Ειδησεογραφικό site

Ρώσοι ολιγάρχες στο στόχαστρο των ΗΠΑ – Η απάντηση Πούτιν

105

Της Μαλένας Παππά

Ο ασκός του Αιόλου άνοιξε τον Μάιο του 2017 στις ΗΠΑ με την ξαφνική απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να απολύσει τον επικεφαλής του FBI, Τζέιμς Κόμεϊ που εκείνη την περίοδο ερευνούσε την ανάμειξη της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές. 

Αν και η έρευνα του Κόμεϊ τότε γίνονταν στα τυπικά καθιερωμένα πλαίσια, η απρόσμενη αυτή κίνηση του Αμερικανού προέδρου, πυροδότησε σενάρια παρασκηνιακών σχέσεων του ίδιου του Τραμπ ή και κοντινών συνεργατών του, με τη Ρωσία. Μέσα σε αυτά τα σενάρια πιθανολογείται ότι η παρέμβαση των Ρώσων στις προεδρικές εκλογές είχε ως αποτέλεσμα να αναδειχτεί νικητής και πρόεδρος τον ΗΠΑ ο Ντόναλντ Τραμπ, έναντι της αντιπάλου του, Χίλαρι Κλίντον. 

Και ενώ από τις έρευνες, μέχρι στιγμής δεν έχει προκύψει κάποιο στοιχείο που να αποδεικνύει τη ρωσική εμπλοκή στις εκλογές, τα επεισόδια μεταξύ των δύο χωρών, φαίνεται να μην έχουν τέλος.

Νέα φωτιά στο ήδη ψυχροπολεμικό κλίμα ΗΠΑ – Ρωσίας, ανάβει η δημοσιοποίηση της “λίστας των Ρώσων ολιγαρχών” από το Αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών. 

Η λίστα

Συγκεκριμένα η επίμαχη λίστα αποτελείται από 210 ονόματα εκ των οποίων τα 104 ανήκουν σε αξιωματούχους – στενούς συνεργάτες του Ρώσου προέδρου, Βλάντιμιρ Πούτιν και τα 96 σε Ρώσους μεγαλοεπιχειρηματίες.

Μερικά από τα ονόματα που ξεχωρίζουν στη λίστα όσων αφορά τους αξιωματούχους, είναι αυτό του πρωθυπουργού, Δημήτρι Μεντβέντεφ, του κυβερνητικού εκπροσώπου, Δημήτρι Πεσκόφ και του υπουργού εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ. Ενώ από το τμήμα που αφορά στους ολιγάρχες, οι πιο γνωστοί είναι ο δισεκατομμυριούχος, ιδιοκτήτης της ποδοσφαιρικής ομάδας Τσέλσι, Ρομάν Αμπράμοβιτς και ο μεγιστάνας των ΜΜΕ και της τεχνολογίας, Αλισέρ Ουσμάνοφ.

Η λίστα δημιουργήθηκε με βάση “αξιόπιστες δημόσιες πηγές”, καθώς και μία λίστα του περιοδικού Forbes με τους πλουσιότερους Ρώσους επιχειρηματίες.

Οι δύο άξονες σύμφωνα με τους οποίους καταρτίστηκε η λίστα, βασίζονταν στο μέγεθος του πλούτου τους και στο πόσο στενές σχέσεις έχουν με τον Πούτιν.

Αν και η αφορμή της σύνταξης του συγκεκριμένου καταλόγου έγινε στο πλαίσιο κυρώσεων που υιοθετήθηκαν έπειτα από ψήφιση σχετικού νόμου τον περασμένο Αύγουστο στις ΗΠΑ και αποτελεί κίνδυνο διακοπής της διεθνούς χρηματοδότησης προσώπων από τον στενό κύκλο του Πούτιν, η Ουάσιγκτον διευκρίνισε ότι η δημοσιοποίηση αυτή δεν έχει τέτοιο χαρακτήρα και δεν θα επηρεάσει τους Ρώσους ολιγάρχες. 

Πόλεμος δηλώσεων Πομπέο – Πεσκόφ

Με αφορμή το νέο κρούσμα στις σχέσεις ΗΠΑ – Ρωσίας, ο γενικός διευθυντής της CIA, Μάικ Πομπέο εξέφρασε την ανησυχία του για νέα ρωσική εμπλοκή στις ενδιάμεσες αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου του 2018.

Στον αντίποδα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Δημήτρι Πεσκόφ, κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι με τη δημοσιοποίηση της λίστας επιχειρούν να επηρεάσουν το αποτέλεσμα των ρωσικών προεδρικών εκλογών του Μαρτίου και του Απριλίου, και σχολίασε ότι αυτή η κίνηση των ΗΠΑ είναι καταδικασμένη να αποτύχει.

Η απάντηση της Ρωσίας

Μετριοπαθής και επιφυλακτική ήταν η αντίδραση του Κρεμλίνου στη δημοσιοποίηση της λίστας από το υπουργείο εξωτερικών των ΗΠΑ. 

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Αρκάντι Ντβορκόβιτς, το όνομα του οποίου επίσης φιγουράρει στη λίστα, ανέφερε ότι η Ρωσία θα παρακολουθεί την εξέλιξη της κατάστασης.

Το σχόλιο του Βλάντιμιρ Πούτιν ωστόσο, αν και χιουμοριστικό εμπεριείχε μια δόση ειρωνείας, “είναι προσβλητικό που παρέλειψαν το όνομά μου από τη λίστα” δήλωσε. Ο ρώσος πρόεδρος απέδωσε την δημοσιοποίηση της λίστας σε πολιτικές αντιπαραθέσεις στα εσωτερικά των ΗΠΑ, καθώς και σε προσωπικές επιθέσεις κατά του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ. 

Συγκεκριμένα είπε “Περιμέναμε αυτήν την λίστα και δεν σας κρύβω ότι ήμασταν έτοιμοι να πάρουμε αντίμετρα και μάλιστα σοβαρά, που θα οδηγούσαν τις σχέσεις μας με τις ΗΠΑ σε ένα μηδενικό σημείο. Ωστόσο προς το παρόν δεν θα προβούμε σε τέτοιες πρωτοβουλίες.” 

Παρόλα αυτά υπογράμμισε ότι η Μόσχα θα συνεχίσει να οικοδομεί υπομονετικά τις σχέσεις της με την Ουάσιγκτον, στον βαθμό που οι ΗΠΑ το επιτρέπουν, τονίζοντας ότι “Εμείς ξέρουμε τι θέλουμε: θέλουμε να οικοδομήσουμε μακροχρόνιες και σταθερές σχέσεις βασισμένες στο διεθνές δίκαιο. Οι ΗΠΑ τι θέλουν; Πρέπει να αποφασίσουν.”

Ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε ότι η Ρωσία, παρότι δείχνει υπομονή σε πολλά ζητήματα, δεν είναι διατεθειμένη να κάνει διαρκώς υποχωρήσεις, ενώ δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει στο ακροατήριο του την αντιρωσική προπαγάνδα της Δύσης. 

Τα σχόλια είναι κλειστά.