Ειδησεογραφικό site

Reuters: Η Ελλάδα «κολλάει» στις προεκλογικές υποσχέσεις κατά της λιτότητας

35

Η Ελλάδα εμφανίστηκε βέβαιη την Κυριακή για την επίτευξη συμφωνίας στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους της Ευρωζώνης, σήμερα, ωστόσο επανέλαβε ότι δεν θα δεχθεί άλλες πρακτικές λιτότητας και οποιαδήποτε παράταση του χρέους, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Reuters.

Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δήλωσε στο περιοδικό Stern ότι η Αθήνα χρειάζεται χρόνο για να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις της και να αποτινάξει την κακοδιαχείριση του παρελθόντος. «Περιμένω δύσκολες διαπραγματεύσεις, ωστόσο είμαι γεμάτος αυτοπεποίθηση», είπε ο ίδιος και πρόσθεσε: «Σας υπόσχομαι ότι η Ελλάδα θα σε έξι μήνες θα είναι μια εντελώς διαφορετική χώρα».

Το Eurogroup των υπουργών Οικονομικών συνέρχεται αυτή την ώρα στις Βρυξέλλες, ώστε να προσπαθήσουν να βρουν ένα κοινό έδαφος με τη νέα κυβέρνηση Τσίπρα, που εξελέγη με την υπόσχεση να καταργήσει τη λιτότητα. Μεταξύ άλλων, οι ΥΠΟΙΚ θα επικεντρωθούν σε θέματα όπως η διαχείριση του χρέους, η χρηματοδότηση, οι ιδιωτικοποιήσεις και τα εργασιακά ζητήματα.

Εάν το Eurogroup δεν φέρει αποτελέσματα, υπάρχει έντονη ανησυχία πως η Ελλάδα θα είναι η αιτία της πιστωτικής κρίσης που θα την αναγκάσει να βγει από τη ζώνη του ευρώ. Ωστόσο, αν σημειωθεί μια μικρή πρόοδος, ίσως εντός της εβδομάδας ακολουθήσουν περαιτέρω διαπραγματεύσεις μεταξύ των υπουργών Οικονομικών.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, αρνήθηκε να συζητήσει ένα ενδεχόμενο Grexit. Απλώς επανέλαβε τη θέση των χωρών της Ευρωζώνης, ότι «η ένταξη είναι μη αναστρέψιμη».

Από την άλλη, ο Γερμανός οικονομολόγος Hans-Werner Sinn, επικεφαλής του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών Ifo, δήλωσε στην εφημερίδα Bild ότι μια πιθανή έξοδος της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ «θα ήταν ό,τι καλύτερο για τον ελληνικό λαό», ωστόσο υποθέτει πως η Ελλάδα θα παραμείνει εντός της ζώνης του ευρώ.

Το Reuters κάνει αναφορά και στις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Γαβριήλ Σακελλαρίδη, λέγοντας πως έχει κάνει σαφές πως η νέα ελληνική κυβέρνηση δεν θα υπαναχωρήσει στις προεκλογικές της υποσχέσεις. «Η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να τηρήσει τη δέσμευσή της έναντι του κοινού και δεν θα συνεχίσει ένα πρόγραμμα που έχει τα χαρακτηριστικά της προηγούμενης συμφωνίας», είπε ο κ. Σακελλαρίδης και πρόσθεσε πως: «Οι Έλληνες έχουν καταστήσει σαφές ότι η αξιοπρέπειά τους είναι αδιαπραγμάτευτη. Συνεχίζουμε τις διαπραγματεύσεις με τη λαϊκή εντολή στις καρδιές μας και το μυαλό μας».

Τέλος, το άρθρο κάνει αναφορά στο «πρόγραμμα-γέφυρα» που έχει προτείνει ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, ωστόσο αρκετές είναι οι χώρες-μέλη της Ευρωζώνης που φέρονται να διαφωνούν.

Τα σχόλια είναι κλειστά.