέσει σε λειτουργία μηχανισμούς ελέγχου (…) για τον εντοπισμό, την αποτίμηση, την παρακολούθηση και την αποφυγή αυτών των κινδύνων».

Όλες οι μεγάλες βρετανικές τράπεζες θα κληθούν να δώσουν απαντήσεις στο ερώτημα γιατί δεν έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για τις ύποπτες μεταφορές χρημάτων, αλλά στην πραγματικότητα δεν μεταχειρίστηκαν παρά ποσά που είχαν ήδη ξεπλυθεί, σύμφωνα με το δημοσίευμα του Γκάρντιαν.

Από την πλευρά της, σε σχετικό ερώτημα του Γαλλικού Πρακτορείου, η Υπηρεσία Δίωξης του Εγκλήματος (NCA) της Βρετανίας ανέφερε ότι θα αξιολογήσει τις πληροφορίες που δημοσίευσαν τα ΜΜΕ για να διαπιστώσει εάν θα επιτρέψουν «να προχωρήσει η έρευνα». Η σημείωσε ότι η διεξαγωγή ερευνών για τέτοιες υποθέσεις είναι «πολύπλοκη» καθώς είναι ιδιαίτερα δύσκολο για εξακριβωθεί η πηγή των ποσών που ξεπλένονται.

Τα σχόλια είναι κλειστά.