Ειδησεογραφικό site

Ρωσία – Ιράν: Ανοίγουν κανάλι από την Κασπία στον Περσικό Κόλπο

66

Ένα ιδιαίτερα μεγαλόπνοο σχέδιο συζητούν αυτές τις ημέρες η Ρωσία και το Ιράν για την δημιουργία μιας διώρυγας που θα ενώσει την Κασπία Θάλασσα με τον Περσικό Κόλπο

Πρόκειται σίγουρα για ένα σχέδιο που αν τελικά γίνει πράξη θα αλλάξει τον πετρελαϊκό χάρτη και τις ισορροπίες σε ολόκληρο τον πλανήτη. Όπως έγινε γνωστό, η Μόσχα και η Τεχεράνη βρίσκονται σε προχωρημένες συζητήσεις για να κατασκευάσουν ένα κανάλι διέλευσης πλοίων που θα ενώνει την Κασπία Θάλασσα με τον Περσικό Κόλπο. Την αποκάλυψη αυτή έκανε ο πρέσβης του Ιράν στην Ρωσία μιλώντας σε φοιτητές στο πανεπιστήμιο της Αγίας Πετρούπολης.

Η πλούσια σε πετρέλαια Κασπία Θάλασσα είναι η μεγαλύτερη λίμνη του κόσμου, με ακτογραμμή που αγγίζει τα 7.000 χιλιόμετρα, και στην οποία συνορεύουν χώρες όπως η Ρωσία, το Καζακστάν, το Τουρκμενιστάν, το Ιράν και το Αζερμπαϊτζάν.

Εξάλλου την Πέμπτη, η Ρωσία, το Αζερμπαϊτζάν και το Ιράν συμφώνησαν να επιταχύνουν τις διαδικασίες για την επίτευξη συμφωνίας με τον από Βορρά προς Νότο διάδρομο μεταφοράς προϊόντων. Μέρος αυτού του «διαδρόμου» θα εφάπτεται στην δυτική ακτή της Κασπίας Θάλασσας από την Ρωσία στο Ιράν μέσω του Αζερμπαϊτζάν.

Η οδός αυτή, όταν φτιαχτεί, θα μειώσει σημαντικά τον χρόνο μεταφοράς προϊόντων από την Ινδία στην Κεντρική Ασία και την Ρωσία. Προς το παρόν, χρειάζονται περίπου 40 ημέρες για να φθάσει ένα φορτίο από την Βομβάη στη Μόσχα, ενώ ο νέος δρόμος θα μειώσει αυτό τον χρόνο σε μόλις 14 ημέρες. Μάλιστα ένα ακόμα κέρδος από τη νέα οδό θα είναι και η παράκαμψη του Σουέζ το οποίο είναι ακριβό και έχει μεγάλο κυκλοφοριακό φόρτο.

Σε κάθε περίπτωση, η κινητικότητα μετά την άρση των κυρώσεων γύρω από το Ιράν και τις πολλαπλές δυνατότητες που ανοίγονται όχι μόνο για την χώρα αλλά και για τους γείτονές της είναι πραγματικά μοναδικές. Αν τελικά προχωρήσουν και στο άνοιγμα του καναλιού όπως υποστηρίζουν, τότε δημιουργείται στην περιοχή ίσως το μεγαλύτερο κέντρο διακίνησης πετρελαίου στον κόσμο, με σοβαρές γεωπολιτικές προεκτάσεις.

Τα σχόλια είναι κλειστά.