Ειδησεογραφικό site

Σε Black Friday ρυθμούς και τα συνοικιακά μαγαζιά – Ελπίδες για αύξηση του τζίρου

219

Το πολυδιαφημισμένο Black Friday, είναι ένα event αγοραστικού οργασμού, και για τα πολυκαταστήματα στην Ελλάδα.

Όμως, ο συνεχής βομβαρδισμός με διαφημίσεις από την τηλεόραση, ανάγκασε και τα μικρά μαγαζιά, τα συνοικιακά, να μπουν στο παιχνίδι. Έτσι, από νωρίς σήμερα το πρωί, οι συνοικιακοί έμποροι, τοποθετούν ταμπέλες με την ένδειξη Black Friday, ελπίζοντας σε αύξηση του τζίρου. Τα παραδείγματα, από σημερινό ρεπορτάζ, στο Μαρούσι.

Ο Αλέξανδρος Καραδήμας, διατηρεί ένα μικρό κατάστημα, στην οδό Ερμού και πουλάει γραβάτες. Μάλιστα αυτή που κρατάει στην φωτογραφία, μας είπε ότι την φορούσε ο Ακάλυπτος (Αντώνης Καφετζόπουλος) στο παλιό γνωστό σήριαλ.

Ο κύριος Καραδήμας, έχει γράψει με κιμωλία, Black Friday, στην βιτρίνα του μαγαζιού του. Μας είπε: «Τι να κάνω το γραψα κι εγώ στην βιτρίνα, αλλά ο κόσμος δεν έχει λεφτά. Χωρίς λεφτά πώς να ψωνίσουν… εγώ το μαγαζί το λέω Ντα Βίντσι…γραβάτες πουλάω, άντε να δούμε τι πελάτες θα έχουμε κι αυτή την Μαύρη Παρασκεύή…».

Δίπλα από το κατάστημα του κυρίου Καραδήμα, υπάρχει το «Απολλώνιον» που πουλάει τυρόπιτες, κρουασάν, καφέδες και πίτσες. Εκεί, έχουν τοποθετήσει την ένδειξη «αυτή την Παρασκευή 23 Νοεμβρίου, όλοι οι καφέδες 1 ευρώ».

Ανάλογη προσπάθεια, προσέλκυσης πελατείας, κάνει ο απέναντι φούρνος, το «Χωριάτικο», όπου με εξωτερική του ταμπέλα, μας ενημερώνει ότι κερνάνε τον καφέ, αρκεί να ψωνίσεις.

Για πολλούς έμπορους, η μαγική φράση Black Friday, τίθεται στην βιτρίνα, χωρίς πάντα να οφείλει να εξυπηρετεί την αισθητική, αρκεί να υπάρχει. Ουσιαστικά, σημειώνει την αγωνία, των συνοικιακών μαγαζιών, να συνεχίσουν να λειτουργούν. Μια μικρή αγορά, όπως είναι αυτή, γύρω από τον ηλεκτρικό Σταθμό του Αμαρουσίου, έχει ανάγκη από την μέση νοικοκυρά και τον άντρα του μικρού εισοδήματος, που θα βγει να ψωνίσει. Το Black Friday, μοιάζει να προτάσσεται σαν ένα καλόπιασμα «Καλωσήρθατε κι εμείς γιορτάζουμε την ημέρα».

Σχεδόν, όλα τα μαγαζιά, συντονίστηκαν στο κλίμα της μέρας. Μια ταμπέλα τοποθετημένη στο πεζοδρόμιο, πληροφορεί για 50% έκπτωση, σε μανικιούρ, πεντικιούρ, και τεχνητά νύχια, λόγω της Black Friday.

Η Μαρία, έχει ένα συμπαθητικό ρουχάδικο, με πολύ φθηνές τιμές, αφού τα ρούχα είναι από στοκ. «Η κρίση μας έχει ρημάξει…εγώ έχω το μαγαζί τρία χρόνια, πουλάω ρούχα στα 3 ευρώ και παρόλα αυτά, κίνηση δεν υπάρχει… Η Black Friday είναι για τα μεγάλα τα πολυκαταστήματα… τι να κάνω όμως, το έβαλα κι εγώ στην βιτρίνα…με την ελπίδα ζούμε…».

Ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αμαρουσίου, και υποψήφιος Δήμαρχος, Γιάννης Νικολαράκος, έπινε τον καφέ του, σε καφενείο απέναντι από το κατάστημα που διατηρεί. Σχετικά με την μέρα, μας είπε:

«Ο κόσμος δεν έχει λεφτά. Στις συνοικίες, στα μικρά μαγαζιά, οι έμποροι βουβοί παραμένουν και ξενύχτες, γιατί το βράδυ δεν κοιμούνται, οι στομαχόπονοι πάνε κι έρχονται, εννοώ τα ψυχοσωματικά των εμπόρων. Και πέρσι κάναμε Black Friday. Έγινε ένας τζίρος, αλλά τις επόμενες μέρες, πάλι η αγορά νέκρωσε. Δεν μας σώζουν αυτές οι κινήσεις αν δεν υπάρξει ανάπτυξη. Οι αμερικανοί κάνουν Black Friday αλλά το κάνουν στις μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων. Τι εννοούμε Black Friday; Να δώσουμε προϊόντα σε πολύ καλές τιμές, που ενδεχομένως μας έχουν μείνει. Στην Ελλάδα…υπάρχουν κάποια μαγαζιά δυστυχώς, που ανεβάζουν τις προηγούμενες μέρες τις τιμές, και την Black Friday, τις κατεβάζουν. Απαράδεκτο αυτό. Εδώ, πραγματικό Black Friday, κάνουν τα μεγάλα καταστήματα, κυρίως ηλεκτρονικών ειδών, τα οποία είδη, επειδή εξελίσσονται γρήγορα, γρήγορα και παλιώνουν. Έτσι, τα πωλούν σε πολύ χαμηλές τιμές. Αυτό ναι, εφόσον βέβαια ο καταναλωτής κάνει έρευνα, ώστε να μην πιαστεί κορόιδο…».

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.