Ειδησεογραφικό site

Σε… ΣτΕνό κλοιό ο Τσίπρας, αναζητεί «κανάλι» διαφυγής

76

Οι πέντε καυτές εβδομάδες με κρίσιμα ζητήματα για το μέλλον της χώρας και κατ’ επέκταση της ίδιας της κυβέρνησης ξεκινούν από τη Δευτέρα και τα θέματα που έχουν ήδη δρομολογηθεί θα αποτελέσουν καταλύτη για ραγδαίες εξελίξεις. Κορυφαίο θέμα για τη χώρα είναι η συνέχιση του προγράμματος που συμφωνήθηκε τον Ιούλιο του 2015, με την εκτίμηση όλων των εμπλεκομένων μερών ότι με βάση τα όσα ψηφίστηκαν οι προοπτικές ανάπτυξης για τα επόμενα έτη είναι σχεδόν μηδενικές.

Η κυβέρνηση έχει απλώσει στο τραπέζι όλα τα χαρτιά της και περιμένει θετική εξέλιξη, με βάση τους σχεδιασμούς της σε αυτά που θα κρίνουν τα πάντα:

α) Αξιολόγηση και χρέος, β) Κυπριακό, γ) προσφυγικό, δ)  τηλεοπτικές άδειες, ε) ανασχηματισμός. Εκτός από τις αλλαγές στους υπουργούς, όλα τα υπόλοιπα είναι θέματα η κατάληξη των οποίων δεν σχετίζεται αποκλειστικά με τους χειρισμούς της κυβέρνησης αφού άλλοι θεσμοί και παράγοντες θα παίξουν σημαντικό ρόλο για το τελικό αποτέλεσμα. Στα παραπάνω, προστίθενται και οι εύθραυστες εσωκομματικές ισορροπίες και οι ανοιχτές πια προειδοποιήσεις, όπως του κ. Σκουρλέτη, ότι εάν χρειαστούν άλλα μέτρα, το πρόγραμμα θα έχει αποτύχει.

 

Η ατζέντα του πρωθυπουργού περιλαμβάνει και συναντήσεις που θα αποτυπώσουν το κλίμα για όλα τα τρέχοντα ζητήματα με αρχή τη χθεσινή συνάντηση στο περιθώριο της συνόδου κορυφής με την Άνγκελα Μέρκελ. Στα μέσα Νοεμβρίου (14 και 15 οι γνωστές ημερομηνίες) αναμένεται ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα. Από βδομάδα αναλαμβάνουν δράση και οι εκπρόσωποι των δανειστών, με την Ντέλια Βελκουλέσκου να έρχεται λίγες μέρες αργότερα από την προγραμματισμένη άφιξή της την Τρίτη.

 

 

ΒΡΕΧΕΙ… ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΑ

 

Ο Νοέμβριος είναι καθοριστικός μήνας για το ποιος ακριβώς είναι ο οδικός χάρτης που συζητείται για το μέλλον της Ελλάδας σε σχέση με το δημοσιονομικό της πρόγραμμα. Σύμφωνα με τους κορυφαίους παίκτες σε Ευρώπη και Ουάσιγκτον, δεν αναμένεται να υπάρχει οριστική λύση πριν από τις αρχές του νέου έτους, αλλά θεωρείται σίγουρο ότι η Αθήνα θα έχει πάρει τον κατάλογο των υποχρεώσεών της ώστε να ανοίξει η επόμενη πόρτα για συζητήσεις που αφορούν και στο χρέος. Από γερμανικής πλευράς είναι ξεκάθαρο και διά των επίσημων δηλώσεων ότι το χρέος είναι θέμα που θα συζητηθεί κατά την ολοκλήρωση του προγράμματος το 2018. Επιπρόσθετα, το μήνυμα από το μεγαλύτερο κομμάτι των εμπλεκόμενων  πλευρών στις Βρυξέλλες είναι να ολοκληρώσει η Αθήνα τη δεύτερη αξιολόγηση σύντομα και όλα τα υπόλοιπα να συζητηθούν μετά, ανάλογα βέβαια και με την πορεία της υλοποίησης των ψηφισθέντων. Διαφορετική άποψη έχει το ΔΝΤ, το οποίο απαιτεί να υπάρχει σαφής και σύμφωνα με τα δικά του υπολογιστικά πρότυπα απόφαση διευθέτησης του ελληνικού χρέους ώστε αυτό να είναι βιώσιμο για να μετάσχει και το ΔΝΤ πλήρως στο νέο πρόγραμμα που συμφωνήθηκε τον Ιούλιο του 2015. Στη μέση βρίσκονται ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης, ο ESM, με τον οποίο υπέγραψε το νέο μνημόνιο ο ΣΥΡΙΖΑ και βέβαια η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), η οποία θέλει εξασφαλίσεις για να συμπεριλάβει τις ασθενείς ελληνικές τράπεζες στο λυτρωτικό πρόγραμμα ποσωτικής χαλάρωσης που απολαμβάνουν όλες οι άλλες χώρες της Ένωσης.

