Ειδησεογραφικό site

Ρήξη στον ΣΥΡΙΖΑ: Η κίνηση των 11 κατά Τσίπρα

1.510

Στη δέσμη προτάσεων που κατέθεσε ο κ. Τσίπρας προς τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου συμπεριλαμβάνεται και η πρόταση να εκλέγεται εφεξής ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ καθώς και τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής από τη βάση του κόμματος και όχι από τα μέλη του Συνεδρίου. Σημειώνεται ότι η εκλογή θα γίνει – εφόσον περάσει η πρόταση Τσίπρα – από τα μέλη του κόμματος και όχι από τους φίλους. Ο κ. Τσίπρας, με τον τρόπο αυτό, υιοθετεί την πρακτική που πρώτος άνοιξε το 2004 ο Γιώργος Παπανδρέου στο ΠΑΣΟΚ και ακολούθησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Νέα Δημοκρατία, αλλά και πρόσφατα το ΚΙΝΑΛ, με την εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη στην ηγεσία του κόμματος.

Η πρόταση Τσίπρα, όπως αναμενόταν, δεν έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τον σκληρό κομματικό πυρήνα και, κυρίως, από την πλευρά της λέγομενης «Ομπρέλας». Στην διάρκεια του πολύωρου Πολιτικού Συμβουλίου τα στελέχη της «Ομπρέλας» αντέδρασαν έντονα μιλώντας ακόμη και για «αντιδημοκρατική» πρόταση.

Η πιο έντονη και κάθετη αντίδραση ήταν του Ευκλείδη Τσακαλώτου, ενώ σε ανάλογους τόνους κινήθηκαν και ο Νίκος Φίλης και ο Νίκος Βούτσης, με βασικό επιχείρημα ότι δημιουργείται ένα αρχηγο-κεντρικό κόμμα, ότι καταργείται η λογοδοσία και αυτονομείται πλήρως ο αρχηγός και η ηγετική ομάδα. «Φτιάχνουμε κόμμα star system» ήταν μία από τις φράσεις που ακούστηκαν, ενώ και τα τρία στελέχη τόνισαν πως πρόκειται για μοντέλο που κινείται έξω από τις παραδόσεις της Αριστεράς και «ρευστοποιεί το κόμμα», όπως αναφέρει και το φιλικό σάιτ στον ΣΥΡΙΖΑ tvxs.

Η κίνηση των 11
Στον αντίποδα, η εισήγηση Τσίπρα έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τα πασοκογενή στελέχη και τελικά εγκρίθηκε με 27 ψήφους υπέρ και 11 κατά. Καταψήφισαν οι Ευκλείδης Τσακαλώτος, Νίκος Βούτσης, Νίκος Φίλης, Πάνος Σκουρλέτης, Θοδωρής Δρίτσας, Δημήτρης Βίτσας, Τασία Χριστοδουλοπούλου, Ράνια Σβίγγου, Εφη Καλαμαρά, Πάνος Λάμπρουκαι ο γραμματέας της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνος Βλαχάκης

Τα σχόλια είναι κλειστά.