Ειδησεογραφικό site

Σε αλλαγή πρεσβευτή στη Μόσχα προχωρά η Αθήνα – Επιστρέφει στην Ελλάδα ο Ανδρέας Φρυγανάς

221

Στην Ελλάδα επιστρέφει ο μέχρι πρότινος  πρεσβευτής της Ελλάδας στη Ρωσία, Ανδρέας Φρυγανάς μετά από απόφαση της ηγεσίας του υπουργείου Εξωτερικών, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το protothema.gr.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά από την «ένταση» μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας από τις εκατέρωθεν απελάσεις Ελλήνων και Ρώσων διπλωματών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Φρυγανάς, υπηρεσιακό στέλεχος της ελληνικής διπλωματίας με τον βαθμό του Πληρεξούσιου Υπουργού Β’, υπηρετεί ως πρεσβευτής της Ελλάδας στη Μόσχα από τον Μάρτιο του 2016. Υπό κανονικές συνθήκες, η θητεία ενός πρεσβευτή στο εξωτερικό διαρκεί κατ’ ελάχιστον τρία χρόνια.

Το χρονικό

Την αρχή στο διπλωματικό ρήγμα μεταξύ των δύο χωρών έκανε η Ελλάδα η οποία απέλασε Ρώσους διπλωμάτες. Στη συνέχεια η Μόσχα απάντησε με το ίδιο νόμισμα, απελαύνοντας με την σειρά της τους Έλληνες διπλωμάτες, ενώ χαρακτηριστική είναι και η περίπτωση του Γιώργου Σακελλαρίου, διευθυντή του πολιτικού γραφείου του Έλληνα υπ. Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, στον οποίο απαγορεύτηκε η είσοδος στη Ρωσία.

Η σκληρή ανακοίνωση του ΥΠΕΞ κατά της Μόσχας

Νωρίτερα, το  ΥΠΕΞ σε μια σκληρή ανακοίνωση κατά της Μόσχας χαρακτηρίζοντας «αυθαίρετη» και «εκδικητική» χαρακτηρίζει την απόφαση της Ρωσίας να απελάσει στελέχη της ελληνικής πρεσβείας στη Μόσχα. Μάλιστα, η ανακοίνωση της Αθήνας υπογραμμίζει ότι οι επιλογές της Μόσχας αντιστρατεύονται το σύνολο των εθνικών συμφερόντων της Ελλάδας. Είναι χαρακτηριστικό πως, εκτός από τις καταγγελίες για παρέμβαση της Ρωσίας στα εσωτερικά της Ελλάδας, το Υπουργείο Εξωτερικών υπογραμμίζει πως η Μόσχα είναι «σύντροφος εν όπλοις της Τουρκίας» παρέχοντας σειρά διευκολύνσεων.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών:

Η Ελλάδα είναι χώρα φιλειρηνική, με πολυδιάστατη, ανεξάρτητη δημοκρατική εξωτερική πολιτική. Ως κυρίαρχο κράτος με μακρά ιστορία, απαιτεί σεβασμό και σχέσεις ισότητας από κάθε τρίτο. Σε αυτά τα πλαίσια τάσσεται υπέρ μιας πολιτικής φιλικής συνύπαρξης και με τη Ρωσία. Μιας μεγάλης χώρας με ισχυρή παρουσία στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι.

Στα πλαίσια της ίδιας πολιτικής, η Ελλάδα επιδιώκει σταθερά καλές σχέσεις και συνεργασία με τους γείτονές της προκειμένου να επιλύσει χρονίζοντα προβλήματα όπως το ονοματολογικό, προς όφελος της ίδιας, των Βαλκανίων, της Ευρώπης και όλων των λαών. Η Ρωσία, αυτή τη στιγμή, δείχνει ως να μη μπορεί να αντιληφθεί τις θέσεις αρχών της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Από τότε που πολεμά ως σύντροφος εν όπλοις της Τουρκίας και της παρέχει σειρά διευκολύνσεων στον τομέα της ασφάλειας, δείχνει να απομακρύνεται σταθερά από θέσεις που αρμόζουν στο επίπεδο φιλίας και συνεργασίας που χαρακτήριζε τις σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας εδώ και 190 χρόνια. Δείχνει να μην αντιλαμβάνεται ότι η Ελλάδα έχει δικά της συμφέροντα και κριτήρια στη διεθνή πολιτική.

Σε αυτά τα πλαίσια πρέπει να διαβάσει κανείς την κίνηση της Ρωσίας να προβεί σε απελάσεις στελεχών της Ελληνικής Πρεσβείας στη Μόσχα. Η απόφαση του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών δεν βασιζόταν σε στοιχεία, όπως εκείνη της ελληνικής πλευράς  που στηρίχθηκε σε συγκεκριμένες αποδείξεις παράνομης και παράτυπης δραστηριότητας Ρώσων αξιωματούχων και πολιτών στο εσωτερικό της χώρας. Αντίθετα, η απόφαση της ρωσικής πλευράς είναι αυθαίρετη και εκδικητική, δεν βασίζεται σε κανένα στοιχείο.

Θέλουμε να θυμίσουμε στους φίλους Ρώσους ότι καμιά χώρα στον κόσμο δεν θα ανεχόταν απόπειρες α) εξαγοράς κρατικών αξιωματούχων, β) υπονόμευσης της εξωτερικής πολιτικής, και γ) παρεμβάσεις στο εσωτερικό της χώρας. Η Ελλάδα προέβη σε μέτρα μόνο κατόπιν καταγραφής απτών επιβαρυντικών στοιχείων. Εξάλλου, η ίδια ουδέποτε παρενέβη ή αποπειράθηκε να παρέμβει στις εσωτερικές υποθέσεις της Ρωσίας.

Είναι φανερό ότι υπάρχει μια μερίδα Ρώσων, ευτυχώς μειοψηφική, που νομίζει ότι μπορεί να κινείται στην Ελλάδα χωρίς να σέβεται νόμους και κανόνες, ακόμα και να εκτοξεύει απειλές. Η ελληνορωσική φιλία επιτάσσει την εγκατάλειψη τέτοιων αντιλήψεων και όχι το αντίστροφο. Τέτοια περίπτωση είναι και η προσπάθεια να επιβληθεί στη χώρα η παρουσία της «Ορθόδοξης Αυτοκρατορικής Παλαιστινείας Εταιρείας», οργάνωσης που δημιουργήθηκε τον 19ο αιώνα από τις μυστικές υπηρεσίες των Τσάρων που στόχο είχαν τον αφελληνισμό των πατριαρχείων της Μέσης Ανατολής.

Τέλος, ως προς τα αυθαίρετα μέτρα που έλαβε η ηγεσία του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, η Ελλάδα θα απαντήσει με υπομονή και νηφαλιότητα.

Η Μόσχα ζητά απαντήσεις από την Αθήνα για φερόμενη άρνηση βίζας σε κληρικούς

Στο μεταξύ χθες το πρακτορείο Sputnik, έκανε γνωστό ότι κληρικοί της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας ανέφεραν ότι ο Έλληνας Γενικός Πρόξενος αρνήθηκε τη χορήγηση βίζας χωρίς να τους παράσχει εξηγήσεις.

Μάλιστα, η Μόσχα φέρεται να ζήτησε  από την ελληνική πρεσβεία να αποσαφηνίσει την κατάσταση γύρω από τη φερόμενη άρνηση χορήγησης βίζας σε κληρικούς της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, όπως δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα.

Τα σχόλια είναι κλειστά.