Ειδησεογραφικό site

Reuters: Ο Ντράγκι θα πιέσει την Ελλάδα να δεχθεί την πρόταση -Αλλιώς δεν θα δώσει χρήματα

27

Μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας να μεταβαίνει στις Βρυξέλλες για να λάβει την πρόταση των πιστωτών από τα χέρια του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ωστόσο στη Φρανκφούρτη, την ίδια στιγμή, ο Μάριο Ντράγκι θα στέλνει το δικό του μήνυμα στην Αθήνα.

Η Ελλάδα δεν θα είναι το βασικό θέμα συζήτησης του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ που συγκροτείται σήμερα (σ.σ.: Τετάρτη) σε σώμα, ωστόσο ο Ιταλός τραπεζίτης, αν και θα το ήθελε, δεν θα μπορέσει να αποφύγει να μιλήσει για την Ελλάδα. Το Reuters, αναφέρει πως η ΕΚΤ αναμένεται να αυξήσει σήμερα στις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό, να μιλήσει για το πώς προχωράει το πρόγραμμα QE, αλλά και να στείλει το δικό του πιεστικό μήνυμα προς την Ελλάδα να αποδεχθεί τη νέα συμφωνία με τους πιστωτές της, έτσι ώστε να μπορέσει να έχει πρόσβαση σε νέα οικονομική βοήθεια.

Ειδικότερα, για τις αναφορές που πρόκειται να κάνει ο επικεφαλής της ΕΚΤ για την Ελλάδα, το Reuters αναφέρει: «Αν και ο Ντράγκι δεν θα το ήθελε, θα του είναι δύσκολο να μην αναφερθεί στην Ελλάδα – μια ημέρα μετά τη δημιουργία των βασικών γραμμών (από την πλευρά των δανειστών) που μπορούν να οδηγήσουν σε συμφωνία και σε περαιτέρω οικονομική βοήθεια».

Το πρακτορείο αναφέρει πως η Αθήνα έστειλε με τη σειρά της ένα μεταρρυθμιστικό πλάνο προς τους δανειστές της, το οποίο μπορεί η ελληνική κυβέρνηση να το χαρακτήρισε ρεαλιστικό, αλλά οι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης το υποδέχθηκαν με σκεπτικισμό και απάντησαν πως δεν ήταν αυτό που περίμεναν να διαβάσουν.

«Χωρίς συμφωνία, η Ελλάδα θα ξεμείνει από χρήματα στο τέλος του μήνα. Αν και ο κίνδυνος της μετάδοσης της ελληνικής χρεοκοπίας σε άλλες ευάλωτες χώρες είναι μικρός, δεν ισχύει το ίδιο για το ευρύτερο σχέδιο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης», αναφέρει το άρθρο και συμπληρώνει την εικόνα με την άποψη του Σοφοκλή Κληρίδη, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Κύπρου ο οποίος λέει: «Το ευρώ ήταν ένας τρόπος για να έρθουν πιο κοντά οι χώρες, αλλά αν κρίνουμε βάσει όσων έχουν συμβεί, αυτό το σχέδιο βαίνει σε αποτυχία. Εάν οι άνθρωποι νιώσουν ότι το να είναι μέρος του ευρώ, αυτό θα βοηθήσει την οικονομική ανάπτυξη, τότε θα οικοδομηθεί μια περισσότερη θετική συμπεριφορά μεταξύ τους».

Τα σχόλια είναι κλειστά.