Ειδησεογραφικό site

Sabah: Τουρκικής καταγωγής ο Αλέξης Τσίπρας

38

Ο νέος πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας, έχει τουρκική καταγωγή, γράφει η τουρκική εφημερίδα Sabah στην αγγλική της έκδοση.

Ο Αλέξης Τσίπρας του ΣΥΡΙΖΑ «είναι εγγονός μίας οικογένειας που είχε μετακομίσει στην Ελλάδα από τη βορειοδυτική επαρχία της Τουρκίας Κιρκλαρέλι», σημειώνει η Sabah, επικαλούμενη δημοσίευμα τοπικής εφημερίδας που εκδίδεται στην βορειοδυτική επαρχία της Αδριανούπολης.

Η Hudut Daily ανέφερε την Πέμπτη ότι η αυθεντική καταγωγή του 40χρονου Τσίπρα είναι από την Τουρκία. Ισχυριζόμενη ότι ο Τσίπρας είναι το εγγόνι μίας οικογένειας που διέμενε στο χωριό Μπαμπέσκι του Κιρκλαρέλι πριν μετακομίσει στην Ελλάδα, η καθημερινή εφημερίδα σημειώνει ότι ο Nevzat Çolak, τοπικός επικεφαλής του αριστερού κόμματος της Τουρκίας ÖDP (Κόμμα της Ελευθερίας και της Αλληλεγγύης) στο Κιρκλαρελί, δήλωσε πως έχει συναντήσει τον Τσίπρα όταν εκείνος επισκέφθηκε την περιοχή Εργίνη το 2010.

Επικαλούμενη τον Çolak, η εφημερίδα αναφέρει ότι Τσίπρας του είχε πει ότι η πραγματική του καταγωγή είναι από ένα χωριό της Κιρκλαρέλι και ότι αισθάνθηκε ότι ήταν στο σπίτι όταν βρέθηκε στη βορειοδυτική Τουρκία. Μάλιστα, στη συνέντευξή του ο Çolak περιέγραψε τον Έλληνα πρωθυπουργό ως έναν «ευχάριστη και προσγειωμένη προσωπικότητα».

Να υπογραμμιστεί, πως η Sabah, αναμεταδίδει την «είδηση», xωρίς να κάνει καμία αναφορά για την ελληνική ταυτότητα της οικογένειας του Ελληνα πρωθυπουργού ούτε στην ανταλλαγή των πληθυσμών το 1923.

Σημειώνεται πως το Κιρκλαρελί, γνωστό στην ελληνική βιβλιογραφία ως Σαράντα Εκκλησιές, είναι πόλη της Τουρκίας, πρωτεύουσα της ομώνυμης (μεγαλύτερης) επαρχίας του ομώνυμου νομού, στην βορειο-Ανατολική Θράκη, επί της Ευρωπαϊκής Τουρκίας, ανατολικά της Αδριανούπολης.

Πιθανολογείται ότι βρίσκεται στη θέση που ήταν κατά τη αρχαιότητα η ελληνική πόλη «Καρπούδαιμον», όπως αναφέρει ο Πτολεμαίος. Ο πληθυσμός της αριθμεί περίπου 53.000 κατοίκους, με σημαντικό ποσοστό τσιγγάνων, οι οποίοι υπολογίζονται μεταξύ 15.000 και 25.000.

Αρχικά οι Τούρκοι ονόμασαν τη πόλη Κιρκ-Κλισέ (= Σαράντα Εκκλησίες), πιθανόν από κάποια εκκλησία που υπήρχε στη περιοχή. Πιθανολογείται όμως, πως όταν καταλήφθηκε από τους Οθωμανούς το 1372, ονομάσθηκε Κιρ-Κλισέ (=Εκκλησία εξοχική). Έτσι από τις διασωθείσες παραδόσεις από παρανόηση ή παράφραση το κιρ-κλισέ μεταβλήθηκε σε κιρκ-κλισέ με απόδοση διαφορετικής έννοιας.

Κατά τον 17ο αιώνα το, μέχρι τότε, χωριό άρχισε ν’ αναπτύσσεται με ταχύτητα από πολυάριθμους έποικους Εβραίους και Σπαχήδες στρατιωτικούς, προερχόμενους από τη Βεσσαραβία. Στη συνέχεια προστέθηκαν σ΄ αυτούς Έλληνες και Τούρκοι από τις γύρω περιοχές. Η ελληνική κοινότητα που δημιουργήθηκε έφθασε τους 10.000 διατηρώντας και ημιγυμνάσιο. Πριν το 1918 οι Σαράντα Εκκλησιές αποτελούσαν Σαντζάκιο (επαρχία), που ανήκε στο Βιλαέτι (νομό) της Αδριανούπολης, και κατά την ελληνική διοίκηση που ακολούθησε αποτέλεσε πρωτεύουσα ιδίου ομώνυμου νομού.

Τα σχόλια είναι κλειστά.