Ειδησεογραφικό site

«Σεισμός» στο πολιτικό σκηνικό για την Novartis: Κυβερνητικές παρεμβάσεις καταγγέλλει η αντιπολίτευση

61

Οργή για την «κυβερνητική ενορχήστρωση» – Βλέπουν «μεθοδευμένη στοχοποίηση» όσων «βρίσκονται απέναντι στην κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ» – Στην αντεπίθεση όλοι οι στοχοποιηθέντες

«Κακοστημένη επιχείρηση αλλαγής της ατζέντας που θα γυρίσει μπούμερανγκ στην κυβέρνηση» θεωρούν στην αντιπολίτευση την μεθοδευμένη από την κυβέρνηση σπουδή για διαβίβαση στη Βουλή δικογραφίας για την υπόθεση Novartis με σαφή πρόθεση να στοχοποιηθούν πρόσωπα τα οποία βρίσκονται απέναντι στην κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, ασκούν κριτική σε πράξεις και παραλείψεις των κυβερνώντων ή στέκονται εμπόδιο στους σχεδιασμούς τους.

Το βασικό στοιχείο που προβάλλεται ως επιχείρημα για τη μεθοδευμένη στοχοποίηση είναι η επιλογή των προσώπων, καθώς με βάση διαρροές που έχουν κυβερνητική προέλευση στο στόχαστρο βρέθηκαν οι πρώην πρωθυπουργοί Αντώνης Σαμαράς και Παναγιώτης Πικραμένος, που συμβαίνει να έχουν πολύ καλές σχέσεις με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας και ο Επίτροπος στην ΕΕ Δημήτρης Αβραμόπουλος, που πολλοί στην κυβέρνηση θα ήθελαν να οδηγηθούν σε παραίτηση για να αντικατασταθούν με «ημέτερους», καθώς και εμβληματικές προσωπικότητες από το κοινοβουλευτικό δυναμικό της αντιπολίτευσης, όπως ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο Άδωνις Γεωργιάδης και ο Μάκης Βορίδης που είναι μεταξύ των σφοδρότερων επικριτών της κυβέρνησης.

Πέραν τούτου, απτές αποδείξεις για τις απροκάλυπτες κυβερνητικές μεθοδεύσεις αποτέλεσαν τόσο οι από ημερών προαναγγελίες από τα χείλη κυβερνητικών στελεχών, όπως των υπουργών Πάνου Καμμένου και Παύλου Πολλάκη, όσο και τα δημοσιεύματα φιλοκυβερνητικών μέσων ενημέρωσης που επικαλούνταν πρόσβαση σε μια έρευνα που υποτίθεται γινόταν υπό άκρα μυστικότητα.
Και ως επιβεβαίωση όλων αυτών ήρθε η εσπευσμένη μετάβαση στον Άρειο Πάγο του στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού Δημήτρη Τζανακόπουλου λίγο πριν ληφθεί απόφαση για διαβίβαση της δικογραφίας που στην αρχή ομολογήθηκε ότι σχετιζόταν με την επίμαχη υπόθεση της φαρμακοβιομηχανίας, αλλά στη συνέχεια, καθώς μεσολάβησαν αντιδράσεις από τα κόμματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υποστηρίχθηκε ότι ήταν «συμπτωματική» η επίσκεψη στην έδρα του Ανώτατου Δικαστηρίου και αφορούσε άλλο ζήτημα το οποίο δεν διευκρινίστηκε. Νωρίτερα, πάντως, φιλικά προς τον κυβερνητικό εκπρόσωπο μέσα ενημέρωσης ήθελαν να συναντάται με την επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη που προΐσταται των ερευνών για την υπόθεση Novartis.

