Ειδησεογραφικό site

ΣΥΡΙΖΑ εναντίον ΣΥΡΙΖΑ – Εφιάλτης για το Μαξίμου η διαφωνία των «53»

70

Εφιάλτες από το παρελθόν «ξυπνά» για το Μέγαρο Μαξίμου η συζήτηση του νομοσχεδίου για το προσφυγικό στην Βουλή με την ομάδα των «53» να εκφράζει ανοικτά την διαφωνία της με το περιεχόμενο της πρόσφατης συμφωνίας ΕΕ και Τουρκίας.

Στην πράξη οι βουλευτές της συγκεκριμένης πτέρυγας προβάλλουν «κόκκινες γραμμές» σε ζητήματα προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων αμφισβητώντας, όμως, με τον τρόπο αυτό το προφίλ που έχει καλλιεργήσει όλο το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση αναφορικά με την αντιμετώπιση του προσφυγικού.

Ηδη, κατά την διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή οι κυρίες Βασιλική Κατριβάνου και Τασία Χριστοδουλοπούλου εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους από τις επιπτώσεις που θα έχει η εφαρμογή της σχετικής συμφωνίας.

Αντίστοιχες, τοποθετήσεις θα πραγματοποιηθούν πιθανότατα και κατά την σημερινή συζήτηση στην Ολομέλεια (σ.σ. 10 το πρωί) ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται η θέση που θα κρατήσουν κατά την ονομαστική ψηφοφορία που θα ζητήσει το ΚΚΕ. Σε εξέλιξη είναι αυτή την ώρα σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό με τους συναρμόδιους υπουργούς και συνεργάτες του, για τον συντονισμό του προσφυγικού.

Υπέρ της πολιτικής των ανοικτών συνόρων η Β. Κατριβάνου

Ειδικότερα, η κυρία Κατριβάνου αναπτύσσοντας τις θέσεις της στην επιτροπή τάχθηκε υπερ της πολιτικής των ανοικτών συνόρων που όπως είπα ακολουθήθηκε εως σήμερα από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Η βουλευτής του κυβερνητικού κόμματος αμφισβήτησε ευθέως πέντε βασικά σημεία του νομοσχεδίου υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων ότι καταστρατηγείται η συνθήκη της Γενεύης και καταπατώνται ανθρώπινα δικαιώματα. Η ίδια στην ουσία ζήτησε από τον αρμόδιο υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα να αποσύρει τις επίμαχες ρυθμίσεις – «παραφωνίες» – προκειμένου να μην επαναπροωθείται κανείς στην Τουρκία ακόμα και αν είναι παράτυπος μετανάστης. «Θα ανακόπτουμε πρόσφυγες και θα επαναπροωθούμε πρόσφυγες στην Τουρκία. Πρέπει να αντισταθούμε με όπλα μας την Συνταγματική και διεθνή νομιμότητα. Πρέπει να τους υποδεχθούμε όλους όπως ήδη έχουμε κάνει εως τώρα και γι αυτό είμαστε υπερήφανοι ως ΣΥΡΙΖΑ». Σε άλλο σημείο δε, κατήγγειλε την ρύθμιση που προβλέπει ότι τα κέντρα – κλειστού και ανοικτού τύπου – κράτησης θα φυλάσσονται από ιδιωτικές εταιρίες λέγοντας ότι «γνωρίζουμε ότι οι σεκιουριτάδες είναι ως επι το πλείστον χρυσαυγίτες».
Εξήγησε ότι «το νομοσχέδιο προβλέπει ότι σε έκτακτες περιπτώσεις μεγάλων ροών και άρα μεγαλύτερου αριθμού αιτημάτων ασύλου η εξέταση θα γίνεται ταχύρυθμα εντός 14 ημερών.

