Ειδησεογραφικό site

Σάββας Θεοδωρίδης, ένας ζωντανός θρύλος του «Θρύλου», κλείνει τα 83 του χρόνια

487

 

18 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 1935, 83 ΧΡΟΝΙΑ ΑΚΛΟΝΗΤΗΣ ΠΙΣΤΗΣ ΣΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ

 

Σαν τερματοφύλακας ήταν φαινόμενο, ιπτάμενο τον ανέβαζαν, κέρβερο τον κατέβαζαν. Αθλητικός, χαμογελαστός, καλοσυνάτος. Από εύπορη οικογένεια. Επιστήμονας, φαρμακοποιός. Ξεχώριζε έτσι σαν τη μύγα μες το γάλα από τους υπόλοιπους… λαϊκούς «μάγκες» συμπαίκτες του: Μουράτη, Ρωσίδη, Ξανθόπουλο, Σούλη, Κοτρίδη, Ιωάννου, Πολυχρονίου, Δαρίβα, Μπέμπη, Υφαντή και βάλε… Έδενε όμως απόλυτα αρμονικά με τους άλλους κι αυτό για έναν και μόνο λόγο: Γιατί ήταν πολύ παθιασμένος με την ομάδα, τον Ολυμπιακό.

ο ντεμπούτο του για το πρωτάθλημα το έκανε στις 20 Φλεβάρη του 1955, στο Ολυμπιακός-Απόλλων 2-0 στη Λεωφόρο, ακριβώς δηλαδή στα 20 χρόνια του. Και τι ντεμπούτο! Με δύο σωτήριες επεμβάσεις και με απόκρουση πέναλτι! Ήταν εκείνο το παιχνίδι στο οποίο έπαι­ξε ο Γιάννης Ιωάννου και στη συνέχεια έφυγε τρέχοντας για να πάει να προλάβει τον… γάμο του στον Πειραιά! Οι εφημε­ρίδες της εποχής έγραφαν την επομένη του αγώνα: «Το αστέρι της ημέρας ήταν ο 20ετής Θεοδωρίδης. Οι Ολυμπιακοί ενθουσιάστηκαν με τον θαυμάσιο τερ­ματοφύλακα».

 

Ο ΚΑΦΕΤΖΗΣ που πρόδωσε το μυστικό

Την επόμενη χρονιά, ο Σάββας είχε μία παρεξήγηση με τους «ερυθρόλευκους» και για ένα μεγάλο διάστημα πήγε και έκανε κρυφά προπονήσεις το πρωί με τον τότε προπονητή του Παναθηναϊκού, τον Γκλίσοβιτς. Στον Παναθηναϊκό τον ήθελαν σαν τρελοί αλλά ο Σάββας αυτό που ήθελε ήταν να προπονείται ώστε να είναι έτοιμος. Όμως το μυστικό… εξαφανίστηκε όταν ένας καφετζής πήγε στον Βαγγέλη Χέλμη και του είπε «το και το». Ο Χέλμης αμέσως πήγε και βρήκε τον Σάββα για να λυθεί η παρεξήγηση. Και τον φέρνει πίσω στην ομάδα, χωρίς οι εφημερίδες να γράψουν τίποτα για το παρασκήνιο! Τον βάζει αμέσως βασικό και ο Σάββας «πέταγε»!

 

ΧΕΛΜΗΣ: «Σε ευχαριστώ, σήμερα μου έσωσες τη ζωή»

Τελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος, παίζουν Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός στη Λεωφόρο. Με νίκη παίρνει το πρωτάθλημα ο Παναθηναϊκός! Ο Σάββας κατεβάζει τα ρολά, κρατάει το 0-0 και ο Ολυμπιακός παίρνει τον τρίτο διαδοχικά τίτλο! Ο Σάββας έκανε ακριβώς στο τελευταίο λεπτό του αγώνα μια διπλή σωτήρια επέμβαση σε τετ-α-τετ με τον Πανάκη, που είχε φύγει καθαρά από θέση οφσάιντ! Με το που σφυρίζει τη λήξη ο διαιτητής, πάει δίπλα του ο Χέλμης, τον πιάνει και του λέει: «Σε ευχαριστώ γιατί σήμερα μου έσωσες τη ζωή στο τελευταίο λεπτό». Ο Σάββας χαμογελάει: «Θα πάθαινες συγκοπή άμα χάναμε στην τελευταία φάση, ε;». Κι ο Χέλμης απαντάει: «Όχι, θα σκότωνα τον διαιτητή και θα με έκλειναν στη φυλακή!». Σε ένα άλλο ντέρμπι τίτλου με τον Παναθηναϊκό, πάλι ο Σάββας είχε κρατήσει το αποτέλεσμα που έδωσε το πρωτάθλημα, με μια επέμβαση στο «Γ» σε ένα σουτ του Σοφιανού στο τελευταίο λεπτό. Και με τη λήξη του αγώνα είχε μπει μέσα ο κόσμος και τον σήκωσε στα χέρια.

