Ειδησεογραφικό site

Reuters: Ο Σαμαράς επενδύει στην πρόωρη έξοδο από το μνημόνιο

36

Η Ελλάδα αναμένεται να καταφέρει να βγει νωρίτερα του προβλεπομένου από το μνημόνιο δανεισμού της από την τρόικα (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο), αλλά και να καλύψει, εκδίδοντας αξιόγραφα, τις χρηματοδοτικές της ανάγκες για το 2015, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας, Αντώνης Σαμαράς, και σημειώνει σε ανταπόκρισή του το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, τα σχόλια αυτά σηματοδοτούν την πρώτη φορά που η Αθήνα ανακοινώνει δημοσίως ότι ελπίζει να μην αντλήσει κεφάλαια από τους διεθνείς πιστωτές της το επόμενο έτος. Αυτό θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο ώστε το ΔΝΤ, το οποίο είναι κάθε άλλο παρά δημοφιλές στην Ελλάδα, να αποχωρήσει από την επίβλεψη του προγράμματος μεταρρυθμίσεων της ελληνικής κυβέρνησης.

«Χρειάζεται να γίνουμε ξανά μια φυσιολογική χώρα, αποδείξαμε ότι είμαστε αξιόπιστοι και μπορούμε να σταθούμε στα πόδια μας μόνοι μας» είπε ο κ. Σαμαράς στην κοινή συνέντευξη Τύπου με την καγκελάριο της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ, τονίζει χαρακτηριστικά το Reuters. Η κυρία Μέρκελ έκανε λόγο για «τους πρώτους καρπούς της επιτυχίας» των επώδυνων οικονομικών μεταρρυθμίσεων, προστίθεται.

Η χρηματοδότηση από την ευρωζώνη ολοκληρώνεται τον Δεκέμβριο του 2014. Το δάνειο του ΔΝΤ ολοκληρώνεται το 2016. Το γεγονός αυτό εγείρει ερωτήματα για το εάν και κατά πόσον κράτος-μέλος της ΕΕ μπορεί να τεθεί μόνον υπό την εποπτεία του ΔΝΤ, χωρίς ευρωπαϊκή συμμετοχή στην διαδικασία.

Η Ελλάδα και το ΔΝΤ «είχαν μια συνεργασία που δεν ήταν ποτέ εύκολη, το αντίθετο μάλλον, αλλά ασφαλώς άλλαξε το πρόσωπο της οικονομίας μας» είπε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε: «Πιστεύω ότι η συνεργασία αυτή θα ολοκληρωθεί πριν από το καθορισμένο χρονοδιάγραμμα. Εάν συμβεί αυτό, θα πρόκειται για μια επιτυχία, όχι για ένα διαζύγιο».

Καθώς έχει αναγκαστεί να επιβάλει αντιδημοφιλείς μεταρρυθμίσεις που ζήτησαν οι διεθνείς πιστωτές επικεφαλής μιας ασταθούς συμμαχίας δεξιάς-αριστεράς, ο κ. Σαμαράς ελπίζει ότι το τέλος του μνημονίου πριν από την καθορισμένη προθεσμία αλλά και η άμβλυνση των μέτρων λιτότητας που θα συνοδεύσουν αυτή την εξέλιξη θα αποτελέσουν εξελίξεις που θα τον βοηθήσουν να ανακτήσει πολιτική ορμή, σχολιάζει το Reuters.

Η αντιπολίτευση προηγείται στις δημοσκοπήσεις και ενδέχεται να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές του χρόνου, όταν αναμένεται η κρίσιμη διαδικασία εκλογής προέδρου, αναφέρει ακόμη το πρακτορείο.

Τα σχόλια είναι κλειστά.