Ειδησεογραφικό site

Σφοδρή κριτική από το ΚΙΝΑΛ για την υπαγωγή των φυλακών στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

71

Δριμεία κριτική στην κυβέρνηση Μητσοτάκη ασκεί, μέσω ανακοίνωσης που εξέδωσε, το ΚΙΝΑΛ, εστιάζοντας στην υπαγωγή του σωφρονιστικού συστήματος στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, υπό την εποπτεία του νέου υπουργού Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Το ΚΙΝΑΛ, σχολιάζοντας το πρώτο ΦΕΚ της κυβέρνησης Μητσοτάκη, κάνει λόγο για την πρώτη συντηρητική οπισθοδρόμηση, υποστηρίζοντας ότι «στο σύγχρονο Κράτος Δικαίου, το σύστημα έκτισης ποινών έχει ως κύριο σκοπό, όχι απλώς τη φύλαξη, αλλά τον σωφρονισμό του κρατουμένου, την προετοιμασία του για την ομαλή επανένταξη στο κοινωνικό σύνολο και την αποτροπή επανάληψης της εγκληματικής δράσης. Αυτή είναι η σύγχρονη προσέγγιση σε όλον τον κόσμο, σε κάθε κράτος που σέβεται και εφαρμόζει τις αρχές του Κράτους Δικαίου» προσθέτει.

Στην ανακοίνωσή του, το ΚΙΝΑΛ επισημαίνει ότι «η ανατροπή αυτού του νομικού και πολιτισμικού κεκτημένου από τη χθεσινή βιαστική και αναιτιολόγητη απόφαση της Κυβέρνησης να μεταφέρει το σύνολο των αντεγκληματικών αρμοδιοτήτων του Υπουργείου Δικαιοσύνης στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη προσβάλλει το Κράτος Δικαίου και θέτει σε αμφιβολία τη διάκριση των εξουσιών».

Υπενθυμίζεται ότι κριτική σε οξύ τόνο στην κυβέρνηση Μητσοτάκη άσκησε, χθες, και το Κίνημα Σοσιαλιστών Δημοκρατών (ΚΙΔΗΣΟ) του Γιώργου Παπανδρέου.

ΚΙΝΑΛ: Η έκτιση των ποινών δεν μπορεί να είναι αρμοδιότητα της Αστυνομίας
Ανεβάζοντας περαιτέρω τους τόνους, το ΚΙΝΑΛ υπογραμμίζει ότι «η νέα κυβέρνηση, πιστή στις συντηρητικές της ρίζες, σπεύδει να εφαρμόσει τις αναχρονιστικές της ιδέες. Δημιουργεί μια επίφαση ασφάλειας και “σπρώχνει κάτω από το χαλί” τα μεγάλα προβλήματα της φυλακής και την προστασία των κρατουμένων. Ποιος θα εγγυηθεί τα δικαιώματά τους; Ποιος θα φέρει στη Βουλή τον νέο Σωφρονιστικό Κώδικα που περιμένουμε τόσα χρόνια; Ο Υπουργός που έχει την ευθύνη για την Αστυνομία;» διερωτάται το κόμμα της Φώφης Γεννηματά.

«Πυρά» του ΜέΡΑ25 κατά Μητσοτάκη: Συντηρητισμός και δόγμα «νόμος και τάξη»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ 10|07|2019 | 10:57
Στη συνέχεια, το ΚΙΝΑΛ διαμηνύει πως το γεγονός ότι «οι φυλακές έχουν καταστεί άντρο ανομίας δεν μπορεί να εξωθεί σε “αστυνομικοποίηση” ευαίσθητων δομών προστασίας, που ανήκουν κατ’ εξοχήν στη Δικαιοσύνη».

Σύμφωνα με το ΚΙΝΑΛ, ούτε η «άφρων πολιτική που ακολούθησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στις φυλακές και ιδίως στον Κορυδαλλό» δεν μπορεί να λειτουργεί ως δικαιολογία «γι’ αυτήν τη σαφή οπισθοδρόμηση. Δεν μπορεί το μόνο “φάρμακο” στην ιδεοληψία του ΣΥΡΙΖΑ να είναι η ιδεοληψία της Δεξιάς» σημειώνεται ακολούθως.

Οι ενστάσεις του ΚΙΝΑΛ
Στην ανακοίνωσή του το ΚΙΝΑΛ διαχωρίζει σε τέσσερα σημεία τις ενστάσεις του απέναντι στον σχεδιασμό της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Οι ενότητες αφορούν τις φυλακές, τις ιατροδικαστικές υπηρεσίες, την ιδιαίτερη περίπτωση του Ιδρύματος Αγωγής Αρρένων Ανηλίκων Βόλου και τις Υπηρεσίες Επιμελητών Ανηλίκων και Κοινωνικής Αρωγής

Τα σχόλια είναι κλειστά.