Ειδησεογραφικό site

ΣΥΡΙΖΑΕΛ: «Είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα» – Τα σκάνδαλα «πνίγουν» την… Καμμένη κυβέρνηση

86

 

Συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στην Βουλή την Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2016. (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)

 

Την ώρα που το Μαξίμου, στα τέλη του περασμένου μήνα, ήταν έτοιμο για χαρές και πανηγύρια με αφορμή την έξοδο στις αγορές, μια σειρά από γεγονότα, με κυρίαρχο τις αποκαλύψεις των διαλόγων του πρωθυπουργού με τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, φαίνεται πως έχει βάλει STOP στη φυγή προς τα εμπρός που ονειρευόταν ο Αλέξης Τσίπρας.

Της Κατερίνας Καραδήμα

Το Μαξίμου, αν και επιχειρεί να υποβαθμίσει τα όσα αποκαλύπτει ο Γιάνης Βαρουφάκης και απαντά με το «περσινά ξινά σταφύλια», δείχνει να μην μπορεί να προσπεράσει τις βολές που εξαπολύει συνεχώς ο πρώην υπουργός Οικονομικών και φαίνεται πως τουλάχιστον στο επίπεδο των εντυπώσεων το παιχνίδι να κερδίζει ο πρώην υπουργός Οικονομικών, ο οποίος, όπως όλα δείχνουν,δεν θα αφήσει σε ησυχία τους επιτελείς της Ηρώδου Αττικού σχετικά με την πρώτη περίοδο διακυβέρνησης, απειλώντας συνεχώς με νέες αποκαλύψεις.

Την ίδια ώρα και για μία ακόμη φορά στην Κουμουνδούρου επικρατεί αναβρασμός με τα κορυφαία -και όχι μόνο στελέχη- να παρακολουθούν αμήχανα όλες τις τελευταίες εξελίξεις ακόμη και αυτήν της εξόδου στις αγορές αφού είναι γνωστό πως είδαν με προβληματισμό τα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης θεωρώντας το τίμημα… τσουχτερό.

 

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΙ ΓΚΡΙΝΙΕΣ

 

Έντονος είναι ο προβληματισμός στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ δεδομένης της νέας αξιολόγησης που έρχεται. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει ποιες θα είναι οι νέες διαθέσεις του ΔΝΤ ειδικά σε ζητήματα όπως η μείωση του δημόσιου τομέα. Ενδεχόμενες απειλές για περικοπή μισθών ή συντάξεων θα προκαλέσουν έναν νέο γύρο ατέρμονων συζητήσεων, συνεννοήσεων και καθυστερήσεων με το σύνολο των Θεσμών, ενώ  περιμένουν με αγωνία να δουν τη στάση του Μαξίμου -κυρίως-  στο ενδεχόμενο μετάθεσης των αντιμέτρων που έχουν ήδη ψηφιστεί στη Βουλή.

Αν και στην Ηρώδου Αττικού αναζητούν τρόπους ο ΣΥΡΙΖΑ να ηγηθεί στη δημιουργία της Κεντροαριστεράς, επιχειρώντας ανά καιρούς να δημιουργήσει επαφές κυρίως με το Ποτάμι και τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν προλαβαίνει να δέχεται το ένα μετά το άλλο χτύπημα και μάλιστα από το εσωτερικό του κόμματός του αλλά και της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Κάποιοι μάλιστα ισχυρίζονται ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας παρακολουθεί ο ίδιος στενά την ειδησεογραφία, θέλοντας να προλάβει να διορθώσει ό,τι μπορεί να βλάψει την εικόνα της κυβέρνησης και να δώσει τροφή στην αντιπολίτευση, αλλά και να προκαλέσει την αντίδραση των πολιτών.

 

Ο ΜΑΔΟΥΡΟ ΕΙΝΑΙ… ΕΔΩ

 

Την ώρα που στο Καράκας και στο Σαν Κριστόμπαλ στη Βενεζουέλα οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις είναι σχεδόν καθημερινό φαινόμενο και οι νεκροί ξεπερνούν τους 100, κεντρικός ομιλητής στο κάμπινγκ της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ο πρέσβης της κυβέρνησης του Νικολάς Μαδούρο, Φαρίντ Φερνάντεθ.

