Ειδησεογραφικό site

Συναγερμός για την ιλαρά: 100 νέα κρούσματα την τελευταία εβδομάδα

32

 

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η επιδημία της ιλαράς στη χώρα μας. Άλλα 100 κρούσματα ιλαράς δηλώθηκαν την τελευταία εβδομάδα στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), αριθμός που κρατά σε υψηλό επίπεδο τον υγειονομικό συναγερμό για την έξαρση της νόσου.

 

Από τον περασμένο Μάιο που ξεκίνησε η καταγραφή των κρουσμάτων μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 1.362 κρούσματα ιλαράς, στην πλειονότητά τους σε ανεμβολίαστους πληθυσμούς Ρομά και σε μικρότερο ποσοστό σε ατελώς εμβολιασμένους Έλληνες ηλικίας 25 έως 44 χρόνων.

Σταθερός παραμένει ο αριθμός των θυμάτων – πρόκειται για ένα βρέφος και έναν 17χρονο, από κοινότητες Ρομά, που κατέληξαν λόγω επιπλοκών από την ιλαρά.
Η Νότιος Ελλάδα παραμένει το κέντρο της επιδημικής έξαρσης, με την Αττική, την Κορινθία, την Ηλεία, την Αχαϊα να αποτελούν τις περιοχές που βρίσκονται στο κόκκινο σε ό,τι αφορά την εξάπλωση της νόσου και την καταγραφή νέων κρουσμάτων.

Οι πληθυσμοί Ρομά είναι η βασική εστία πυροδότησης και μετάδοσης της ιλαράς, όπως και το προσωπικό των δημόσιων νοσοκομείων. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι και τις αρχές Φεβρουαρίου τουλάχιστον 35 γιατροί και νοσηλευτές είχαν νοσήσει αλλά και νοσηλευτεί λόγω επιπλοκών της ιλαράς, ενώ πολλοί – αλλά δεν καταγράφονται στους επαγγελματίες υγείας- είναι οι εργαζόμενοι σε δημόσια νοσοκομεία που έχουν εμφανίσει τη νόσο.

Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, παιδιά, έφηβοι και ενήλικοι που έχουν γεννηθεί μετά το 1970 και δεν έχουν ιστορικό νόσου, πρέπει να είναι εμβολιασμένοι με δύο δόσεις κατά της ιλαράς.

Τα σχόλια είναι κλειστά.