Η ΣΥΝΑΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

Είχε αυτοκίνητο όταν στην Αθήνα τα αυτοκίνητα ήταν η… εξαίρεση! Κι ήταν και γόης με πολλές κατακτήσεις στο γυναικείο φύλο. Οικονομικά ανεξάρτητος ο Σάββας, μοίραζε στους συμπαίκτες του τα πριμ που έπαιρνε. Είχε βοηθήσει αρκετούς, όπως τον αείμνηστο Θέμη Μουστακλή, δίνοντας χρήματα στην οικογένεια του για τα ιατρικά έξοδα της θεραπείας άτυχου άσου.

Σε έναν τελικό Κυπέλλου με τη μεγάλη τότε Δόξα Δράμας στη Λεωφόρο, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής φτάνει στον Σάββα, του δίνει το χέρι και του λέει «εσύ είσαι που θα σταματήσεις το ποδόσφαιρο;». Τον είχε βάλει ο πατέρας τού Σάββα, που είχε γνωριμία με τον εθνάρχη και δεν ήθελε ο γιος του να συνεχίσει το ποδόσφαιρο, φοβούμενος ότι θα έχει πρόβλημα με τις σπουδές του. «Κύριε πρόεδρε, δεν μπορούμε να το συζητήσουμε άλλη ώρα;», του απάντησε χαμογελώντας ο Σάββας…

ΤΟΝ ΗΘΕΛΕ Ο ΜΠΟΥΚΟΒΙ

Όταν ανέλαβε ο Μπούκοβι, το καλοκαίρι του 1965, πήγε στο σπίτι του και του ζήτη­σε να ξαναφορέσει τα γάντια και να γίνει ο βασικός γκολκίπερ της ομάδας, στα 30 του πλέον, τρία χρόνια αφότου είχε ανακοινώσει ότι σταματάει το ποδόσφαιρο! Ο Σάββας το σκέφτηκε, η ιδέα τού άρεσε αλλά αρνήθηκε. Έμεινε σε πέντε κατακτήσεις πρωταθλημάτων (σερί από το 1955 έως το 1959) κι άλλους τέσσερις νικηφόρους τελικούς Κυπέλλου, επίσης σερί. Τα τρία διαδοχικά νταμπλ που κατέκτησε ο Σάββας από το 1957 έως το 1959 είναι ακατάρριπτο ρε­κόρ.

ΣΑΒΒΑΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΕΝΑΣ, Ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ

 Στις 23 Απριλίου του 1961 ο Σάββας υπέστη διάσειση από το α’ ημίχρονο στον αγώ­να Προοδευτικής-Ολυμπιακού 0-3 και συνέχισε να αγωνίζεται έως το τέλος του παιχνιδιού! Οι παλιότεροι φίλαθλοι, που τον έχουν θαυμάσει, λένε ότι οι κορυφαίοι τερματοφύλακες που πέρασαν από τον Ολυμπιακό ήταν ο Σάββας, ο Κελεσίδης, ο Σαργκάνης και ο Νικοπολίδης. Κά­ποιοι βάζουν και τον Καραπατή, άλλοι τον Ρομπέρτο. Όμως τον μύθο του εμβληματικού Σάββα δεν τον φτάνει κανείς…

Τον είχαν ζητήσει αγγλικές ομάδες αλλά ο Ανδριανόπουλος του είχε πει «αν σε δώσω, δεν θα ξαναβγώ βουλευτής Πειραιά»!

Πριν από κάθε ματς βρίσκεται στη φυσούνα του «Καραϊσκάκης», να χτυπήσει στην πλάτη τους παίκτες του και να τους εμψυχώσει. Έχοντας πάντα στην αριστερή εσωτερική τσέπη του σακακιού του μια μικρή εικόνα του Αρχάγγελου Μιχαήλ του Πανορμίτη! Για να πάνε όλα καλά…

 

 

 

 

 

 

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.