Ειδησεογραφικό site

Σιγά-σιγά παιδιά. Όλοι θα επενδύσετε!

46

Του Βασίλη Στεφανακίδη

Τους Αμερικανούς δημοσιογράφους, μόνο αμερικανάκια δεν μπορείς να τους πεις. Βλέπετε αυτοί δεν κατεβάζουν αμάσητο ό,τι τους σερβίρουν οι δημοσιοσχεσίτες και οι λομπίστες των πολιτικών και των ισχυρών συμφερόντων. Τους είδαμε στην κοινή συνέντευξη του Τραμπ μα τον Τσίπρα.

Έχοντας απέναντι τους τον πρόεδρο τους και τον δικό μας, ενδιαφέρθηκαν με τρεις παρακαλώ ερωτήσεις για το Obamacare και παρεμπιπτόντως απηύθυναν  δυο ερωτήσεις και στον κατά τα άλλα τιμώμενο επισκέπτη, της χώρας με τον … αυξημένο γεωστρατηγικό  ρόλο στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης!

Και τι ερωτήσεις; Τον έβαλαν να απολογηθεί δημόσια για τις απερίσκεπτες και μωρές δηλώσεις κατά του Τραμπ στην προεκλογική τους περίοδο και τον υποχρέωσαν να αποδείξει τα αναπόδεικτα. Ότι δηλαδή η χώρα είναι φιλική στις επενδύσεις.

Ο πρωθυπουργός μας όμως, ειδικά στη δεύτερη ερώτηση ήταν καλά προετοιμασμένος και επανέλαβε απνευστί, τα γνωστά που λέει εσχάτως όπου σταθεί κι όπου βρεθεί για το πόσο μεγάλες ευκαιρίες προσφέρει σήμερα η χώρα μας.

Αναφέρθηκε στον αναπτυξιακό νόμο και στη βούληση του να πατάξει την γραφειοκρατία.  Κι επειδή οι τύποι εκεί στην  αντίπερα όχθη του Ατλαντικού δεν είναι όλοι αμερικανάκια, μειδίασαν με νόημα, ο δε Αμερικανός πρόεδρος που δεν φημίζεται για τους αβρούς τρόπους του, κάρφωσε τον Ελληνα πρωθυπουργό στο γεύμα εργασίας, ρωτώντας ο αθεόφοβος, τι γίνεται με το Ελληνικό. Καθότι ο ίδιος, πριν από 10 χρόνια είχε εκδηλώσει επενδυτικό ενδιαφέρον με τις εταιρείες του αλλά επειδή γρήγορα κατάλαβε με τι πάει να μπλέξει(χοντράνθρωπος είναι, βλάκας δεν νομίζω) την έκανε με γρήγορα βηματάκια και τώρα έχει την άνεση να ρωτάει περιπαιχτικά “ρε παιδιά με εκείνο  το Ελληνικό τι κάνατε; Προχωρά  ή παραμένει εκεί που το άφησα;”

Και φυσικά ο πρωθυπουργός μας, με μεγάλη άνεση, απάντησε πως χάριν στην αποφασιστικότητα του , το θέμα  “ε-τ-ε-λ-εί-ω-σ-ε” όπως έλεγε ο Ηλιόπουλος στο ρόλο του ψευτοθόδωρου!

Τώρα ,το πότε θα μπουν οι μπουλντόζες και ποια χρυσή τομή θα βρεθεί στην απόφαση του ΚΑΣ, είναι άλλο θέμα που δεν το ξέρει επί του παρόντος ούτε η κυβέρνηση ούτε η εταιρεία που ανέλαβε την επένδυση.

Πέραν όμως από το ελληνικό που έχει  οπωσδήποτε μια εμβληματικότητα, πόσες άραγε άλλες επενδύσεις σαπίζουν στα γρανάζια της ελληνικής γραφειοκρατίας, πολυνομίας και αλληλοεπικαλυπτόμενων αρχών και υπηρεσιών;

Δεν είναι ανάγκη όλες οι επενδύσεις, να είναι  σε δισεκατομμύρια. Και οι μικρότερες επενδύσεις έχουν την αξία τους και κυρίως οι θέσεις εργασίας που δημιουργούν. Ξέρω για παράδειγμα μια  επένδυση ξένη στον τουριστικό τομέα στην Κρήτη, αρκετών εκατοντάδων εκατομμυρίων την οποία την παλεύουν 20 χρόνια τώρα με ΣτΕ, συλλογικότητες, υπουργεία και απορώ με το κουράγιο και την υπομονή τους. Μόλις χθες μάθαμε  πως το δασαρχείο στη Σιθωνία έβαλε φρένο σε άλλη μια επένδυση δημιουργίας ξενοδοχείου προϋπολογισμού 50 εκατ.

Την ίδια ώρα, το ίδιο κράτος, με μια εισπρακτική ρύθμιση, δίνει άφεση αμαρτιών ακόμα και σε αυθαίρετα πάνω στον Αιγιαλό ή μέσα στα δάση, ακόμα κι αν έχει εκδοθεί πρωτόκολλο κατεδάφισης!

Πριν τρία χρόνια ένας επενδυτής, αγόρασε μέσω διαγωνισμού του ελληνικού δημοσίου, το Ξενία Σκιάθου αλλά μέχρι σήμερα , δεν έχει ξεμπλέξει με τις αρμόδιες εμπλεκόμενες υπηρεσίες του πωλητή-δημοσίου, και δεν μπορεί να προχωρήσει στην ανακαίνιση και εκμετάλλευση του εν λόγω ακινήτου.

Ξέρουμε επίσης πως  οι επενδυτές στην Κασσιόπη της Κέρκυρας, πριν τρία χρόνια  έδωσαν τα λεφτά τους στο ελληνικό δημόσιο, για την απόκτηση της έκτασης και από τότε το μόνο που κάνουν είναι να δίνουν δικαστικούς αγώνες με συλλογικότητες και  Δήμο, για την “καθαρή” έκταση που κατά τα άλλα τους πούλησε το ελληνικό κράτος.

Τα ίδια και στην Αφάντου Ρόδου  όπου έμπλεξαν με το ΚΑΣ και καλά ξεμπερδέματα.
Αλλά και για το κτήριο του Μουζάκη, που αγόρασε η Black rock, για να το μετατρέψει σε Mall, με μια επένδυση 300 εκατ. και  τώρα, αφού είδαν και απόειδαν πως η Ελλάδα δεν παλεύεται, τα μαζεύουν και φεύγουν.

Αυτά όμως  δεν είναι τα κρυμμένα μας μυστικά. Τα ξέρουν οι πάντες και κυρίως οι υποψήφιοι επενδυτές οι οποίοι δεν πετάνε τα λεφτά τους, όσες θεωρίες και άνευ περιεχομένου υποσχέσεις κι αν ακούσουν. Μαθαίνουν από τους παθόντες κι αποφεύγουν  το ίδιο λάθος.

Αν θέλει λοιπόν ο κ. Τσίπρας όντως επενδύσεις, ας φροντίσει πρώτα να ξεκολλήσει τα υφιστάμενα ώριμα επενδυτικά προγράμματα και μετά ας μας μιλήσει για fast track  και τις ουρές των ξένων επενδυτών που σκοτώνονται ποιος θα πρωτοεπενδύσει, με συνέταιρο την εφορία και πανεπόπτες τους παντοειδείς χαρτογιακάδες με ανοιχτό το χέρι για γρηγορόσημο και εξυπηρετήσεις με το αζημίωτο!

 

 

ΠΗΓΗ: protothema.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.