Ειδησεογραφικό site

Σάλος από δήλωση του Αμερικανού υπ. Ενέργειας για καύσιμα και βιασμούς

32

Σάλο έχει προκαλέσει στις ΗΠΑ ο ισχυρισμός του υπουργού Ενέργειας ότι η χρήση ορυκτών καυσίμων για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μπορεί να αποτρέψει την εκδήλωση σεξουαλικών επιθέσεων.

Ο Ρικ Πέρι που βρέθηκε την περασμένη εβδομάδα σε συνέδριο για την ενέργεια στην Αφρική είπε χθες ότι τα ορυκτά καύσιμα μπορούν να βοηθήσουν τις αναπτυσσόμενες χώρες στη Μαύρη Ήπειρο. Η κυβέρνηση Τραμπ πιέζει για την αύξηση της εγχώριας παραγωγής ορυκτών καυσίμων προς εξαγωγή, με τον υπουργό Ενέργειας να έχει αναλάβει εκστρατεία κατά των περιβαλλοντικών οργανώσεων που υποστηρίζουν ότι τα καύσιμα αυτά είναι άκρως επιζήμια για το περιβάλλον επειδή συμβάλλουν στην κλιματική αλλαγή.

«Να σας πω εγώ που πεθαίνουν οι άνθρωποι. Στην Αφρική πεθαίνουν λόγω της έλλειψης ενέργειας εκεί», είπε σε εκδήλωση που διοργάνωσε το NBC News και η AXIOS μεταφέροντας τις εμπειρίες του από το ταξίδι του στην Αφρική.

«Και θα χρειαστούν ορυκτά καύσιμα για την ηλεκτροδότηση αυτών των χωριών στην Αφρική, όπου ένα κορίτσι μου είπε κατάμουτρα: “Ένας από τους λόγους που ο ηλεκτρισμός είναι τόσο σημαντικός για μένα, δεν είναι μόνον ότι χρειάζεται να διαβάζω υπό το φως της φωτιάς με όλες αυτές τις φονικές αναθυμιάσεις. Αλλά και από την άποψη των σεξουαλικών επιθέσεων. Όταν είναι αναμμένα τα φώτα και όταν έχεις το φως που λάμπει, τότε και η δικαιοσύνη θα λάμψει σε τέτοιου είδους ενέργειες”», όπως είναι οι σεξουαλικές επιθέσεις, υποστήριξε ο Πέρι.

Τα σχόλιά του έρχονται σε μια περίοδο μεγάλης αναστάτωσης λόγω των καταγγελιών κατά του παραγωγού του Χόλιγουντ Χάρβεϊ Γουάινσταϊν περί σεξουαλικών επιθέσεων, που έχουν εξαπλωθεί πέρα από τη βιομηχανία του θεάματος και στην πολιτική.

Ωστόσο, ο Μάικλ Μπρουν, εκτελεστικός διευθυντής του Sierra Club (της μεγαλύτερης αμερικανικής περιβαλλοντικής οργάνωσης), χαρακτήρισε προσβλητικά τα σχόλια του υπουργού Ενέργειας. «Ήταν ήδη σαφές ότι ο Ρικ Πέρι ήταν ακατάλληλος για την ηγεσία του υπουργείου Ενέργειας. Η άποψή του ότι η παραγωγή ορυκτών καυσίμων έχει ως συνέπεια τη μείωση των σεξουαλικών επιθέσεων δεν είναι μόνον προφανώς εσφαλμένη, αλλά και μια ασυγχώρητη προσπάθεια να ελαχιστοποιήσει ένα σοβαρό, πιεστικό ζήτημα.»

Ο Ρικ Πέρι ανέλαβε τον περασμένο Μάρτιο τα ηνία του υπουργείου Ενέργειας, του ίδιου υπουργείου που ήθελε να καταργηθεί πριν από έξι χρόνια. Αλλά και με τον Ντόναλντ Τραμπ οι σχέσεις του επί 14 χρόνια κυβερνήτη του Τέξας δεν ήταν πάντα οι καλύτερες. Κατά την προεκλογική περίοδο τον αποκάλεσε κάποια στιγμή «καρκίνωμα για τον συντηρητισμό». Αργότερα, ωστόσο, άλλαξε την άποψή του…

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.