Ειδησεογραφικό site

Συναγερμός για τα τρομοδέματα στην Ευρώπη: Ενδείξεις για άλλες 8 ύποπτες αποστολές

25

Προβληματισμός και ανησυχία επικρατεί μετά την έκρηξη του τρομοδέματος στα γραφεία του ΔΝΤ στο Παρίσι και την αποστολή παγιδευμένου μηχανισμού στο γερμανικό ΥΠΟΙΚ, ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ένα ευρύτερο σχέδιο των τρομοκρατών, με αποστολή και άλλων φακέλων. 

Μετά τον εντοπισμό του τρομοδέματος στο γερμανικό ΥΠΟΙΚ την Τετάρτη, το οποίο εγκαίρως εξουδετερώθηκε με αποτέλεσμα να γίνει ελεγχόμενη έκρηξη και να μην υπάρξουν τραυματίες, αλλά και τη χθεσινή έκρηξη του φακέλου που έφθασε στα γραφεία του ΔΝΤ στο Παρίσι τραυματίζοντας στο πρόσωπο και στα χέρια τη βοηθό του επικεφαλής του γραφείου ευρωπαϊκών υποθέσεων, ο οποίος ήταν και ο παραλήπτης, οι ελληνικές Αρχές εκτιμούν ότι η αποκάλυψη «παγιδευμένων δεμάτων» δεν αποκλείεται να συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες.

Συγκεκριμένα, αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. εκτιμούν ότι σε μια επανάληψη των όσων είχαν συμβεί το 2010, όταν οι Πυρήνες της Φωτιάς είχαν στείλει μαζικά τρομοδέματα, τα τελευταία μπορεί να αποκαλύπτονται ένα ένα καθώς δεν φτάνουν στον παραλήπτη ταυτόχρονα.

Από χθες έχει σημάνει συναγερμός στην ΕΛ.ΑΣ. αλλά και στα ΕΛΤΑ μέσω των οποίων ταχυδρομήθηκε το δέμα, σκανάροντας κάθε αρχείο που τηρείται για την εύρεση πιθανών άλλων τρομοδεμάτων. Οι ελληνικές αρχές, αν επιβεβαιωθεί το σενάριο, θεωρούν βέβαιο ότι ως  αποστολείς θα εμφανίζονται Έλληνες πολιτικοί και ότι στόχοι θα είναι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι (ενδεχομένως της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ή κάποιου άλλου θεσμού) και για αυτό μελετούν το ηλεκτρονικό αρχείο από το σύστημα ακτινογράφησης των δεμάτων από τα νέα μηχανήματα των ΕΛΤΑ, καθώς αυτό έχει τη δυνατότητα τήρησης  ηλεκτρονικού αρχείου φωτογραφιών δεκάδων χιλιάδων δεμάτων.

Με αυτόν τον τρόπο εντοπίστηκε ο εκρηκτικός φάκελος που στάλθηκε στην Γερμανία, ο οποίος φαίνεται να είχε μόλις… 31 γραμμάρια πυρίτιδας. Από το ηλεκτρονικό αρχείο των δεμάτων επιχειρείται ο εντοπισμός των ύποπτων και τους αποδέκτες τους.

Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. κάνουν λόγο για ενδείξεις και στοιχεία που παραπέμπουν σε 8 ακόμη ύποπτες αποστολές, τις οποίες εξετάζουν λεπτομερώς προκειμένου να ειδοποιήσουν εγκαίρως τους παραλήπτες.

Επίσης, σε εσωτερικό επίπεδο, πρεσβείες, οικονομικοί οργανισμοί, υποκαταστήματα των ΕΛΤΑ και υπουργεία έχουν τεθεί σε συναγερμό λαμβάνοντας εντολές από την ΕΛ.ΑΣ. για σαρωτικούς ελέγχους στα δέματα, αφού δεν αποκλείεται να περιλαμβάνονται στα σχέδια των «Πυρήνων» και ελληνικοί στόχοι.

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Τόσκας διέψευσε ότι υπάρχουν ενδείξεις και για άλλα τρομοδέματα τονίζοντας ωστόσο ότι οι έρευνες που γίνονται συνεχίζονται και είναι ενδελεχής.

