Ειδησεογραφικό site

Ρέντσι: Αν κερδίσει το «ναι» η Ιταλία θα είναι πιο ισχυρή στην ΕΕ

40

Λίγες ώρες πριν τη διεξαγωγή του κρίσιμου δημοψηφίσματος για τη συνταγματική αναθεώρηση, ο Ιταλός πρωθυπουργός επιχειρεί να πείσει τους αναποφάσιστους

Λίγες ώρες απομένουν πριν τη διεξαγωγή του κρίσιμου δημοψηφίσματος για τη συνταγματική αναθεώρηση στην Ιταλία, με τον πρωθυπουργό της χώρας, Ματέο Ρέντσι, να επιχειρεί να προσελκύσει τους αναποφάσιστους που αναμένεται να κρίνουν το τελικό αποτέλεσμα.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό La7 ο Ρέντσι τόνισε πως η διαφορά ανάμεσα στο «ναι» και στο «όχι» είναι ελάχιστη, παρότι τις τελευταίες δύο εβδομάδες απαγορεύονται οι δημοσκοπήσεις.

Την ίδια στιγμή, εξήγησε πως η ψήφος από τους Ιταλούς στο εξωτερικό έχει ξεπεράσει κατά πολύ το 30% που επιδίωκε.

Μάλιστα, σύμφωνα με την ιταλική Repubblica το ποσοστό προσέλευσης έχει αγγίξει το 40%, επομένως τα 1.600.000 ψηφοδέλτια εκτιμάται ότι θα κάνουν τη διαφορά στο τελικό αποτέλεσμα.

Σχετικά με τους απόδημους, πάντως, ο επικεφαλής της ξενοφοβικής Λέγκας του Βορρά, Ματέο Σαλβίνι, εξέφρασε την πεποίθηση πως «σε προξενεία και πρεσβείες έχουν γίνει πολλά», αφήνοντας να εννοηθεί πως έχουν σημειωθεί περιστατικά νοθείας.

«Πρέπει να δούμε αν πρόκειται για πραγματικούς ανθρώπους και αν έχουν αγοραστεί ψηφοδέλτια και έχουν συμπληρωθεί μόνο από έναν άνθρωπο», είπε από τη δική του πλευρά ο Μάσιμο Ντ’Αλέμα, ο οποίος είναι υπέρμαχος του «όχι».

Την ίδια ώρα, ο λαϊκιστής επικεφαλής του αντισυστημικού Κινήματος Πέντε Αστέρων, Μπέπε Γκρίλο, έκανε λόγο για διχασμό ανεξαρτήτως αποτελέσματος.

«Είτε κερδίσει το ναι, είτε χάσει, είναι το ίδιο πράγμα. Η χώρα έχει διχαστεί», είπε κατά την ομιλία του στο Τορίνο ο Γκρίλο.

Εντούτοις, ο Ρέντσι επιμένει πως με την επικράτηση του «ναι» η «θεαματική» μεταρρύθμιση θα πραγματοποιηθεί, ενώ τονίζει ότι με αυτό τον τρόπο «η Ιταλία θα είναι πιο ισχυρή, θα είναι ηγέτιδα στην Ευρώπη. Μπορούμε επιτέλους να πούμε εμείς πώς σκεφτόμαστε τα πράγματα σχετικά με την ανάπτυξη και τη μετανάστευση».

Όπως είπε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, η χώρα έχει βιώσει μία βαριά κρίση και σήμερα «επιτέλους μπορούμε να μπούμε στο μέλλον. Η Ιταλία δεν έχει πια κρίση, βρισκόμαστε στο 1% της ανάπτυξης και επομένως είναι βασικό η Ιταλία να φέρει τις δικές της ιδέες στην Ευρώπη και μπορούμε να αλλάξουμε πολιτική σχετικά με την ανάπτυξη, τη μετανάστευση και την καινοτομία».

Τα σχόλια είναι κλειστά.