Ειδησεογραφικό site

Reuters: Ξεκολλάει η πώληση του 51% του ΟΛΠ – Δεσμευτικές προτάσεις ζητά η Ελλάδα

22

 

olp

Δεσμευτικές προσφορές από τις τρεις εταιρείες, που έχουν περάσει στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού, για το 51% του ΟΛΠ ζήτησε η κυβέρνηση, σύμφωνα με τηλεγράφημα του Reuters.

Υπενθυμίζεται ότι στη β’ φάση του διαγωνισμού είχαν περάσει η κινεζικών συμφερόντων Cosco, η ολλανδική APM Terminals (θυγατρική της δανέζικης Maersk), καθώς και η Ports of America, η ICTS και η Utilico.

Οι αλλαγές στους όρους της προηγούμενης προκήρυξης, σύμφωνα με πληροφορίες, αφορούν με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα, τη διάθεση του 51% του ΟΛΠ έναντι του 67,7% του αρχικού διαγωνισμού, χωρίς να αποκλείεται να υπάρχει ρήτρα ότι η διάθεση του υπόλοιπου 16,7% θα γίνει σταδιακά και θα συνδεθεί με την πρόοδο στις επενδύσεις που θα δεσμευθεί να υλοποιήσει ο προτιμητέος επενδυτής, το τίμημα και το ετήσιο μίσθωμα. Επιπλέον αλλαγή, πέραν του ποσοστού πώλησης των μετοχών του ΟΛΠ, φέρεται να είναι και η αύξηση του ετήσιου μισθώματος που θα καταβάλλει ο πλειοδότης επενδυτής στο Δημόσιο.

Σύμφωνα με αξιωματούχο που επικαλείται το Reuters, η κυβέρνηση ενημέρωσε την Τετάρτη τους επενδυτές σχετικά με τροποποιημένη πρόσκληση υποβολής προσφορών για το 51%, αντί του προηγούμενου 67%.

Το ξεμπλοκάρισμα της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ αναμένεται ότι θα αποτελέσει μία σημαντική παραχώρηση της κυβέρνησης προς τους δανειστές καθώς συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις.

Τα σχόλια είναι κλειστά.