Ειδησεογραφικό site

Reuters: Εντός του καλοκαιριού η νέα έξοδος της Ελλάδας στις αγορές

29


Η Ελλάδα ετοιμάζεται να ξαναβγεί στις αγορές μέσα στο καλοκαίρι με την έκδοση μέσης διάρκειας ομολόγου και στόχο την άντληση έως 3 δισ. ευρώ, είπε στο Reuters αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών.

Η πιθανή διάρκεια του νέου ομολόγου θα είναι 7ετή και θα έχει ως στόχο την κάλυψη του καμπύλης των αποδόσεων, ενώ τα έσοδα θα βοηθήσουν και στον περιορισμό του χρηματοδοτικού κενού που διαπιστώνουν οι δανειστές για το 2015.

«Η συγκυρία στις αγορές είναι καλή για την έκδοση ενός νέου ελληνικού ομολόγου μέσα στο καλοκαίρι» είπε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχουν ακόμα τελικές αποφάσεις για τις  λεπτομέρειες της έκδοσης.

«Μιλάμε για μία μικρή έκδοση της τάξης των 2-3 δισ. ευρώ και πρωταρχικό στόχο την κάλυψη της καμπύλης των αποδόσεων (yield curve) πρόσθεσε.

Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα έχει στην αγορά μόνο έντοκα γραμμάτια 3μηνης και 6μηνης διάρκειας στους βραχυπρόθεσμους τίτλους.

Στις υπόλοιπες διάρκειες υπάρχουν το νέο 5ετές, το 10ετές και το 30ετές ομόλογο.

Το υπουργείο Οικονομικών έχει πει ότι θέλει να αντλήσει από τις αγορές ποσό έως 6 δισ. ευρώ μέσα στο επόμενο 12μηνο.

Το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών για ομόλογα της περιφέρειας της ευρωζώνης είναι ιδιαίτερα αυξημένο το τελευταίο διάστημα, με τις αποδόσεις των ελληνικών τίτλων να έχουν υποχωρήσει αισθητά μετά και την επιτυχή επιστροφή της χώρας στις αγορές τον Απρίλιο.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς υποχώρησε στις αρχές Ιουνίου σε χαμηλό 4,5 ετών στα επίπεδα του 5,5%.

Το ίδιο διάστημα η απόδοση του 5ετούς είχε υποχωρήσει κάτω από το 4% με κουπόνι που είχε οριστεί στην έκδοσή του στο 4,95%.

Ο τέως υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας είχε πει σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Reuters στις αρχές Απριλίου ότι η πλήρης ανάκτηση της πρόσβασης στις αγορές θα επιτευχθεί το 2016.

Η πρόσκαιρη άντληση ρευστότητας, ωστόσο, θα βοηθήσει στην κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού που το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο υπολογίζει στα 12,6 δισ. ευρώ από τα μέσα του 2015 και θα αποτελέσει ένα από τα κύρια αντικείμενα διαπραγμάτευσης με την τρόικα.

Τα σχόλια είναι κλειστά.