Ειδησεογραφικό site

Reuters: Ο Σαμαράς επενδύει στην πρόωρη έξοδο από το μνημόνιο – Ο οδικός χάρτης του Μαξίμου – Πώς είδαν τα αμερικανικά ΜΜΕ τη συνάντηση Σαμαρά – Μέρκελ

35

Λόγω των αντιδημοφιλών μεταρρυθμίσεων που έχει αναγκαστεί να θεσπίσει ο πρωθυπουργός τώρα ελπίζει σε πρόωρη έξοδο από το μνημόνιο για να ανακτήσει πολιτική δύναμη, γράφει το πρακτορείο μετά τη συνάντηση Σαμαρά-Μέρκελ.

«Καθώς έχει αναγκαστεί να επιβάλει αντιδημοφιλείς μεταρρυθμίσεις που ζήτησαν οι διεθνείς πιστωτές επικεφαλής μιας ασταθούς συμμαχίας δεξιάς-αριστεράς, ο κ. Σαμαράς ελπίζει ότι το τέλος του μνημονίου πριν από την καθορισμένη προθεσμία, αλλά και η άμβλυνση των μέτρων λιτότητας που θα συνοδεύσουν αυτή την εξέλιξη, θα αποτελέσουν εξελίξεις που θα τον βοηθήσουν να ανακτήσει πολιτική δυναμική», αναφέρει χαρακτηριστικά το Reuters.

«Η Ελλάδα αναμένεται να καταφέρει να βγει νωρίτερα του προβλεπομένου από το μνημόνιο δανεισμού της από την τρόικα (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο), αλλά και να καλύψει, εκδίδοντας αξιόγραφα, τις χρηματοδοτικές της ανάγκες για το 2015» δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς αναφέρει το πρακτορείο.

Σύμφωνα με το Reuters, τα σχόλια αυτά σηματοδοτούν την πρώτη φορά που η Αθήνα ανακοινώνει δημοσίως ότι ελπίζει να μην αντλήσει κεφάλαια από τους διεθνείς πιστωτές της το επόμενο έτος. Αυτό θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο ώστε το ΔΝΤ, το οποίο είναι κάθε άλλο παρά δημοφιλές στην Ελλάδα, να αποχωρήσει από την επίβλεψη του προγράμματος μεταρρυθμίσεων της ελληνικής κυβέρνησης.

«Χρειάζεται να γίνουμε ξανά μια φυσιολογική χώρα, αποδείξαμε ότι είμαστε αξιόπιστοι και μπορούμε να σταθούμε στα πόδια μας μόνοι μας» είπε ο κ. Σαμαράς στην κοινή συνέντευξη Τύπου με την καγκελάριο της Γερμανίας, τονίζει χαρακτηριστικά το Reuters. Η κ. Μέρκελ έκανε λόγο για «τους πρώτους καρπούς της επιτυχίας» των επώδυνων οικονομικών μεταρρυθμίσεων, προστίθεται.

Η χρηματοδότηση της Ελλάδας από την ευρωζώνη ολοκληρώνεται το Δεκέμβριο του 2014. Το δάνειο του ΔΝΤ ολοκληρώνεται το 2016. Το γεγονός αυτό εγείρει ερωτήματα για το εάν και κατά πόσον κράτος-μέλος της ΕΕ μπορεί να τεθεί μόνον υπό την εποπτεία του ΔΝΤ, χωρίς ευρωπαϊκή συμμετοχή στην διαδικασία.

Η Ελλάδα και το ΔΝΤ «είχαν μια συνεργασία που δεν ήταν ποτέ εύκολη, το αντίθετο μάλλον, αλλά ασφαλώς άλλαξε το πρόσωπο της οικονομίας μας» είπε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε: «Πιστεύω ότι η συνεργασία αυτή θα ολοκληρωθεί πριν από το καθορισμένο χρονοδιάγραμμα. Εάν συμβεί αυτό, θα πρόκειται για μια επιτυχία, όχι για ένα διαζύγιο».

Η αντιπολίτευση προηγείται στις δημοσκοπήσεις και ενδέχεται να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές του χρόνου, όταν αναμένεται η κρίσιμη διαδικασία εκλογής προέδρου, αναφέρει ακόμη το πρακτορείο.

Ικανοποιημένη εμφανίζεται από την πλευρά της η Αθήνα μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με την καγκελάριο.

Κυβερνητική πηγή έλεγε ότι «η συνάντηση πήγε καλά, καθώς η γερμανική ηγεσία αναγνωρίζει τον δρόμο που έχει καλύψει η χώρα» και προσέθετε ότι «η Ελλάδα είναι δημοσιονομικά ισχυρή και δεν χρειάζεται νέο μνημόνιο. Η ίδια πηγή ανέφερε πως ο κ. Σαμαράς ενημερώθηκε για την πρώτη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ και πως εκείνος σχολίασε: «είναι τέτοια η αμηχανία τους που μπερδεύουν ακόμη και τις ερωτήσεις και σε ποιον απευθύνθηκαν».

Οι έπαινοι της κ. Μέρκελ για την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα στον τομέα των μεταρρυθμίσεων, αποτελεί το κεντρικό σημείο στην κάλυψη από τον γερμανικό Τύπο της συνάντησης του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στην Καγκελαρία.

Ο οδικός χάρτης του Μαξίμου

Δεσμεύσεις μπορεί να μην υπήρξαν, αλλά το κυβερνητικό επιτελείο εκτιμά ότι εκ μέρους του Βερολίνου βγήκε «λευκός καπνός» για τα φλέγοντα ζητήματα της αποχώρησης του ΔΝΤ χωρίς αναταράξεις, της ελάφρυνσης του χρέους και της μείωσης φόρων.

