Ειδησεογραφικό site

Σφίγγουν κι άλλο τα capital controls, στραγγίζουν από ρευστό οι τράπεζες…

4


Στο κατακόρυφο εκτινάσσεται η αγωνία των τραπεζικών παραγόντων λόγω της αδυναμίας του οικονομικού επιτελείου να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις με τους «θεσμούς». Οι εκπρόσωποι του χρηματοπιστωτικού κλάδου , όπως και η επικεφαλής του ευρωπαϊκού μηχανισμού εποπτείας (SSM) Ντανιέλ Νουί που βρέθηκε στην Αθήνα στις αρχές της εβδομάδας, ζητούν απεγνωσμένα από τον πρωθυπουργό να κλείσει την αξιολόγηση καθώς τα «κόκκινα δάνεια» αυξάνονται με ρυθμούς 1 δισ. ευρώ τον μήνα καλπάζοντας προς τα 93 δισ. ευρώ (117 δισ. ευρώ τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα) ενώ όσο παρατείνεται η αβεβαιότητα στην οικονομία τόσο περιορίζεται η ρευστότητα των τραπεζών, πράγμα που σημαίνει ότι θα απαιτηθεί νέα ανακεφαλαιοποίηση το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους. Το δε ύψος της ανακεφαλαιοποίησης, σύμφωνα με την έκθεση του ΔΝΤ, εκτιμάται στα 8 δισ. ευρώ.

Του Δ. Κεμπέ

Σε μια ύστατη προσπάθεια, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κάλεσε την Τετάρτη κυβέρνηση και δανειστές «να καταλήξουν σε συμφωνία μέσω ενός συμβιβασμού άμβλυνσης των διαφορών» τονίζοντας ότι «η εμπειρία των προηγούμενων ετών δείχνει πως παρατεταμένες περίοδοι διαπραγμάτευσης επιδρούν αρνητικά στην οικονομία».

ΞΕΝΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

Υπογράμμισε ακόμη την ανάγκη αύξησης των ξένων άμεσων επενδύσεων, προκειμένου να αποτελέσουν εφαλτήριο για να τεθεί σε τροχιά εκ νέου η πραγματική οικονομία. Και για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος απαιτούνται «η θέσπιση ενός σταθερού, σύγχρονου και ευνοϊκού φορολογικού συστήματος, η μείωση του μη μισθολογικού κόστους των επιχειρήσεων, η ενθάρρυνση της καινοτομίας και των εξαγωγών, η δημιουργία ενός προβλέψιμου οικονομικού περιβάλλοντος φιλικού προς την επιχειρηματικότητα και η υλοποίηση, χωρίς άλλους δισταγμούς, του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων και αξιοποίησης της αδρανούς ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, κυρίως μέσω των κατάλληλων χρήσεων γης».

CAPITAL CONTROLS

Κι ενώ αυτά λέγονται στο προσκήνιο , πίσω από τις πόρτες της Τράπεζας της Ελλάδος ακούγονται πολύ χειρότερα σενάρια. Ορισμένοι συνομιλητές του Γ. Στουρνάρα επιμένουν πως «η τελευταία ευκαιρία χάθηκε …» θεωρώντας μονόδρομο τον εκ νέου περιορισμό της ρευστότητας στα τέλη της άνοιξης, αν έως τότε το οικονομικό επιτελείο δεν έχει εξασφαλίσει ποσά όχι μόνο για την αποπληρωμή των δόσεων αλλά και για την ενίσχυση της αγοράς το καλοκαίρι και το φθινόπωρο. Όπως εξηγούν, η κεντρική τραπεζική αρχή θα υποχρεωθεί σε «κλείσιμο» της κάνουλας ρευστότητας κι αυτό σε πρώτη φάση θα βαρύνει κυρίως τα νοικοκυριά με την επιβολή ημερήσιου ορίου ανάληψης ακόμη και στους χρήστες καρτών τραπεζών του εξωτερικού. Επίσης αναμένονται περιορισμοί και αυστηροποίηση των ελέγχων στα ανταλλακτήρια συναλλάγματος καθώς και σε διάφορες τραπεζικές εργασίες (τιμολόγια εξωτερικού, εμβάσματα, συμβόλαια συναλλαγών εξαγωγικών εταιρειών κτλ). Όσο δε για το ενδεχόμενο «κουρέματος» των καταθέσεων , αυτό κανείς δεν θέλει να το συζητήσει πόσο μάλλον τώρα που το ύψος των τοποθετήσεων σε ελληνικούς λογαριασμούς κατέγραψε νέα μείωση κατά 1,5 δισ. ευρώ τον πρώτο μήνα του 2017.

ΠΟΛΕΜΟΣ

Την ίδια ώρα κορυφώνεται ο υπόγειος πόλεμος μεταξύ Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τον απόλυτο έλεγχο των ελληνικών τραπεζών οι οποίες εν πολλοίς έχουν περάσει στα χέρια των «δανειστών» . Το μεν ΔΝΤ προσδοκά ότι μέσω μιας νέας ανακεφαλαιοποίησης θα καταφέρει να μπει πιο βαθιά στα μετοχικά χαρτοφυλάκια των 4 τραπεζών, η δε ΕΚΤ πιστεύει ότι οι 4 συστημικοί οργανισμοί δεν χρειάζονται «φρέσκο χρήμα» αλλά «φρέσκες διοικήσεις» γι ΄ αυτό και άνοιξαν εκ νέου την «κάνουλα» του ELA.

ΞΕΡΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ GREXIT

Όσο δε για τα σενάρια περί άτακτης χρεοκοπίας, οι τραπεζίτες αρνούνται τις αναφορές έστω και στις άτυπες συζητήσεις τους, παρά ταύτα κάθε τράπεζα έχει δικό της πλάνο διαχείρισης ενός τέτοιου κινδύνου. Σημειώνεται ότι το σχέδιο της Κομισιόν για το Grexit το οποίο αρνήθηκε να κοινοποιήσει ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί στην πρώην υπουργό Άννα Διαμαντοπούλου, το είχε θέσει υπόψη του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην τελευταία επίσκεψή του στην Αθήνα στα μέσα Φεβρουαρίου. Το σημαντικό είναι ότι μετά τον προκληθέντα σάλο ο κ. Μοσκοβισί παραδέχθηκε την ύπαρξη του σχεδίου αυτού το οποίο α) χρονολογείται από τον Φεβρουάριο του 2015 και επικαιροποιείται ανά 3μηνο με νεότερα στοιχεία και β) έχει εκπονηθεί με τη συγκατάθεση του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και φυλάσσεται ως απόρρητο στις Βρυξέλλες. Πληροφορίες αναφέρουν ότι κατά καιρούς ενημερώνονται ανεπισήμως οι ελληνικές αρχές όμως τα τελευταία ευρήματα ήταν τόσο ανησυχητικά που ο κ. Μοσκοβισί επέλεξε να τα γνωστοποιήσει σε κατ΄ ιδίαν συναντήσεις του με τους κ. Τσίπρα και Μητσοτάκη. Γι΄ αυτό άλλωστε μετά το ραντεβού των κ. Μητσοτάκη και Μοσκοβισί , ο πρόεδρος της ΝΔ κάλεσε εσπευσμένα τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος 20 λεπτά αργότερα εξήλθε από τη συνάντηση έντονα φορτισμένος . Όμοια ανησυχητική ενημέρωση φέρεται να είχε ο κ. Μητσοτάκης λίγα 24ωρα πριν από το προεδρείο της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών…

Τα σχόλια είναι κλειστά.