Ειδησεογραφικό site

«Μήνυμα» του Αμερικανού αντιπροέδρου Μάικ Πενς: Κάντε περαιτέρω μεταρρυθμίσεις που θα φέρουν επενδύσεις

49

Συνάντηση με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο, Μάικ Πενς, είχε σήμερα ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στον Λευκό Οίκο.

Μετά τη συνάντηση, ο κ. Τσίπρας έγραψε στο Twitter: «Με τον Aντιπρόεδρο Mike Pence αποφασίσαμε την εντατικοποίηση του διαλόγου μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ για τις περιφερειακές εξελίξεις».

«Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν την αναβαθμισμένη γεωπολιτική μας θέση και την ανάγκη στήριξης την επόμενη περίοδο, διπλωματικά, οικονομικά & αμυντικά» προσέθεσε ο κ. Τσίπρας, σε δεύτερο «tweet» του για τη συνάντηση των δύο ανδρών στον Λευκό Οίκο.

Από ελληνικής πλευράς, στη συνάντηση ήταν επίσης παρόντες ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ έδωσε τα συγχαρητήριά του στον πρωθυπουργό για την επιστροφή της Ελλάδας στην ανάπτυξη και στις αγορές -όπως αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή του.

Είναι φανερή από τη σχετική ανακοίνωση η αμερικανική προσπάθεια να ενισχυθεί ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, ο οποίος συμφώνησε χθες με τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να ενισχυθούν οι συνεργασία και οι δεσμοί μεταξύ των δύο χωρών.

Ο κ. Πενς είπε στον κ. Τσίπρα ότι πρέπει να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις, διότι μόνο έτσι θα δοθεί ώθηση στις επενδύσεις και επανέλαβε την αμερικανική επιθυμία για ελάφρυνση του χρέους.

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος συνέδεσε τις επενδύσεις και με την απόφαση της Ελλάδας να είναι η Αμερική τιμώμενη χώρα στη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης, το 2018.

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι ο πρωθυπουργός έδωσε στον κ. Πενς έναν φάκελο με τις παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου από την πλευρά της Τουρκίας από το 2013 μέχρι σήμερα.

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος έκανε ειδική αναφορά στις γεωπολιτικές σχέσεις που αναπτύσσει η Ελλάδα με την Αίγυπτο, το Ισραήλ και την Κύπρο και ζήτησε να συνεχιστεί και να εμβαθυνθεί αυτή η συνεργασία.

Στην ανακοίνωση του γραφείου του αντιπροέδρου αναφέρονται τα εξής:

«Ο αντιπρόεδρος Mike Pence φιλοξένησε σήμερα τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα για μια συνάντηση στο Λευκό Οίκο.

Οι ηγέτες τόνισαν τους ισχυρούς και διαρκείς δεσμούς μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας.

Ο Αντιπρόεδρος συνεχάρη τον Πρωθυπουργό Τσίπρα για την επιστροφή της Ελλάδας στην οικονομική ανάπτυξη και στις χρηματοπιστωτικές αγορές, ενθάρρυνε περαιτέρω μεταρρυθμίσεις που θα ωθήσουν τις επενδύσεις και επανέλαβε την υποστήριξη των ΗΠΑ για αξιόπιστη ελάφρυνση του χρέους.

Οι ηγέτες εξέφρασαν την επιθυμία τους να εμβαθύνουν τη συνεργασία τους στους τομείς της οικονομίας και της ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένης της επίσκεψης αντιπροσωπείας υψηλού επιπέδου στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης 2018, όπου οι Ηνωμένες Πολιτείες θα είναι η τιμώμενη χώρα.

Ο Αντιπρόεδρος εξέφρασε την εκτίμησή του για το ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή και οι ηγέτες επιβεβαίωσαν την υποστήριξή τους στην ευρωατλαντική ενσωμάτωση της Τουρκίας και των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.

Ο Αντιπρόεδρος υπογράμμισε τη συνεχιζόμενη υποστήριξη των ΗΠΑ για μια συνολική διευθέτηση για την επανένωση της Κύπρου ως διζωνικής και δικοινοτικής ομοσπονδίας και εξέφρασε την ικανοποίησή του για την αυξανόμενη συνεργασία της Ελλάδας με το Ισραήλ, την Κύπρο και την Αίγυπτο στην ανατολική Μεσόγειο».

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.