 

ΨΗΛΑ Ο ΠΗΧΗΣ

 

Απέναντι σε όλα αυτά ο Αλέξης Τσίπρας ξεκίνησε μία μεγάλη προσπάθεια να πείσει τους εταίρους να συνδέσουν τα επόμενα βήματα της ελληνικής οικονομίας με τη διευθέτηση του χρέους και μάλιστα, όπως ο ίδιος δημόσια έχει τονίσει, εντός του 2016. Ο πρωθυπουργός βάζει ψηλά τον πήχη για ένα θέμα όπου υπάρχει αναφορά στο μνημόνιο που υπέγραψε όπως υπήρχε και για τα προηγούμενα. Δηλαδή, να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα και να ακολουθήσει η σχετική διαπραγμάτευση. Η κυβέρνηση επιμένει ότι η συμφωνία ήταν να δοθεί διέξοδος για το χρέος στο τρέχον έτος και προτάσσει στην επιχειρηματολογία της το γεγονός ότι παρά την εκπλήρωση των στόχων ως προς τα έσοδα , εντούτοις ο βασικό στόχος της ανάπτυξης για το 2017 είναι δύσκολο να επιτευχθεί αν δεν αποκατασταθεί κλίμα εμπιστοσύνης στην αγορά ώστε να ανοίξει και το πεδίο των επενδύσεων. Επιπρόσθετα επικαλείται και την ταυτόχρονη βελτίωση τη θέσης των τραπεζών οι οποίες ακόμη έχουν capital controls.

Το βασικό πρόβλημα όμως που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης από πλευράς όλων των διεθνών παραγόντων. Οι δανειστές παρακολουθούν επίσης με ανησυχία το γεγονός ότι οι περισότεροι υπουργοί της κυβέρνησης που έχουν σχέση και με τις μεταρρυθμίσεις όχι μόνο δεν αποδέχονται τα όσα ψηφίζονται αλλά επιχειρούν είτε να τα ακυρώσουν στην πράξη είτε να τα καθυστερήσουν.

 

ΟΔΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ

 

Οι συζητήσεις που γίνονται μεταξύ Βρυξελλών και ΔΝΤ δεν έχουν φτάσει σε σημείο να καταλήξουν γι’ αυτόν τον οδικό χάρτη σε συνδυασμό με το χρέος. Συμφώνησαν όμως πως ό,τι είναι να γίνει θα πρέπει να έχει κλείσει το αργότερο ως τον Φεβρουάριο διότι μετά οι συνθήκες στην Ένωση (εκλογές σε Ολλανδία και Γερμανία) δεν ευνοούν κάποια ευελιξία. Ήδη, τεχνοκράτες από τις δύο πλευρές εξετάζουν την πιθανότητα είτε το ΔΝΤ να παραμείνει, όπως θα ήθελε, με συμβουλευτικό ρόλο στο πρόγραμμα, όπως στην Ισπανία, είτε με χαμηλή δανειακή συμμετοχή, εφόσον όμως πειστεί να τα πράξει όλα αυτά χωρίς την έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Σοβαρότατα και δυσεπίλυτα προβλήματα όλα αυτά και σίγουρα θέλουν χρόνο, που δεν υπάρχει. Ο Αλέξης Τσίπρας πιέζει για την ενσωμάτωση του θέματος του χρέους στην αξιολόγηση , προσπαθώντας να επιτύχει τη συμμετοχή του ΔΝΤ μόνο συμβουλευτικά, ή με κάποιο άλλο τεχνικό τρόπο που θα βρουν οι θεσμοί. Πολιτικά και επικοινωνιακά θα μπορεί να ισχυριστεί ότι «έβγαλε το ΔΝΤ από τη μέση» παρόλο που στην πραγματικότητα η θέση του για λύση του χρέους «εδώ και τώρα» ταυτίζεται με αυτήν της Λαγκάρντ.  Γνωρίζει όμως  ακόμα ότι και στην ευχάριστη περίπτωση να συμφωνηθεί τώρα λύση για το χρέος, αυτή θα συνοδευτεί υποχρεωτικά με νέο πρόγραμμα και μάλιστα μεγαλύτερης διάρκειας. Και σίγουρα θα χρειαστούν κι άλλα μέτρα που δεν θα είναι φορολογικού χαρακτήρα αλλά θα ανοίξουν εκ νέου το θέμα των συντάξεων που το ΔΝΤ πιστεύει  ότι είναι πολύ υψηλές στην Ελλάδα. Στις επόμενες εβδομάδες πάντως, ο κ. Τσίπρας θα έχει λάβει απάντηση, πιθανώς τελεσιγραφικού χαρακτήρα, στα …δικά του τελεσίγραφα για λύση εντός του 2016.

