Ειδησεογραφικό site

Reuters: Και ξανά προς τα βράχια τραβά η Ελληνική οικονομία – Γιατί οι ξένοι επενδυτές δεν πλησιάζουν την Ελλάδα

20

 

Και πάλι στα βράχια οδεύει η ελληνική οικονομία με την επίσημη πλέον βούλα του αποπληθωρισμού, τη συρρίκνωση της βιομηχανικής παραγωγής και ένα σκληρό μνημόνιο που θα πρέπει να φέρει σε πέρας, την ώρα που έχει ήδη ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου.

Όπως επισημαίνει σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Reuters, σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΙΟΒΕ, η ελληνική οικονομία θα καταγράψει ύφεση λίγο μικρότερη του -2% το 2015.

Tην ίδια ώρα, σε άλλο δημοσίευμα του πρακτορείου, αναφέρεται ότι η πτώση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων το τελευταίο διάστημα, αυξάνει την προσδοκία για επιστροφή της ομαλότητας στην αγορά, ειδικά μετά το οδυνηρό φλερτ της Ελλάδας με την έξοδο από το ευρώ. Ωτσόσο, οι επικείμενες εκλογές έχουν παγώσει τις προοπτικές για ξένες επενδύσεις.

Κατά την προεκλογική εκστρατεία και την αντιπαράθεση των κομμάτων – η οποία μέρα με τη μέρα εντείνεται – η οικονομία χρησιμοποιείται ως καθαρά πολιτικό όπλο, ακόμη κι αν έχει επιστρέψει σε υφεσιακό καθεστώς, σημειώνει το πρακτορείο.

Ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, υπόσχεται τώρα πως θα δώσει μάχη για τη βελτίωση των όρων του μνημονίου, ενώ ο βασικός του αντίπαλος, ο πρόεδρος της, ΝΔ, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, κατηγορεί ευθέως τον Αλέξη Τσίπρα πως με τις κινήσεις του βύθισε εκ νέου την οικονομία στην ύφεση.

Η εκλογική αναμέτρηση θα είναι θρίλερ, καθώς, όπως επιβεβαιώνουν όλες οι δημοσκοπήσεις, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ δίνουν μάχη στήθος με στήθος για την πρώτη θέση, καθώς απ’ ό,τι φαίνεται οι ψηφοφόροι διατηρούν ελάχιστες ελπίδες ότι θα βελτιώσουν τα οικονομικά τους, ανεξάρτητα από το ποιος θα επικρατήσει..

«Η ελληνική οικονομία θα καταγράψει ύφεση λίγο μικρότερη του 2% το 2015», δηλώνει στο Reuters, ο γνωστός οικονομολόγος του ΙΟΒΕ, Άγγελος Τσακανίκας, μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για υποχώρηση της βιομηχανικής παραγωγής τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

«Δεν υπάρχει καμία δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και η ανεργία θα συνεχίσει να αυξάνεται», προσθέτει ο κ. Τσακανίκας, για να προβλέψει μάλιστα πως η ανεργία θα αυξηθεί στο 28%.

Παράλληλα, αναμένει ότι μετά από μια μικρή ανάκαμψη κατά το γ’ τρίμηνο, η οικονομία θα συρρικνωθεί εκ νέου κατά το δ’ τρίμηνο, ενώ ευρύτερη υποχώρηση προβλέπεται για το 2016.

Οι επενδυτές φοβούνται να επιστρέψουν στην Ελλάδα

Την ίδια ώρα, υπάρχουν πολλές ενδείξεις για το ότι ο σκεπτικισμός των επενδυτών για την Ελλάδα συνεχίζεται κι αυτό ε Ειδικά από τη στιγμή που τα δύο μεγάλα κόμματα απέχουν ελάχιστα το ένα από το άλλο και η κατάσταση δεν φαίνεται ότι θα ξεκαθαρίσει μετεκλογικά.

Υπάρχουν κάποιες βασικές αλήθειες, τις οποίες καταγράφει το άρθρο του Reuters.

Η πρώτη έχει να κάνει με το εσωτερικό, όπου, όπως αναφέρει, οι Έλληνες εμφανίζονται καταπονημένοι από την εξαετή λιτότητα, η οποία δεν φαίνεται να τερματίζεται.