Η επισφράγιση των βάσιμων υπονοιών περί της κυβερνητικής ενορχήστρωσης ήρθε λίγο αργότερα όταν στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συγκάλεσε σύσκεψη με το δισυπόστατο της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Δικαιοσύνης, τον υπουργό Σταύρο Κοντονή και τον αναπληρωτή υπουργό Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, οι οποίοι εξερχόμενοι σχεδόν δύο ώρες αργότερα από το πρωθυπουργικό γραφείο δεν είχαν καμία δυσκολία να τοποθετηθούν προκαταλαμβάνοντας τα αποτελέσματα των ερευνών που υποτίθεται ότι είναι ακόμη σε εξέλιξη. Ο μεν κ. Κοντονής, ο οποίος φαίνεται ότι είχε… προλάβει να μελετήσει τη δικογραφία που δεν έφθασε ακόμη στη Βουλή, την αξιολόγησε και σε δηλώσεις τους μίλησε για «σκάνδαλο μεγαλύτερο από αυτό της Siemens». Ο δε κ. Παπαγγελόπουλος απεφάνθη ότι «δεν υπάρχει παραγραφή αδικημάτων», χωρίς να διευκρινίσει σε ποια αδικήματα αναφέρεται και σε ποιους θα καταλογιστούν.

Αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση, μέσω διαρροών από κυβερνητικούς κύκλους, των ονομάτων των στοχοποιηθέντων, ο ένας μετά τον άλλο διέψευδαν οποιαδήποτε σχέση ή γνώση με την υπόθεση και περνούσαν στην αντεπίθεση προαναγγέλλοντας ότι η συκοφαντική εκστρατεία εναντίον τους δεν θα μείνει αναπάντητη. «Επειδή η συκοφαντία είναι το όπλο των δειλών, τους λέω πως εμένα δεν με αγγίζουν», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς που θεώρησε υπεύθυνο για τα διαδιδόμενα εις βάρος του τον ίδιο τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. «Να είναι βέβαιοι ότι οι συκοφάντες και όσοι είναι από πίσω θα λογοδοτήσουν οι ίδιοι στη δικαιοσύνη», συμπλήρωσε.

«Όσες φορές έκαναν το λάθος να μου επιτεθούν με συκοφαντίες μετάνιωσαν γιατί προσέκρουσαν στον τοίχο της αλήθειας», υπογράμμισε ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος. «Επειδή μόνος μου γνώμονας ήταν και είναι πάντα το δημόσιο συμφέρον,  δεν θα αφήσω αναπάντητη τη βάρβαρη προσβολή των θεσμών του κράτους δικαίου που συντελέσθηκε από την κυβέρνηση, σε συνεργασία δυστυχώς με δικαστικούς λειτουργούς, προκειμένου να  διαμορφωθεί ένα σκηνικό φτηνού πολιτικού αντιπερισπασμού», πρόσθεσε.

«Η πολιτική στοχοποίηση και το bullingπου υφίσταμαι εγώ και η οικογένεια μου τρία χρόνια τώρα έχει τα όρια της», τόνισε ο Γιάννης Στουρνάρας, ενώ με έντονο τρόπο αντέδρασε ο Άδωνις Γεωργιάδης η  παρουσία του οποίου στη συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για τις υποθέσεις στο χώρο της Υγείας αποκτά ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον από εκείνο που ούτως ή άλλως αναμενόταν, καθώς είχε ήδη προαναγγείλει την πρόθεση να εξαπολύσει αντεπίθεση κατά των κυβερνητικών που τον στοχοποιούν.

Με έντονο τρόπο αντέδρασε και η αξιωματική αντιπολίτευση, κάνοντας λόγο για «εξόφθαλμη παρέμβαση στη Δικαιοσύνη», για την οποία η κυβέρνηση θα κληθεί να λογοδοτήσει.

 

Αντώνης Σαμαράς: Οι συκοφάντες θα λογοδοτήσουν οι ίδιοι στη δικαιοσύνη

Ολόκληρη η δήλωση του πρώην πρωθυπουργού για την υπόθεση: «Πληροφορήθηκα τη νέα συκοφαντία του κ. Τσίπρα κατά του προσώπου μου. Και μάλιστα από κατασκευασμένες μαρτυρίες ανωνύμων. Επειδή η συκοφαντία είναι το όπλο των δειλών, τους λέω πως εμένα δεν με αγγίζουν! Να είναι βέβαιοι ότι οι συκοφάντες και όσοι είναι από πίσω θα λογοδοτήσουν οι ίδιοι στη δικαιοσύνη».

