Ειδησεογραφικό site

Σεισμός στη βρετανική κυβέρνηση: Παραιτήθηκε ο υπουργός Βόρειας Ιρλανδίας λόγω Brexit

3.017

Μεγάλη διάσπαση του κυβερνητικού σχήματος: 10 υπουργοί αντιτάχθηκαν στο προωθούμενο deal

Η πρώτη παραίτηση υπουργού στη Βρετανία για τη συμφωνία του Brexit. Προειδοποιώντας ότι το Ηνωμένο Βασίλειο «αξίζει καλύτερα πράγματα» από αυτό που προσφέρει η συμφωνία, ο υπουργός της Βόρειας Ιρλανδίας, Shailesh Vara παραιτήθηκε σήμερα το πρωί.

Της παραίτησης είχε προηγηθεί πολύωρη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για την έγκριση στο προσχέδιο της συμφωνίας μεταξύ Βρετανίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου.

Πληροφορίες του Sky News κάνουν λόγο για «μεγάλη διάσπαση» του κυβερνητικού σχήματος, καθώς 10 υπουργοί φαίνεται πως αντιτάχθηκαν στο προωθούμενο deal. «Μας είπαν ότι το υπουργικό συμβούλιο ήταν διχασμένο. Η Μέι τα κατάφερε, εξασφαλίζοντας την πλειοψηφία. Μου είπαν ότι αντιτάχθηκαν περίπου 10 υπουργοί» ανέφερε στο Twitter η πολιτική συντάκτρια του Sky News, Μπεθ Ρίγκμπι. Τη συγκεκριμένη πληροφορία επιβεβαίωσε εν μέρει και ανώτερος αξιωματούχος της βρετανικής κυβέρνησης. «Η πρωθυπουργός χρησιμοποίησε παθιασμένα τη λέξη για ένα λόγο, και ξεκάθαρα υπήρχαν έντονες απόψεις που διατυπώθηκαν για αυτό το θέμα, τις οποίες αναγνωρίζουμε» δήλωσε χαρακτηριστικά, μιλώντας στο Reuters.

Στο κείμενο της συμφωνίας για το Brexit, έκτασης 585 σελίδων, γίνεται ειδική αναφορά στη συμφωνία για την αποφυγή των λεγόμενων «σκληρών» συνόρων μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας. Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι παρότι η Βόρεια Ιρλανδία θα απολαμβάνει το ίδιο τελωνειακό καθεστώς με το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο, θα συνεχίσει να υπόκειται σε συγκεκριμένους ευρωπαϊκούς κανονισμούς. Μ’ αυτόν τον τρόπο, σύμφωνα με το προσχέδιο, αποφεύγεται το σενάριο των αυστηρών διασυνοριακών ελέγχων μεταξύ των δύο πλευρών.

Η Τερέζα Μέι, μιλώντας έξω από την Ντάουνινγκ Στριτ, εξήγησε ότι η συζήτηση που διεξήχθη κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ήταν «μακρά, λεπτομερής και παθιασμένη». Είπε ακόμη ότι το προσχέδιο συμφωνίας για την αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το οποίο έφερε η ίδια στο τραπέζι του υπουργικού, «ήταν το καλύτερο που μπορούσε να έχει προκύψει από τη διαπραγμάτευση».

Όπως παραδέχθηκε, η απόφαση στήριξης της συμφωνίας για το Brexit δεν ελήφθη «ελαφρά τη καρδία». «Είμαι βαθιά πεπεισμένη, με το μυαλό και την καρδιά μου, ότι κάναμε το καλύτερο δυνατό για το συμφέρον ολόκληρου του Ηνωμένου Βασιλείου μας» υπογράμμισε.

Στη Βουλή οι επίσημες ανακοινώσεις

Η συμφωνία προβλέπει τη λήψη απόφασης τον Ιούλιο του 2020, προκειμένου να παραμείνουν ανοικτά τα ιρλανδικά σύνορα, σύμφωνα με πηγές της ΕΕ. Όμως, οι υπουργοί της Μέι είναι διχασμένοι.

Αν τελικά η συμφωνία επιβεβαιωθεί από το βρετανικό υπουργικό συμβούλιο και τους ηγέτες της ΕΕ, η Μέι πρέπει να δημοσιοποιήσει στο Κοινοβούλιο τη συμφωνία αποχώρησης, καθώς και το περίγραμμα μιας συμφωνίας για τις μελλοντικές σχέσεις της Βρετανίας με την ΕΕ.

Θα ακολουθήσει συζήτηση, που αναμένεται να διαρκέσει αρκετές ημέρες και θα ολοκληρωθεί με μια ψηφοφορία στην Κάτω Βουλή για την έγκριση της συμφωνίας.

Τότε, το ερώτημα που ήδη απασχολεί τη Βρετανία είναι αν το κοινοβούλιο θα στηρίξει την Μέι για τη συμφωνία για το Brexit.

Τι προβλέπει το σχέδιο συμφωνίας για το Brexit

Στη δημοσιότητα δόθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το προσχέδιο της συμφωνίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου για το Brexit.

Στο επίμαχο κείμενο, μεταξύ άλλων, καθορίζεται ο τρόπος πρόσβασης των βρετανικών χρηματοπιστωτικών εταιρειών στην ενιαία αγορά της Ε.Ε., ο οποίος θα κινείται στα πρότυπα των αμερικανικών και ιαπωνικών εταιρειών.

Πρόκειται, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, για μία «αποδυναμωμένη σχέση», η οποία είναι και ο «καλύτερος διακανονισμός που θα μπορούσε να εξασφαλίσει το Λονδίνο».

Στο πλαίσιο αυτό, το Ηνωμένο Βασίλειο θα κληθεί να υλοποιήσει μία σειρά δεσμεύσεων, οι οποίες θα αφορούν:

τη διατήρηση της οικονομικής σταθερότητας
τη διασφάλιση της ακεραιότητας της αγοράς
την προστασία των επενδυτών
την εξασφάλιση του θεμιτού ανταγωνισμού
Επίσης, θα πρέπει να υπάρξει σεβασμός στα κανονιστικά και λειτουργικά συστήματα, αλλά και στην αυτονομία της διαδικασίας λήψης εταιρικών αποφάσεων.

 

 

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.