 

ΟΜΠΑΜΑ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟΣ

 

Ένα ακόμη θέμα που έχει να αντιμετωπίσει ο Αλέξης Τσίπρας τον ερχόμενο μήνα είναι οι συζητήσεις με τον Αμερικανό Πρόεδρο. Στη χώρα μας όλοι συνδέουν την επίσκεψη ως ευκαιρία για να βοηθήσουν έμπρακτα οι ΗΠΑ στην προσπάθεια άμεσης διευθέτησης του χρέους που είναι και επίσημη θέση της Ουάσιγκτον. Οι ΗΠΑ όμως συνδέουν αυτή την προσδοκία με τις ευρύτερες γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή και τα ενεργειακά. Σήμερα, πιέζουν για λύση του Κυπριακού ως το καλοκαίρι ώστε να μπορούν να συνδεθούν τα κοιτάσματα από Ισραήλ και αυτά της Κύπρου με Αίγυπτο από τη μία πλευρά και με την Τουρκία από την άλλη , αφού οι εταιρείες εξήγησαν ότι μόνο μέσω Τουρκίας συμφέρει η μεταφορά. Γι’ αυτό και ο Κύπριος πρόεδρος δεν έχει πρόβλημα να δεχτεί το άνοιγμα κι άλλων κεφαλαίων για την ένταξη της Τουρκίας εάν φυσικά αποδεχτεί την Κυπριακή Δημοκρατία. Μέσα σε αυτά, ο Αλέξης Τσίπρας θα κληθεί να συμβάλει στην προώθηση των εξελίξεων προς όφελος ενεργειακών συμφερόντων των ΗΠΑ και βέβαια δημιουργώντας ρήγμα στις σχέσεις της Αθήνας με τη Μόσχα. Δύσκολα πράγματα κι αυτά, και μάλιστα με νωπές τις μνήμες από το πρόσφατο παρελθόν.

 

ΤΑ ΚΑΝΑΛΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΔΕΙΕΣ

 

Εντός της εβδομάδας συνεδριάζει (Δευτέρα και Τετάρτη) το Συμβούλιο της Επικρατείας για το νόμο Παππά. Το αργότερο σε ένα μήνα , εφόσον βέβαια ληφθεί απόφαση και δεν υπάρξουν άλλα προσκόμματα, θα ανακοινωθεί και η απόφαση μαζί με το σκεπτικό της. Εάν κριθεί αντισυνταγματικός ο νόμος, η κυβέρνηση θα έχει υποστεί ένα μεγάλο πλήγμα και θα δικαιώσει απόλυτα τη Νέα Δημοκρατία που από την αρχή κατήγγειλε αντισυνταγματικές πρακτικές. Φυσικά, για πρώτη φορά θα κληθεί ελληνική κυβέρνηση να επιστρέψει χρήματα σε εταιρείες που μετείχαν σε διαγωνισμό, πλήρωσαν προκαταβολή και αρκετά εκατομμύρια για έναρξη λειτουργίας και δεν θα πάρουν άδεια! Όλα δείχνουν ότι η μεγάλη μάχη θα δοθεί στο σκέλος για την υποχρεωτική αδειοδότηση μόνο τεσσάρων σταθμών και όχι περισσότερων και από κει και πέρα αναμένεται η εξέλιξη σε όλα τα επίπεδα. Εαν οι προσφυγές των καναλιών απορριφθούν, τότε ανοίγει ο δρόμος για το «μαύρο» στα κανάλια χωρίς άδεια, ένα θέμα που επίσης είναι δύσκολα διαχειρίσιμο και σίγουρα δεν είναι πλειοψηφικά αποδεκτό από τους πολίτες, όπως έχουν δείξει οι δημοσκοπήσεις.

Του Γιάννη Χρηστάκου

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.