Ως εκ τουτου, κατατέθηκε χθες και η ρύθμιση για τη μείωση κατά 30% (περίπου 12 λεπτά/ λίτρο) του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης από το υπουργείο Οικονομικών.

Μετά τη συνάντησή του με την Ανγκελα Μέρκελ, ο Αντώνης Σαμαράς μελετά τα επόμενα βήματα εν όψει της επιστροφής της τρόικας στο τέλος του μήνα.

Σήμερα, Τετάρτη, το πρωί, ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Γκ.Χαρδούβελη, εν όψει και της τηλεδιάσκεψης που θα έχει το οικονομικό επιτελείο με στελέχη της τρόικας, καθώς αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη της πέμπτης αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας.

Στόχος είναι να προετοιμαστεί το έδαφος για τη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη με τους εκπροσώπους των δανειστών την ερχόμενη Τρίτη, 30 Σεπτεμβρίου, στην Αθήνα.

Το σχέδιο εξόδου από το μνημόνιο

Τα βασικά σημεία του οδικού χάρτη εξόδου από το μνημόνιο περιλαμβάνουν:

-Τέλος στο μνημόνιο και όχι σε νέο δάνειο
-Μαζί με το τέλος του μνημονίου θα αποχωρήσει και το ΔΝΤ και η Ελλάδα δεν παίρνει τα υπόλοιπα χρήματα που «βρίσκονται στο τραπέζι» προς εκταμίευση στη χώρα έως το 2016
-Η ευρωζώνη υλοποιεί τη δέσμευσή της και ρυθμίζει το χρέος, με μείωση επιτοκίων και επιμήκυνση του χρόνου λήξης των ομολόγων. Το κούρεμα δεν εξετάζεται πλέον.

Σε κάθε περίπτωση, πρώτο βήμα για την υλοποίηση του σχεδιασμού είναι να τελειώσει γρήγορα η κυβέρνηση τη διαπραγμάτευση με την τρόικα. Η θετική αξιολόγηση θα εξασφαλίσει την εκταμίευση της επόμενης δόσης των 7,5 δισ. ευρώ και την έναρξη των συζητήσεων για την ελάφρυνση του χρέους, με θετικές προϋποθέσεις, μετά την ολοκλήρωση των stress test των τραπεζών στα τέλη Οκτωβρίου.

Υπό αυτές τις προϋποθέσεις, η χώρα θα μπορεί να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της για το 2015, χωρίς νέο δάνειο. Συνολικά θα χρειαστεί να καλυφθούν τα υπόλοιπα 12,5 δισ. ευρώ των δόσεων του ΔΝΤ συν το όποιο χρηματοδοτικό κενό εκτιμήθεί ότι θα υπάρξει για τον επόμενο χρόνο (11 δισ. κατά την τρόικα). Οι αγορές είναι μια βασική πηγή άντλησης αυτών των κεφαλαίων, καθώς και τα αδιάθετα του ΤΧΣ, σημειώνει η εφημερίδα.

Πως είδαν τα αμερικανικά ΜΜΕτη συνάντηση Σαμαρά – Μέρκελ

Η δήλωση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά από το Βερολίνο ότι η «Ελλάδα μπορεί πλέον να σταθεί στα πόδια της» και ότι «δεν θα χρειαστεί τρίτο πακέτο στήριξης» προβάλλεται στα αμερικανικά ΜΜΕ.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg στέκεται στην εκτίμηση του κ. Σαμαρά «η διαδικασία θα ολοκληρωθεί νωρίτερα απ’ ό,τι προβλεπόταν αρχικά» και επισημαίνει πως ο Πρωθυπουργός «ενδεχομένως θα επιδιώξει πρόωρο τερματισμό της οικονομικής βοήθειας της Ελλάδας από το ΔΝΤ».

Επίσης, μεταδίδειδήλωση της Γερμανίδας καγκελάριου ότι η πορεία του προγράμματος βοήθειας προς την Ελλάδα θα συζητηθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες στο πλαίσιο της αξιολόγησης από την τρόικα.

Η Wall Street Journal γράφει ότι ο κ. Σαμαράς ζήτησε τη στήριξη του Βερολίνου στις προσπάθειες και τα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης να ενισχύσει την ανάπτυξη και την απασχόληση.

Ακόμη, γίνεται αναφορά στις δηλώσεις του για την «πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα στην αναδιάρθρωση της οικονομίας της», με τη δημοσιογράφο να σχολιάζει ότι η κ. Μέρκελ στήριξε τη δήλωση αυτή λέγοντας: «Είμαι πολύ ικανοποιημένη για το γεγονός ότι αρκετές θετικές ενδείξεις έρχονται από την Ελλάδα», καθώς και ότι είναι ορατοί «οι πρώτοι τρυφεροί καρποί» της οικονομικής επιτυχίας της Ελλάδας.

Σε αρκετά αμερικανικά ΜΜΕ προβάλλεται ανταπόκριση του Associated Press, σύμφωνα με την οποία «ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε ότι η χώρα του δεν χρειάζεται τρίτο διεθνές πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας και άφησε να εννοηθεί ότι επίκειται ένα νέο σχέδιο οικονομικής μεταρρύθμισης, δηλώνοντας ότι η Ελλάδα θα προτείνει σύντομα το δικό της πλαίσιο για τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων στα επόμενα χρόνια, πέραν του χρονοδιαγράμματος των δανειακών συμφωνιών».

Τα σχόλια είναι κλειστά.