Όμως και οι αποκαλύψεις ότι ο σημερινός πρωθυπουργός και οι στενοί του συνεργάτες προετοιμάζονταν από το 2013 για Grexit και ζητούσαν από τον Μαδούρο μεταξύ άλλων να μεσολαβήσει στον Πούτιν που απαιτούσε αεροπορική βάση στην Κρήτη για να τους στηρίξει, αποτέλεσε έναν ακόμη πονοκέφαλο για τον πρωθυπουργό τις ημέρες που προηγήθηκαν.

 

ΗΡΙΑΝΝΑ ΚΑΙ ΡΟΥΒΙΚΩΝΑΣ

 

Από το μακρινό όμως Καράκας η ειδησεογραφία και το αλαλούμ που επικράτησε στο κυβερνητικό επιτελείο μεταφέρθηκε στην πλατεία Συντάγματος και συγκεκριμένα στη Βουλή, όταν μέλη της αναρχικής ομάδας «Ρουβικώνας» εισέβαλαν στον υποτίθεται καλά φρουρούμενο προαύλιο χώρο του Κοινοβουλίου ζητώντας την απελευθέρωση της Ηριάννας και του Περικλή, ενώ λίγες ώρες αργότερα σε γνωστή ιστοσελίδα εξαπέλυσαν επίθεση τόσο κατά της κυβέρνησης όσο  και κατά του υπουργού Δικαιοσύνης τον οποίο χαρακτήρισαν «βρεγμένη αλλά ήσυχη γάτα της Ν.Δ.».

(Την ίδια ώρα πάντως συντροφικά βέλη δέχεται ο Σταύρος Κοντονής εξαιτίας της ευρείας τροποποίησης του λεγόμενου νόμου Παρασκευόπουλου για τις αποφυλακίσεις κρατουμένων).

Είχε προηγηθεί η σύλληψη 16 ατόμων, τα οποία λίγα λεπτά αργότερα και ενώ οδηγούνταν στη ΓΑΔΑ ελευθερώνονταν μετά από εντολή του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση, ο οποίος απαντώντας στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης δήλωσε πως… όταν δεν υπάρχει βία, πρέπει να υπάρχει πολύ μεγάλη ανεκτικότητα, ενώ χαρακτήρισε την εισβολή στο Κοινοβούλιο… ως απλή έκφραση διαμαρτυρίας.

 

Ο… ΑΚΤΙΒΙΣΤΗΣ  ΒΟΥΤΣΗΣ

 

Ιδιαίτερη σημασία όμως έχει η απάντηση του προέδρου της Βουλής σχετικά με τους χειρισμούς που έγιναν στις 26 Ιουλίου. «Το ιδιαίτερο ζήτημα που προέκυψε από τη σύλληψη και την έναρξη μεταφοράς ορισμένων ατόμων και από την άρση αυτής της ενέργειας κατόπιν συνεννόησής μου με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη και βεβαίως με τον υπεύθυνο φρούραρχο της Βουλής, οφείλεται προφανώς σε εντολές που είχαν δοθεί σε αστυνομικές δυνάμεις χωρίς την οφειλόμενη προηγούμενη συνεννόηση κατά τον τύπο που και εσείς στην επιστολή σας αναλυτικά αναφέρεστε για την αρμοδιότητά μου ως προέδρου της Βουλής». Απάντηση που δείχνει την ασυνεννοησία που επικρατεί μεταξύ των κυβερνώντων. Ενδεικτικό πάντως της οπτικής της κυβέρνησης τα όσα δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Τζανακόπουλος, ο οποίος χαρακτήρισε ως «ακτιβιστική ενέργεια» την εισβολή περίπου 30 μελών της οργάνωσης «Ρουβικώνας» στο προαύλιο της Βουλής, σημειώνοντας ότι η Αστυνομία έκανε «ό,τι έπρεπε να κάνει, και δεν υπάρχει νόημα να συνεχίσουμε να ασχολούμαστε».

Την ώρα που οι κυβερνώντες ασχολούνται με όλα αυτά, έχοντας ως σημαία τον πόλεμο κατά της διαφθοράς στα σκάνδαλα και τις λίστες των περασμένων κυβερνήσεων, τα στοιχεία και οι αριθμοί καταγράφουν την πραγματικότητα που μεταξύ άλλων κάνουν λόγο για το ότι πάνω από το 80% των πολιτών αισθάνονται απογοήτευση και ενώ κάποτε μιλούσαμε για τη γενιά των 700 ευρώ, σήμερα οι γενιές κάτω των 30 ετών στην καλύτερη περίπτωση αμείβονται με 500 ευρώ και στη χειρότερη με τα μισά

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.