Ειδησεογραφικό site

Reuters: Ο Σαμαράς θα βρει τους 180 βουλευτές – «Στοίχημα» της κυβέρνησης η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας – Τι γράφουν τα διεθνή ΜΜΕ

32

Τις πολιτικές εξελίξεις γύρω από την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας στην Ελλάδα, σχολιάζει με δημοσίευμά του το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Το πρακτορείο τονίζει πως πρόκειται για «στοίχημα» της ελληνικής κυβέρνησης, καθώς ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, θέλει να δώσει ένα οριστικό τέλος στην πολιτική αβεβαιότητα.

«Η αίσθηση στην αγορά είναι πως τώρα είναι πιο βέβαιο ότι ο πρωθυπουργός θα βρει τους 180 βουλευτές, καθώς η κυβέρνηση προσπαθεί να θέσει τέλος στην πολιτική αβεβαιότητα», δήλωσε στο Reuters ο Τάκης Ζαμάνης, αναλυτής στη Beta Securities.

Οπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, «κυβερνητικά στελέχη αναφέρουν ότι η κίνηση από τους υπουργούς της Ευρωζώνης να δοθεί παράταση δύο μηνών στο πακέτο της Ελλάδας κι όχι μία εξάμηνη επέκταση την οποία η Αθήνα αρνιόταν, έδωσε ώθηση, προσφέροντας στη χώρα αρκετό χρόνο, για να ολοκληρώσει την καθυστερημένη επανεξέταση του πακέτου διάσωσής της πριν βγει για τα καλά από το μνημόνιο».

«Υπάρχει μια θετική δυναμική τώρα και είμαστε αισιόδοξοι. Δεν μπορούμε να αφήσουμε την πολιτική αβεβαιότητα να επικρατεί», δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος στο Reuters.

«Ο Σαμαράς είχε ποντάρει την επιβίωσή του στην έξοδο από το αντιλαϊκό πρόγραμμα βοήθειας των ΕΕ/ΔΝΤ στο τέλος του τρέχοντος έτους, αλλά το σχέδιο τον έφερε σε μπελάδες», σχολιάζει το πρακτορείο, υπογραμμίζοντας πως η Ελλάδα περιμένει ακόμη να κλείσει η αξιολόγηση των δανειστών.

 Ο Σαμαράς «τζογάρει» με την επίσπευση των εκλογών

«Ο Έλληνας Πρωθυπουργός κηρύσσει πρόωρες προεδρικές εκλογές», λένε οι Financial Times, που χαρακτηρίζουν την κίνηση αυτή «τζογάρισμα, παρά τη δίμηνη παράταση του προγράμματος διάσωσης». Όπως επισημαίνουν οι FT, ο Αντώνης Σαμαράς «ζήτησε πρόωρες προεδρικές εκλογές σε ένα στοίχημα υψηλού ρίσκου να διατηρήσει την εξουσία, παρά την αποτυχία να βάλει τέλος στο τιμωρητικό πρόγραμμα διάσωσης ύψους 245 δισ. ευρώ».

Σύμφωνα με τους FT το «τζογάρισμα» του Σαμαρά φαίνεται να βασίζεται στην ελπίδα ότι μια νέα υπόσχεση να τελειώσει το μισητό πρόγραμμα διάσωσης τον Φεβρουάριο θα είναι αρκετή ώστε να εξασφαλίσει την κοινοβουλευτική στήριξη που χρειάζεται. Όμως, ενδεχόμενη κατάρρευση της κυβέρνησης, που θα συνοδευτεί από νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές, θα έριχνε την Ελλάδα στην αναταραχή και θα περιέπλεκε σημαντικά τις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών της.

«Η ελληνική κυβέρνηση δήλωσε πως θα επισπεύσει, για την ερχόμενη εβδομάδα, την υψηλού ρίσκου εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, σε μια προσπάθεια να βάλει τέλος στην πολιτική αβεβαιότητα της χώρας και να κατευθύνει την τύχη του προγράμματος διάσωσής της», λέει η Wall Street Journal, η οποία επισημαίνει πως με την επίσπευση των εκλογών η κυβέρνηση ευελπιστεί πως θα ανακτηθεί το momentum στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα αναφορικά με το πρόγραμμα διάσωσης.

«Η Ελλάδα ανακοίνωσε ότι θα διενεργήσει δύο μήνες νωρίτερα τις προεδρικές εκλογές, σε μια προσπάθεια να βάλει τέλος στην πολιτική αβεβαιότητα», σημειώνει το BBC, κάνοντας λόγο για μια ψηφοφορία υψηλού ρίσκου, η οποία θα αποτελέσει τεστ ζωτικής σημασίας για τον Σαμαρά.

Με τη διεξαγωγή προεδρικών εκλογών τώρα, σε μια περίοδο όπου συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις, η κυβέρνηση φαίνεται να στοιχηματίζει στο ότι οι καλύτερες ελπίδες να εξασφαλίσει την απαιτούμενη στήριξη είναι στο άμεσο μέλλον, παρά τον Φεβρουάριο, σχολιάζει το Reuters, που αναφέρει ότι η κίνηση-έκπληξη του Σαμαρά έχει στόχο να βάλει τέλος στην πολιτική αβεβαιότητα.

Τηλεγράφημα του γερμανικού πρακτορείου ειδήσεων dpa έχει τον τίτλο «Ο Σαμαράς τα παίζει όλα για όλα και επισπεύδει την προεδρική εκλογή». Όπως σημειώνει το dpa «ο Έλληνας Πρωθυπουργός θέλει να παραμερίσει τα εμπόδια για την επιστροφή της Ελλάδας στις χρηματαγορές. Επισπεύδει λοιπόν την εκλογή του Προέδρου από το κοινοβούλιο. Με τον τρόπο αυτό ρισκάρει πρόωρες εκλογές. Η αριστερή συμμαχία θα μπορούσε τότε να κερδίσει το πάνω χέρι».

Η Rheinische Post εκτιμά ότι «στην Ελλάδα της κρίσης ο Πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, θέλει ξεκάθαρους πολιτικούς συσχετισμούς προκειμένου να μπορεί να διαπραγματευτεί σκληρά με τους διεθνείς πιστωτές. Το βράδυ της Δευτέρας επίσπευσε την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί κανονικά το Φεβρουάριο. Εάν εκλεγεί νέος Πρόεδρος, ο Σαμαράς μπορεί να συνεχίσει να κυβερνά μέχρι τον Ιούνιο του 2016. Σε διαφορετική περίπτωση πρέπει να πραγματοποιηθούν πρόωρες εκλογές».

Η Frankfurter Rundschau σημειώνει: «Με την ψηφοφορία ο Σαμαράς ελπίζει σε μια επιβεβαίωση της πολιτικής του στην ευρωκρίση. Τους επόμενους μήνες επίκεινται σκληρές διαπραγματεύσεις. Εάν ο υποψήφιος του Σαμαρά δεν λάβει την απαιτούμενη πλειοψηφία των 180 βουλευτών, θα πρέπει να πραγματοποιηθούν πρόωρες εκλογές».

Τα σχόλια είναι κλειστά.