Πικραμμένος: Ουδεμία σχέση προσωπικά και της υπηρεσιακής κυβέρνησης

Με αφορμή τις  παραπάνω διαρροές περί εμπλοκής του ονόματός του στην υπόθεση, ο πρώην πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία διαψεύδει κάθε ανάμιξή του στην υπόθεση. Στην ανακοίνωσή του αναφέρει: «Ουδεμία σχέση έχω με το σκάνδαλο της φαρμακοβιομηχανίας Novartis, τόσο εγώ προσωπικά όσο και η υπηρεσιακή κυβέρνηση της χρονικής περιόδου Μαίου-Ιουνίου 2012».

Στουρνάρας: Δεν υπέγραψα καμία απόφαση που να αφορά στη Novartis

Με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννης Στουρνάρας έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Ουδέποτε κατά τη διάρκεια της θητείας μου ως Υπουργός Οικονομικών είχα υπογράψει οποιαδήποτε απόφαση που να σχετίζεται άμεσα ή έμμεσα με την εταιρία Novartis. Παρεμπιπτόντως, ουδεμία από το νόμο σχετική αρμοδιότητα έχει ο Υπουργός Οικονομικών. Η πολιτική στοχοποίηση και το bullying που υφίσταμαι εγώ και η οικογένεια μου τρία χρόνια τώρα έχει τα όρια της».

Βενιζέλος: Στήνουν σκηνικό φθηνού πολιτικού αντιπερισπασμού

Η δήλωση του Ευάγγελου Βενιζέλου: «Όσες φορές έκαναν το λάθος να μου επιτεθούν με συκοφαντίες μετάνιωσαν γιατί προσέκρουσαν στον τοίχο της αλήθειας. Τώρα βλέπω να αναφέρουν και το όνομα μου στην «υπόθεση Novartis» κατά τρόπο παντελώς ασυνάρτητο, μάλλον από συνήθεια. Επειδή μόνος μου γνώμονας ήταν και είναι πάντα το δημόσιο συμφέρον,  δεν θα αφήσω αναπάντητη τη βάρβαρη προσβολή των θεσμών του κράτους δικαίου που συντελέσθηκε από την κυβέρνηση, σε συνεργασία δυστυχώς με δικαστικούς λειτουργούς, προκειμένου να  διαμορφωθεί ένα σκηνικό φτηνού πολιτικού αντιπερισπασμού».

Αβραμόπουλος: Η αρμοδιότητα για το φάρμακο περιήλθε στο υπουργείο Υγείας δυο χρόνια μετά την αποχώρησή μου

Η δήλωση του Δημήτρη Αβραμόπουλου: «Με έκπληξη πληροφορήθηκα αναφορά του ονόματός μου στην δικογραφία για τη Novartis που απεστάλη στη Βουλή μαζί με άλλα ονόματα Πρωθυπουργών και Υπουργών της περιόδου 2006-2015. Να σημειωθεί ότι την περίοδο που ήμουν Υπουργός Υγείας, από το 2006 ως το 2009 η πολιτική του φαρμάκου και η τιμολόγησή του δεν ανήκε στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Υγείας και συνεπώς ουδεμία σχέση είχα ούτε και θα μπορούσα να έχω με αυτό το ζήτημα. Η αρμοδιότητα για το φάρμακο περιήλθε στο Υπουργείο Υγείας δυο χρόνια μετά την αποχώρησή μου.
Απλά και ξεκάθαρα. Συνεπώς δεν υφίσταται ζήτημα
».

