Ειδησεογραφικό site

Ρωσικό «φιάσκο»: Από βιντεοπαιχνίδι οι «αποδείξεις» στήριξης ζιχαντιστών από τις ΗΠΑ

51

Ο ρωσικός στρατός έδωσε χθες, Τρίτη, στη δημοσιότητα φωτογραφίες που, όπως υποστήριζε, αποδείκνυαν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες στηρίζουν τους τζιχαντιστές.

Πολύ γρήγορα διαπιστώθηκε μια απάτη «μεγατόνων», μετά από καταγγελίες ακτιβιστών ότι στις «αποδείξεις» συμπεριλαμβανόταν και εικόνες από βιντεοπαιχνίδι, οι οποίες στη συνέχεια αποσύρθηκαν.

Στους επίσημους λογαριασμούς του στο Twitter και το Facebook το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας δημοσιοποίησε ασπρόμαυρες αεροφωτογραφίες που υποτίθεται ότι τραβήχθηκαν στις 9 Νοεμβρίου στα σύνορα μεταξύ Ιράκ και Συρίας.

Οι φωτογραφίες «παρέχουν την αναντίρρητη επιβεβαίωση ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ προσποιούνται ότι μάχονται την τρομοκρατία, καλύπτουν τις μονάδες του Ισλαμικού Κράτους» ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Όμως η μη κυβερνητική οργάνωση Conflict Intelligence Team (CIT) διαπίστωσε γρήγορα ότι μια από τις φωτογραφίες προερχόταν από το πολεμικό βιντεοπαιχνίδι προσομοίωσης «AC-130 Gunship Simulator: Special Ops Squadron».

Σύμφωνα με τη CIT, άλλες φωτογραφίες προέρχονται από βίντεο που είχε δώσει στη δημοσιότητα το υπουργείο Εσωτερικών του Ιράκ το 2016 και δείχνουν βομβαρδισμούς της ιρακινής πολεμικής αεροπορίας εναντίον θέσεων των τζιχαντιστών.

Οι εν λόγω φωτογραφίες αποσύρθηκαν αμέσως από τον ρωσικό στρατό που στη συνέχεια διαβεβαίωσε ότι η ανάρτησή τους οφειλόταν σε «λάθος» ενός πολιτικού υπαλλήλου.

Τα σχόλια είναι κλειστά.