Ειδησεογραφικό site

Συνάντηση Μέι με εκπροσώπους επιχειρήσεων για το Brexit

46

Η Βρετανή πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, πραγματοποιεί συναντήσεις με εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου, οι οποίοι της ασκούν πιέσεις προκειμένου να επιταχυνθούν οι σχετικές διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε για το Brexit.

Κι ενώ υπάρχουν βαθύτατες ανησυχίες πως η Βρετανία ίσως βγει από τη μεγαλύτερη εμπορική ένωση του κόσμου, χωρίς μια συμφωνία, η Τερέζα Μέι πρόκειται να συναντηθεί με εκπροσώπους 15 βρετανικών επιχειρηματικών ομίλων από τη Βρετανία και την ηπειρωτική Ευρώπη, προκειμένου να τους παροτρύνει να στηρίξουν τη στρατηγική της για το Brexit και να πείσει τις εταιρίες να μην μεταφερθούν σε άλλες χώρες.

Αξίζει να σημειωθεί πως η εν λόγω συνάντηση πραγματοποιείται, την ίδια στιγμή που καταγράφεται αργή πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία έχει δημιουργήσει αναταραχή στις επιχειρήσεις και έχει οδηγήσει σε προειδοποιήσεις ότι, εάν δεν συμφωνηθεί σύντομα μια μεταβατική περίοδος, κάποιοι ίσως αρχίσουν να ενεργοποιούν τα σχέδια έκτακτης ανάγκης για το Brexit.
Η Βρετανή πρωθυπουργός έχει εντείνει τις επαφές της με τις επιχειρήσεις τους τελευταίες μήνες, και συναντάται τακτικά με βρετανικά λόμπι και υψηλόβαθμους αξιωματούχους, αλλά η κυβέρνηση δεν έχει δώσει πολλές λεπτομέρειες για το πώς θα μοιάζει πραγματικά η μελλοντική εμπορική συμφωνία.

Επιδίωξη συμφωνίας με την Ε.Ε μέσα στους επόμενους μήνες

Η Βρετανή πρωθυπουργός Τερέζα Μέι θέλει να συμφωνήσει μέσα στους επόμενους λίγους μήνες το περίγραμμα μιας μεταβατικής συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την εποχή μετά το Brexit, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπός της.

«Ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να καταλήξουμε μέσα στους επόμενους λίγους μήνες σε μια συμφωνία για το περίγραμμα του πώς θα μοιάζει η περίοδος εφαρμογής», δήλωσε ο εκπρόσωπος στους δημοσιογράφους.

Εξάλλου ο εκπρόσωπος δήλωσε επίσης ότι η βρετανική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να χορηγήσει διπλωματική ασυλία στη Ναζανίν Ζαγκαρί-Ράτκλιφ, μια εργαζόμενη σε οργάνωση αρωγής που είναι φυλακισμένη στο Ιράν, στο πλαίσιο των προσπαθειών για να εξασφαλισθεί η απελευθέρωσή της.

Η κυβέρνηση της Μέι κάνει ό,τι μπορεί για να εξασφαλίσει την απελευθέρωση της Ζαγκαρί-Ράτκλιφ, διευθύντριας προγραμμάτων στο Thomson Reuters Foundation. Μια επιλογή που εξετάζεται είναι να της δοθεί διπλωματική ασυλία.

«Πιστεύω πως ο υπουργός Εξωτερικών μίλησε προφανώς με τον σύζυγό της και πως αυτή είναι μια από τις επιλογές που εξετάζονται», δήλωσε ο εκπρόσωπος στους δημοσιογράφους.

Τα σχόλια είναι κλειστά.