Η διαδρομή του τρομοπακέτου στο ΔΝΤ

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Αντιτρομοκρατική, ο παγιδευμένος φάκελος στο ΔΝΤ τοποθετήθηκε σε κιβώτιο των ΕΛΤΑ στο κέντρο της Αθήνας, ενδεχομένως στην οδό Ακαδημίας, από εκεί μεταφέρθηκε σε υποκατάστημα των ΕΛΤΑ, έπειτα στο κέντρο διαλογής στο Κρυονέρι και από εκεί κατέληξε στα Σπάτα, όπου γίνεται ο έλεγχος πριν την επιβίβαση των δεμάτων στο αεροπλάνο.

Ο φάκελος περιείχε αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό που αποτελούνταν από 31 γραμμάρια πυρίτιδας (όμοια με αυτή που περιέχουν τα βεγγαλικά), πυροκροτητή, μπαταρία, καλώδιο και μανταλάκι που λειτουργεί ως μηχανισμός πυροδότησης για όποιον ανοίξει το φάκελο.

Ίδιος ήταν ο εκρηκτικός μηχανισμός στο δέμα που είχε σταλεί στο υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας με παραλήπτη τον Σόιμπλε, την ευθύνη για το οποίο ανέλαβαν οι Πυρήνες της Φωτιάς οι οποίοι εκτιμάται ότι βρίσκονται και πίσω από την αποστολή του τρομοδέματος στα γραφεία του ΔΝΤ στο Παρίσι.

Στην ΕΛ.ΑΣ. εστάλησαν δύο φωτογραφίες από το χώρο της έκρηξης, όπως και αναλυτικές πληροφορίες για τη συνδεσμολογία της βόμβας.

Γιατί δεν εντόπισαν τα τρομοδέματα τα μηχανήματα 

Το ότι οι ακτινοσκοπικές συσκευές X-RAY και οι συσκευές ανίχνευσης εκρηκτικών των ΕΛ.ΤΑ., τις οποίες διαχειρίζεται εξουσιοδοτημένη ιδιωτική εταιρία ασφαλείας, δεν εντόπισαν τα παγιδευμένα δέματα που εστάλησαν από Έλληνες τρομοκράτες στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και στα γραφεία του ΔΝΤ στο Παρίσι προβληματίζει τις αρχές και εγείρει ερωτηματικά για την ασφάλεια καθώς εκμεταλλευόμενοι τα όποια κενά, που όπως αποδεικνύεται υπάρχουν, οι τρομοκράτες έθεσαν σε κίνδυνο υπαλλήλους αεροδρομίου, επιβάτες επιβάτες αεροπλάνων, υπαλλήλους ταχυδρομικών εταιριών και άλλους πολίτες.

Καθώς ως αποστολείς των τρομο-πακέτων εμφανίζονται στελέχη της ΝΔ, ο Αδωνις Γεωργιάδης συγκεκριμένα στο πακέτο στον Γερμανό ΥΠΟΙΚ και ο Βασίλιας Κικίλιας στο τρομοπακέτο στο ΔΝΤ, έκδηλη είναι η οργή στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όχι μόνο για τη στοχοποίησή τους, αλλά και για τα διάτρητα μέτρα σφαλείας.

Από την πλευρά τους τα ΕΛΤΑ με ανακοίνωσή τους πέταξαν το μπαλάκι στην ιδιωτική εταιρία που έχει αναλάβει τους ελέγχους των αεροπορικών φορτίων, ενώ στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έκαναν λόγο για ενδεχόμενο ανθρώπινο λάθος.

«Ο εξοπλισμός ελέγχων είναι γερμανικής κατασκευής, ο πλέον σύγχρονος που υπάρχει στην Ελλάδα, ανανεώθηκε στις 17 Ιανουαρίου 2017 από τα ΕΛ.ΤΑ., είναι εγκατεστημένος και λειτουργεί στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος. Οι έλεγχοι διενεργούνται από εξειδικευμένο προσωπικό πιστοποιημένης εταιρίας στο αεροδρόμιο, όπου και παραδίδονται οι ταχυδρομικές αποστολές πριν τη φόρτωσή τους στα αεροσκάφη. Διενεργείται εξονυχιστική έρευνα για να διαπιστωθούν οι ενδεχόμενες αβλεψίες από πλευράς εταιρίας», αναφέρει ανακοίνωση των ΕΛ.ΤΑ..

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.