Ειδησεογραφικό site

Σαρωτική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ σε ευρωκάλπη και τοπικές εκλογές – Μυρίζουν κάλπες τον Ιούνιο

32

Τεκτονικές αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό από το διαφαινόμενο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Χαρακτηριστικά θριάμβου παίρνει η νίκη της ΝΔ αν επιβεβαιωθούν τα exit poll. «Παγωμάρα» στον ΣΥΡΙΖΑ μετά τα πρώτα αποτελέσματα. Ορθάνοιχτο το παράθυρο για πρόωρες εκλογές τον Ιούνιο. Αξιοσημείωτη επίδοση του ΚΙΝΑΛ, συρρίκνωση για την Χρυσή Αυγή.
Η μεγάλη, πεντακάθαρη διαφορά υπέρ της Νέας Δημοκρατίας φέρνει στο προσκήνιο πρόωρων εκλογών τον Ιούνιο.

Σύμφωνα τόσο με τις εκτιμήσεις της Νέας Δημοκρατίας, όσο και την τελική πρόβλεψη των exit poll, η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως θα διαμορφωθεί πάνω από το 8%!
Από την άλλη πλευρά η κυβέρνηση δείχνει προς το παρόν «παγωμένη». Η αρχική θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου ήταν πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υπέστη «στρατηγική ήττα όπως επιδίωκε η Νέα Δημοκρατία«. Προσπάθησε δε να πει πως το αποτέλεσμα της κάλπης θα ήταν διαφορετικό από αυτό των exit poll.

Ωστόσο φαίνεται πως δύσκολα ο Αλέξης Τσίπρας -πάντα εφόσον επιβεβαιωθεί η τελική εκτίμηση των exit poll- θα αποφύγει τις πρόωρες εκλογές, αφού η διαφαινόμενη νίκη της Νέας Δημοκρατίας παίρνει χαρακτηριστικά θριάμβου.

Άλλωστε ο ίδιος είχε ανοίξει αυτό το ενδεχόμενο με την τελευταία του συνέντευξη στην ΕΡΤ, λέγοντας πως «Εάν δεν πάρω την ψήφο εμπιστοσύνης που ζήτησα, όλα είναι ανοιχτά».

Άλλωστε ήταν αυτός που το 2014, με πολύ μικρότερη διαφορά, είχε επισκεφτεί την επομένη των ευρωεκλογών τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να ζητήσει την προκήρυξη εκλογών.

Για την ιστορία, στις ευρωεκλογές του 2014 ο ΣΥΡΙΖΑ κατέγραψε 26,56% έναντι 22,72% της Νέας Δημοκρατίας

Τα σχόλια είναι κλειστά.