Δεν θα λειτουργήσει. Τα άσυλα θα εξετάζονται επιφανειακά και θα επιστρέφεται αυτός ο κόσμος στην Τουρκία και αυτό δεν πρέπει να συμβεί» για να προτείνει « Όταν έχουμε μεγάλες ροές δεν πρέπει να μειώνουμε το χρόνο αλλά να τον αυξάνουμε. Παρακαλώ λοιπόν τον υπουργό να αντιμετωπίσει το πρόβλημα».

Πρόσθεσε ότι «η Τουρκία δεν πληροί κανένα όρο για να θεωρηθεί ασφαλής χώρα. Η Τουρκία δεν είναι ασφαλής χώρα και δεν πρέπει να θεωρηθεί τέτοια. Δεν πρέπει να αφήσουμε να επιστρέψουν εκεί πρόσφυγες αιτούντες διεθνούς προστασίας». Προχώρησε λέγοντας ότι «για να λειτουργήσει το νομοσχέδιο θέλουμε εξειδικευμένο προσωπικό σε ικανοποιητικό αριθμό. Κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγους, νομικούς κλπ Στα χοτ σποτς πρέπει να υπάρχει πρόσβαση κοινωνίας και φορέων». Τόνισε τέλος πως «για τη συμφωνία ΕΕ Τουρκίας οι διεθνείς οργανισμοί λένε ότι είναι μέγιστο πισωγύρισμα γιατί ανατρέπεται η συνθήκη της Γενεύης…».

Νωρίτερα η κυρία Χριστοδουλοπούλου εξήγησε ότι η πλειοψηφία των διατάξεων του συζητούμενου νομοσχεδίου αφορούν σε ενσωμάτωση ευρωπαϊκής οδηγίας και μόλις «3-4 διατάξεις έρχονται για την υλοποίηση της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας». Πρόσθεσε ωστόσο ότι «Μας ανησυχεί αν πράγματι θα μπορέσουμε εως την 4η Απριλίου να εφαρμόσουμε αυτή τη συμφωνία. Είχαμε πει ότι η η συμφωνία θα έχει δυσκολίες στην εφαρμογή της. Φοβάμαι μήπως στο στάδιο προσαρμογής καταπατηθούν δικαιώματα. Αυτή την ανησυχία εκφράζω». Σημείωσε τέλος ότι « Κατά τα άλλα η οδηγία αξίζει να ψηφιστεί από όλους. Σε ζητήματα που ορισμένοι έχουν διαφωνίες για τη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας μπορούν αν γίνουν διαφοροποιήσεις».

Επίσης, κριτική σε σειρά ζητημάτων έθεσε η κυρία Νίνα Κασιμάτη απο διαφορετική βέβαια σκοπιά από εκείνη της ομάδας των «53» μιας και προέρχεται απο το σοσιαλιστικό, πατριωτικό χώρο. Η βουλευτής πρότεινε να αναδιοργανωθεί αντί να καταργηθεί και επανασυσταθεί η υπάρχουσα υπηρεσία πρώτης υποδοχής προκειμένου η διαδικασία να ολοκληρωθεί συντομότερα. Εξήγησε ότι με βάση τις προωθούμενες διατάξεις για τα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης προβλέπεται υβριδικό σχήμα διοίκησης με πολιτικό και αστυνομικό διοικητή με αποτέλεσμα να περιπλέκονται οι αρμοδιότητες και εν τέλει να υπάρχει κίνδυνος «ακυβερνησίας».

Σύμφωνα δε με πληροφορίες, το υπουργείο μελετά την διόρθωση της πρόβλεψης ώστε αντί συνεργασίας μεταξύ των δύο προσώπων να προβλέπεται με σαφήνεια πως η διοίκηση ανήκει στον πολιτικό υπάλληλο. Τέλος, η κυρία Κασιμάτη αναρωτήθηκε αν οι δημοσιονομικοί περιορισμοί αφορούν και την στελέχωση των νέων δομών καθώς υπάρχει ο κίνδυνος από τις εκατοντάδες θέσεις που προβλέπονται να στελεχωθούν οι ελάχιστες.

Τα σχόλια είναι κλειστά.