Από την άλλη, η εικόνα που εμφανίζουν τα ελληνικά ομόλογα είναι ιδιαιτέρως αξιοσημείωτη. Το 10ετές ομόλογο έχει φτάσει στο 8,54%. Πρόκειται για πλήρη αντιστροφή, αν σκεφτεί κανείς τι συνέβαινε πριν από δύο μήνες. «Τότε που είχε προκληθεί κύμα από τη μικροπολιτική του ΣΥΡΙΖΑ έναντι των Ευρωπαίων δανειστών, με αποτέλεσμα το συγκεκριμένο ομόλογο να φτάσει στο 19% κατά τον περασμένο Ιούλιο», γράφει το άρθρο.

Ορισμένοι στρατηγικοί επενδυτές θεωρούν πως η προοπτική ενός συνασπισμού ή η επιστροφή της ΝΔ στην κυβέρνηση θα μπορούσε να δώσει περαιτέρω ώθηση στο ράλι που καταγράφουν οι ελληνικοί τίτλοι στην αγορά ομολόγων.
Ο Λευτέρης Φαρμάκης, στρατηγικός αναλυτής της Nomura, αναφέρει: «Οι βελτιωμένες προοπτικές για την πολιτική σταθερότητα εγγυώνται με τη σειρά τους μια θετική προοπτική για την ελληνική αγορά ομολόγων». Ωστόσο, υπάρχουν άλλοι διεθνείς επενδυτές που εξακολουθούν να είναι δύσπιστοι όσον αφορά την πολιτική αβεβαιότητα και τους παρατεταμένους κινδύνους αθέτησης των υποχρεώσεων από πλευράς της Ελλάδας.

Το διετές ομόλογο έχει πέσει στο 10,11%, αλλά η καμπύλη αποδόσεων συνεχίζει να έχει αντεστραμμένη πορεία.

Πρόκειται για κλασικό σημάδι ότι οι επενδυτές φοβούνται ότι δεν θα μπορέσουν να πάρουν όλα τα χρήματά τους πίσω. Το κόστος ασφάλισης έναντι μιας ελληνικής χρεοκοπίας κινείται σε κανονικά επίπεδα, αν και σε χαμηλούς όγκους συναλλαγών.

Αυτό που φοβούνται οι επενδυτές είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, αν επιστρέψει στην κυβέρνηση, δεν θα προχωρήσει στα συμφωνηθέντα, ενώ έχουν λίγη πίστη και στη ΝΔ, σε περίπτωση που θα είναι αυτή που θα ηγηθεί ενός κυβερνητικού συνασπισμού. Ο προβληματισμός είναι ότι δεν θα υπάρξει ευρεία υποστήριξη για να περάσουν τα μέτρα λιτότητας που ζητούν οι δανειστές.

Ο Μάρτιν Βίλχελμ της ΙFK είναι κατηγορηματικός: «Δεν ακουμπάω τα ελληνικά ομόλογα. Δεν υπάρχει πια εμπιστοσύνη. Έχουν συμβεί πολλά τα τελευταία πέντε χρόνια. Κυβερνήσεις έχουν αλλάξει κι εμείς δεν πιστεύουμε αφήγηση. Όταν δανείζεις σε κάποιον χρήματα, πρέπει να έχεις εμπιστοσύνη. Αυτό το πράγμα έχει χαθεί τα τελευταία πέντε χρόνια».
Ο Γκαμπριέλ Στερν της Oxford Economics αναφέρει πως χρειάζονται πλέον περισσότερες καλές ειδήσεις για να αναστραφεί το κλίμα σκεπτικισμού ως προς τους ελληνικούς τίτλους. Ο κίνδυνος, κατά τον Στερν, είναι να περάσει ο ΣΥΡΙΖΑ στην αντιπολίτευση και να διεξάγει έναν μαχητικό αγώνα. Κάτι τέτοιο θα προκαλέσει σημαντικά εμπόδια στην επόμενη κυβέρνηση.

«Η εφαρμογή των μεταρρυθμιστικών μέτρων θα είναι δύσκολη, όποιος και αν είναι ο νικητής. Η Ελλάδα έχει ήδη καθυστερήσει, επομένως το ερώτημα είναι αν θα καταφέρουν να αλλάξουν γρήγορα την εικόνα. Αν όχι, τότε είναι πολύ πιθανό να δούμε τη Γαλλία να προσχωρεί στις θέσεις της Γερμανίας γύρω από την τύχη της Ελλάδας», λέει ο αναλυτής.

Τα σχόλια είναι κλειστά.