Ειδησεογραφικό site

Σε Μέρκελ και Μακρόν προσφεύγει ο Τσίπρας για το χρέος

54

Την παρέμβαση των Ευρωπαίων ηγετών ώστε να επιτευχθεί θετική συνολική λύση για το ελληνικό ζήτημα μέχρι το Εurogroup στις 15 Ιουνίου, φέρεται να ζήτησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος βλέπει την πολιτική διευθέτηση του θέματος ως αναγκαία και επιβεβλημένη ώστε να αρθεί το αδιέξοδο, που έχει προκύψει μετά το ναυάγιο στην τελευταία συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Ο κ. Τσίπρας είχε κατ’ ιδίαν συναντήσεις (σε πολύ καλό κλίμα, όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές) στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες, με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, όσο και με τους δύο από κοινού.

Στις συζητήσεις τέθηκε το μείζον θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους και οι τρεις τους συμφώνησαν, όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές, να βρίσκονται τις επόμενες ημέρες σε επικοινωνία προκειμένου να εργασθούν για την εξεύρεση της καλύτερης δυνατής λύσης.

Η ελληνική πλευρά προσπαθεί να επιτύχει βελτίωση της πρότασης που κατατέθηκε στο πρόσφατο Εurogroup και η οποία απορρίφθηκε κυρίως γιατί δεν εξασφάλιζε τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Σύμφωνα βέβαια με τα πρακτικά της συνεδρίασης, που διέρρευσαν χθες, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος φέρεται να μην δέχεται την πρόταση και για πολιτικούς λόγους, καθώς ομολογεί στους ομολόγους του ότι θα προκαλούσε εσωτερικές αντιδράσεις στην Ελλάδα.

Η κυβέρνηση δεν αποκλείει εξ’ ορισμού την πρόταση αυτή, καθώς τη θεωρεί ως «καλή βάση εκκίνησης», περιμένει ωστόσο να γίνει πιο σαφής και αποτελεσματική ως προς το στόχο της εξόδου της χώρας στις αγορές. Έστω κι αν ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε διαμήνυσε στην ίδια συνεδρίαση ότι η κυβέρνηση δεν θα βρει καλύτερη λύση.

Ο Τσίπρας στη σύνοδο του ΝΑΤΟ

Ο πρωθυπουργός είχε την Πέμπτη σύντομες συναντήσεις και με άλλους ηγέτες, μεταξύ των οποίων και ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ενώ κατά την παρέμβασή του στο περιθώριο του δείπνου εργασίας της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, ζήτησε να παραμείνει ισχυρός ο ευρω-ατλαντικός δεσμός σε ένα διεθνές περιβάλλον με πολλαπλές προκλήσεις ασφάλειας, να συνδέει σε ισότιμη βάση τις δυο πλευρές του Ατλαντικού και να ενισχύει τη συλλογική μας ασφάλεια, εξασφαλίζοντας την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.

Στο πολύ σύντομο τετ-α-τετ με τον κ. Τραμπ, ο Έλληνας πρωθυπουργός χαιρέτισε εγκάρδια τον Αμερικανό πρόεδρο και οι δυο τους τα είπαν για λίγα λεπτά όρθιοι.


Κυβερνητικές πηγές έλεγαν ότι ο Αμερικανός πρόεδρος επεσήμανε στον πρωθυπουργό πως παρακολουθεί την πορεία του. «Έχετε καταφέρει να ανακάμψετε και αυτό είναι εκπληκτικό, τα πάτε περίφημα», φέρεται να είπε και συνέχισε: «Η Ελλάδα είναι υπέροχη χώρα, με υπέροχους ανθρώπους».

Ο κ. Τσίπρας απάντησε λέγοντας ότι «τα καταφέρνουμε μετά από χρόνια κρίσης και σήμερα βρισκόμαστε σε πολύ σημαντική περίοδο που πρέπει να παρθούν κρίσιμες αποφάσεις για να ενισχυθεί αυτή η θετική πορεία ανάκαμψης της χώρας και της οικονομίας».

Ο πρωθυπουργός είχε επίσης ολιγόλεπτες συναντήσεις με τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε, τον Καναδό ομόλογό του, ενώ συνομίλησε και με την Πρόεδρο της Κροατίας, Κολίντα Γκράμπαρ – Κιτάροβιτς, αλλά και με τον Αλβανό πρωθυπουργό Έντι Ράμα.

Συναντώντας την Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι της εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για το τρομοκρατικό χτύπημα στο Μάντσεστερ.

Ομιλία στο ΝΑΤΟ

Μιλώντας στο δείπνο της συνόδου ο πρωθυπουργός καταδίκασε απερίφραστα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τη βάρβαρη τρομοκρατική επίθεση στο Μάντσεστερ και εξέφρασε τη συμπαράσταση της Ελλάδας στον βρετανικό λαό, σε αυτές τις δύσκολες στιγμές. Σημείωσε πως συμμεριζόμαστε την ανάγκη δικαιότερου επιμερισμού των αμυντικών βαρών και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει, παρά το πλαίσιο αυστηρής δημοσιονομικής προσαρμογής, να πληροί το στόχο που ετέθη στην Ουαλία για 2% του ΑΕΠ για αμυντικές δαπάνες.

Μεταξύ άλλων είπε ότι η Ελλάδα θα εξακολουθήσει, με το ειδικό γεωστρατηγικό της βάρος, να ανταποκρίνεται ενεργά στις επιχειρήσεις, αποστολές και δράσεις του ΝΑΤΟ, ενώ σύμφωνα με τις ίδιες πηγές είπε στηρίζουμε, στο πλαίσιο αυτό, και την ενίσχυση του αμυντικού τομέα της ΕΕ μέσω πρωτοβουλιών όπως η Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία και πρόσθεσε ότι αποδίδουμε ιδιαίτερη σημασία στην αντιμετώπιση της διεθνούς τρομοκρατίας και θεωρούμε ότι τα μέτρα στα οποία συμφωνήσαμε σήμερα θα συνεισφέρουν προς αυτήν την κατεύθυνση.

Σημείωσε ότι έχει ιδιαίτερη σημασία η συνεργασία ΝΑΤΟ-ΕΕ, χωρίς αποκλεισμούς έναντι του συνόλου των κρατών-μελών και υποστήριξε την ενίσχυση του Μεσογειακού Διαλόγου με στόχο την ενδυνάμωση της περιφερειακής ασφάλειας και σταθερότητας. Κάτι στο οποίο η Ελλάδα διαδραματίζει ουσιαστικό και δραστήριο ρόλο.

Αναφερθείς στη μεταναστευτική και προσφυγική κρίση, το οποίο χαρακτήρισε απότοκο της ρευστότητας και της έντασης στη Μέση Ανατολή, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα βρέθηκε στο επίκεντρο της κρίσης και παρά τις όποιες δυσκολίες, έχουμε καταφέρει να ανταπεξέλθουμε θετικά. Η δραστηριότητα του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο μας έχει βοηθήσει, έχει δώσει αξιοσημείωτα αποτελέσματα και θα πρέπει να συνεχίσει υπό τη σημερινή της μορφή τόνισε ο πρωθυπουργός.

Τα σχόλια είναι κλειστά.