 

Αδωνις Γεωργιάδης: Τα όρια της γελοιότητας έχουν πλέον ξεπεραστεί

Με δύο αναρτήσεις στο Twitter τοποθετήθηκε ο ‘Αδωνις Γεωργιάδης στις εξελίξεις για την υπόθεση της Novartis: «Τα όρια της γελοιότητας έχουν πλέον ξεπεραστεί!» έγραψε στην πρώτη ανάρτηση του και λίγη ώρα σε νεότερη ανάρτηση επεσήμανε: «Αν αληθεύει ότι ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος πήγε να συναντήσει εν ενέργεια Δικαστικούς για ζήτημα που αφορά σε πολιτικούς του αντιπάλους τότε πραγματικά δεν έχουν πλέον κανέναν φραγμό».

 

Λοβέρδος: Η συμμορία ξεπέρασε ακόμα και τα όρια της γελοιότητας

Οξύτατη ήταν η αντίδραση του Ανδρέα Λοβέρδου στις διαρροές ότι το όνομά του περιλαμβάνεται στη δικογραφία για την υπόθεση Novartis που στέλνεται στη Βουλή από τον Άρειο Πάγο. Σε δήλωσή του μετά την προσγείωσή του από την Αμερική όπου βρισκόταν έκανε λόγο για «αθλιότητες-γελοιότητες της συμμορίας» και προανήγγειλε προσφυγή στα δικαστήρια κατά όσων επιχείρησαν ή θα επιχειρήσουν να ρίξουν σκιές στην πολιτική του διαδρομή.

Η δήλωση του Ανδρέα Λοβέρδου έχει ως εξής: «Η ηθική εξαχρείωση και ο πολιτικός αμοραλισμός της παρούσας κυβέρνησης έσπασαν όλα τα ρεκόρ που είχαν οι ίδιοι δημιουργήσει. Αυτή την φορά η συμμορία ξεπέρασε ακόμα και τα όρια της γελοιότητας. Επειδή, όμως, όλες οι ενέργειές μου ως υπουργού υπαγορεύθηκαν αποκλειστικά, μονοσήμαντα και απόλυτα από το δημόσιο συμφέρον, δηλώνω κατηγορηματικά ότι αυτοί που επιχείρησαν ή θα επιχειρήσουν να ρίξουν σκιές στην πολιτική μου διαδρομή θα κληθούν να λογοδοτήσουν εκεί που τους ταιριάζει: στα αρμόδια ποινικά και πολιτικά δικαστήρια».

 

Λυκουρέντζος: Ουδεμία σχέση είχα με οποιαδήποτε φαρμακευτική εταιρία

Αιφνιδιασμένος και έκπληκτος για την εμπλοκή του ονόματός του στην υπόθεση της Novartis δηλώνει ο πρώην υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος επισημαίνοντας πως ουδεμία σχέση είχε με οποιαδήποτε φαρμακευτική εταιρία. Σε δήλωσή του ο κ. Λυκουρέντζος τονίζει πως διετέλεσε υπουργός Υγείας για ένα χρόνο, από τον Ιούνιο του 2012 ως τον Ιούνιο του 2013 επισημαίνοντας πως όπως είναι γνωστό και προκύπτει και από το Φ.Ε.Κ.(Αριθμός φύλλου 2105,9η Ιουλίου 2012,Τεύχος Β´),δεν ανήκε σε αυτόν η αρμοδιότητα της Γενικής Διεύθυνσης Υγείας και συνεπώς ο σχεδιασμός της φαρμακευτικής πολιτικής.

«Στη θητεία μου ουδεμία απόφαση υπέγραψα σχετικά με την τιμολόγηση των φαρμάκων για οποιαδήποτε εταιρεία και φυσικά ούτε και για την Novartis. Ουδεμία σχέση είχα με οποιαδήποτε φαρμακευτική εταιρεία. Αιφνιδιάζομαι και εκπλήσσομαι με την αναφορά του ονόματός μου στη συγκεκριμένη δικογραφία. Στην πολιτική μου διαδρομή υπηρέτησα το δημόσιο συμφέρον με διαφάνεια και ακεραιότητα. Δεν θα ανεχθώ, με κανένα τρόπο, τη σπίλωση του ονόματός μου» τονίζει ο Ανδρέας Λυκουρέντζος στη δήλωσή του.

Τα σχόλια είναι κλειστά.